1903 yılında Yunanistan,Gümülcine'de doğan ve övgüyle söz edilecek yaşamı kadar hüzünlü sohbetlerde anılacak hikayelere'de sahip bir Alaşehir'li.
Süleyman Sudi Mıhçıoğlu.
Eczacı,Alaşehir Belediye Başkanı ve Manisa Milletvekili...
Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde okuma seferberliğine katılan Mıhçıoğlu,yaşadığı günün şartlarında Alaşehir'in şehir dışında okumaya giden nadir insanlarındandı.Kesin tarihi bilinmesede,İstanbul Eczacılık okulu mezunu olduğu bilinen bir gerçektir.
Okul hayatını bitirir bitirmez Alaşehir'e dönen Sudi bey,Şimdilerde Pazar Camii diye adlandırılan bölge'nin karşısında açtığı eczane'yi yaşamının sonuna kadar işleterek geçimini sağlamıştır.
Alaşehir insanı'nın kültürlü ve bilgili bir o kadarda farklılığını ortaya koyan Mıhçıoğlu,yaşadığı dönemlerde Alaşehir'lilerin akıl danışacağı merci,dertlerine ortak olacakları bir arkadaş olmuştur.Mıhçıoğlu'nun bu duruşu kısa bir süre'de olsa,tek parti döneminde kendisine Alaşehir Belediye Başkanlığı'nın yolunu açmıştır.23.01.1934 - 30.10.1934 tarihleri arasında Alaşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuştur.
Eczacılığı sadece para kazanmak üzerine kurulu olmayan Mıhçıoğlu'nun dönemin doktoru olduğuda bilinen bir başka gerçektir.Doktora gitme imkanı olmayanlara tedavi uygular,kendi yapmış olduğu ilaçları tedavide ücretsiz olarak kullanırdı.Hatta doktorun yazmış olduğu vitamin ilaçlarını hemen satayım anlayışı içinde olmadan,"Git portakal ye,bu ilaçtan daha verimli olur"diyerek eczane'den gönderdiği hasta sayısı'da az değildir.
Günlerini Alaşehir'deki eczanesinde geçiren Mıhçıoğlu'nun sıkıntılı günleri'de çok partili döneme geçişle başlar,Önceleri 15 yıl sonra gelecek faciayı bilemesede,Çok partili döneme geçiş sonrası kurulan Demokrat Parti'den 9,10 ve 11. dönemlerde Manisa Milletvekili olur.Bunun yanı sıra TBMM Tarım Komisyon başkanlığı görevinde bulunur ve Ülke'nin kaderini değiştiren 27 Mayıs 1960 darbesi sonucu tutuklanarak yassıada'ya nakledilir.Aynı zaman'da Alaşehir'deki ekmek teknesi eczaneside kapatılır.Tarihe yassıada günlüğü diye geçen yargılamalar sonucunda,TCK'nın 146. maddenin 3. fıkrasına göre cezalandırılması istenir,fakat bir zaman sonra serbest bırakılır.Serbest kaldıktan sonra tekrar Alaşehir'e dönerek eczanesi'ni açar,Mıhçıoglu'nun eczanesi denilince bugün bile akla gelen ilk şey eczane camında bir kavanozda formaldehit içerisinde tam bir insan cenini durması ve geceleri bu vitrindeki cenin bebek'in sarı ışıkla aydınlatılmasıdır. Alaşehir'liler hala anılarında o camekanı anlatır ve anımsarlar.
Özel bir insan olan Mıhçıoğlu'nun farklılığı konuşması ve davranışıyla her zaman sezilirdi.Birçok ilacı kendi yapabildiği gibi 70'li yıllarda birçok okul'da da Kimya ve İngilizce öğretmenliği yaparak çoğu Alaşehirli'nin öğretmenliğini'de üstlenmiştir.Evli ve 4 çoçuk babası olan Sudi Mıhcıoğlu 12 Kasım 1981 tarihinde geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat etmiştir.
Vefatından 2 yıl sonra Mıhçıoğlu ailesi bir başka büyük acıyı'da Portekiz'den gelen bir haberle tatmıştır.Sudi Mıhçıoğlu'nun oğlu Yurtsev Mıhçıoğlu Portekiz'de Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliginde Büyükelçi Müsteşarı olarak görev yaptığı sırada,Lizbon büyükelçiliği Ermeni Terör Örgütü Asala tarafından basılır ve olayda Sudi Mıhçıoğlu'nun gelini,Yurtsev Mıhçıoğlu'nun eşi,Cahide Mıhçıoğlu hayatını kaybeder,bu olayda Alaşehir'lilerin belleğinde her zaman hüzünle hatırlanır.
Alaşehir Sudi Mıhçıoğlu gibi değerlerini tanımalı ve kıymetini bilmelidir.
Saygı ve sevgilerimle...
Araştırmacı Yazar
Veli KAYA