Yaprak Alımları Başladı, Fiyatlar Üreticide Hayal Kırıklığı Yaşattı

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'de bölgenin en önemli tarım ürünü sofralık kuru üzüm de üreticiler için yan gelir olan bağ yaprağında sezon açıldı. Ancak, yaprak alımcılarının belirlediği fiyatlar, üreticide büyük hayal kırıklığı yarattı.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever / Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'e bağlı Çeşneli Mahallesi'nde yaprak alımları başladı. Üretici için önemli bir gelir kaynağı olan asma yaprağı, bu sene üreticiyi sevindiremedi. Yaprak alımcılarının Koronavirüs'ü sebep göstererek yaprak alım fiyatlarını düşürmesi sonucu başlangıç fiyatları dip yaptı. Asma yaprağı birkaç gün öncesine kadar 10 TL'den alınırken, fiyatlar bir anda yarı yarıya 5 TL'ye düşürüldü. Üreticiler, "Her şeye sürekli zam gelirken asma yaprağına neden hiç zam gelmiyor " diyerek çözüm yolu bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.  

Sebep Koronavirüs mü? Kriz Fırsatçılığı mı?

Meyve sebze sezonunun başladığı şu günlerde tam kapanmayla birlikte halk pazarlarının da kapatılması en çok üreticiyi mağdur etti. Semt pazarlarının kapalı olduğunu, bu gerekçe ile de asma yaprağına fazla talep olmadığını dile getiren alımcılar fiyatları düşürdü. Birkaç gün öncesine kadar taze yaprağı 10 TL'den satan üreticiler fiyatların birden yarı yarıya düşürülerek 5 TL yapılmasına tepki gösterdi. Alaşehir'de 25 yıldır bağcılık yapan aynı zamanda ilçede müzisyenlik faaliyetleri gösteren ve Kara Bilal olarak tanınan Bilal Harar; "İlçemizde en önemli geçim kaynağı üzüm. Bölge halkı olarak üzüm ile birlikte asma yaprağından da sezonda ciddi bir gelir elde ediyoruz. Fakat ne yazık ki Korona virüs bahane edilerek yaprak fiyatlarını daha sezonun başında dibe çektiler. Bir kaç gün öncesine kadar 10 TL 'den alınan yapraklar 5 TL'ye düşürüldü. Her şeye zam gelirken asma yaprağı fiyatı geçen seneki fiyatın da gerisine çekildi. Daha sezonun başında 5 TL olan yaprak ilerleyen süreçte daha da düşürülecek. Korona virüs bence sebep olamaz. Bu bahane edilerek fiyat kırıyorlar. Bu olsa olsa kriz fırsatçılığı olur. Bizden 5 TL'ye alınan yapraklara bakıyoruz çevre illerde 25 TL'ye satılıyor. Yetkililerden müdahale istiyoruz. Gelişi güzel belirlenen bu fiyatlar üreticiyi mağdur ediyor" dedi.

Yaprak Toplamak Çok Zor Bir İş

Çiftçiliğin zor olduğunu, yaprak toplamanın ise çok zahmetli bir iş olduğunu dile getiren Bilal Harar; "Yaprak toplamak cidden çok zahmetli bir iş. Gece 5 civarı kalkılır ve bağa gitmek için hazırlıklar başlar. Gün ışımadan çiftçiler bağlarında yaprak toplamaya başlarlar. Hava ısındıkça yaprak dalından kopmaz bunun için ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olur. Emek emek teker teker toplanan yapraklar demetler halinde kelterlerde biriktirilir ve en son bohçalarda toplanarak alımcılara götürülür. Emek isteyen, başlı başına zahmetli bir iş. Bu kadar zahmet karşılığında üreticiye hakkını vermemek bizlerde hayal kırıklığı yarattı.  Tüm meyve sebze fiyatları yükselirken asma yaprağının fiyatının geri çekilmesi hak mı adalet mi? Yetkililerden sesimizi duymasını ve bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

alaşehir yaprak alaşehir ticaret salamura yaprak alaşehir salamura yaprak asma yaprağı