Zirai Gübre Fiyatları Uçtu, Çiftçiler Solucan Gübresini Araştırıyor

Soner VATANSEVER-Alaşehir Manşet Özel Haber-Koronavirüs sonrası tüm dünyada etkisini gösteren gübre krizi, Türkiye’yi de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Döviz kaynaklı fiyat artışları nedeniyle çiftçiler gübreye erişemiyor ve ürün ekiminde gübre kullanımını azaltıyor. Çiftçiler zirai gübreye alternatif arayış içinde. Akla ise ilk olarak Solucan Gübresi geliyor. Peki Solucan Gübresi nedir, ne işe yarar? Solucan Gübresi hangi bitkilere verilir? Tüm bunların yanı sıra Evde Solucan Gübresi üretimi nasıl yapılır? sizler için araştırdık.

TIKLAYIN: Kanserden Korunmak İçin Solucan Gübresi Üretiyor

Zirai gübre fiyatlarındaki dudak uçuklatan fiyat artışı çiftçiyi çaresiz bıraktı. Çiftçi, zirai gübreye alternatif olarak bağında veya bahçesinde kullanabileceği kaliteli gübre arayışı içerisinde. Solucan Gübresi işte tam da burada çiftçinin imdadına yetişiyor. Uygun maliyeti, ürünlerdeki verim kalitesi ile göz dolduruyor. Üstelik bahçenizin bir bölümünde kendiniz bile üretebilirsiniz. Sektörün öncü isimlerinden Süslü Tarım ürünleri firma sahibi Özkan Süslü ile Solucan Gübresi ile ilgili tüm merak edilenleri konuştuk.

Solucan gübresi nedir ne işe yarar?  

Solucanların dışkılarından elde edilen Solucan gübresinin sebze, meyve ve bitkilerin verimini, dayanıklılığını ve kalitesini arttırdığını belirten Özkan Süslü: "Kalitenin yanında bitkide kök ve kök çevresindeki hastalıklara karşı da direnç sağlar. Solucanlar, üzerlerinde ve sindirim sistemlerinde bulunan ve onları koruyan vücut sıvılarını gübreye geçirir, bu gübre de bitkilerde hastalık oluşturan mikroplara karşı direnç sağlar. Solucanların sindirim sisteminde, çok sayıda bitkiye yararlı mikroorganizmalar, azot fikse eden bakteriler, antibiyotik etkisi yaratacak doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunur. Gübreye geçen bu enzimler ve yoğun bitki besin elementleri bitkilerde sağlıklı ve hızlı gelişim sağlar. Topraktaki organik madde miktarını arttırır. Soğuk havaya karşı bitki ve köklerinde direnç sağlar. Üründe erkencilik, hızlı büyüme ve gelişme sağlar" dedi.

Solucan Evde Beslenir mi? Solucan Gübresi hangi bitkilere verilir?

Üzüm Bağları, meyve bahçeleri, sera sebzeciliği, çim ve süs bitkileri ile peyzaj bitkilerinde rahatlıkla kullanılabileceğini belirten Özkan Süslü: " Solucan evde beslenir mi sorusunu oldukça sık alıyoruz. Evet beslenir. Evinizin bahçesinde solucan besleyerek gübresini üretebilir ve bununla da kendi organik sebze ve meyvelerinizi yetiştirerek ailenizle birlikte sağlıklı ürünler tüketebilirsiniz. Bunun için ilk etapta gübre ihtiyacınıza göre 500 ile 1.000 adet arasında Kırmızı Kaliforniya Solucanı, solucan kutusu ve mama olarak da ev atıklarına ihtiyacınız olacak. Solucan nasıl gübre yapar? diyecek olursanız da, solucanlara vereceğiniz artık sebze veya gıdaları yiyen solucanlar bunları ayrıştırarak sindirim sistemlerinden geçirmesi sonucu elde edilen organik gübredir" dedi.

Solucan besleme nasıl yapılır?

Gübre üretimi için beslenen Kırmızı Kaliforniya Solucanlarının en çok sevdiği yiyeceklerin mutfak atıkları olduğunu belirten Özkan Süslü: "Bu artıkları sıralayacak olursak; çay posası, kahve telvesi, muz kabuğu, kavun kabuğu, yumurta kabukları, havuç, lahana ve meyve/sebze ve diğer bitkisel artıklar olarak sıralayabiliriz. Bu biriktirmiş olduğumuz atıkları bir hafta bekleterek artık çürümeye başladıktan sonra solucanlara verebiliriz.

Solucan kabımıza turunçgiller, soğan ve sarımsak koymaktan kaçınmalıyız. Sarımsak ve soğan, solucanlar tarafından ayrıştırılırlar, fakat ayrıştırılana kadar geçen süredeki koku dayanabileceğinizden daha fazla olabilir. Turunçgil posası ya da herhangi bir yüksek asitli meyveyi solucan yetiştirme kabınıza çok miktarda eklerseniz onları öldürebilirsiniz. Bu yüzden az miktarda eklemeye dikkat edin veya posasız sadece kabuğundan koyun. Solucanları besleme işleminiz temel olarak “yeşil” oldukça solucanlar kaba koyduğunuz neredeyse her şeyi yiyeceklerdir" ifadelerini kullandı.



solucan gübresi nedir ne işe yarar solucan evde beslenir mi solucan gübresi hangi bitkilere verilir solucan nasıl gübre yapar solucan besleme nasıl yapılır