Üzüm Üreticisiyle Alay Edildi

Manisa'daki Ziraat Odaları bir araya gelerek yaptıkları basın açıklamasında 'Geçen yıl 12 buçuk lira olan kuru üzümün hangi kıstaslara dayanarak yüzde 4 arttırıldığına anlam veremedik. Yapılan açıklamayı küçük düşürücü ve üreticilerimizle alay eden bir açıklama olarak karşılıyoruz.' ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

 

Manisa’daki ziraat odaları ortak bir basın açıklaması yaparak, 9 numara kuru üzüm fiyatının 13 lira olarak açıklanmasına şu sözlerle tepki gösterdiler; “Geçen yıl 12 buçuk lira olan kuru üzümün hangi kıstaslara dayanarak yüzde 4 arttırıldığına anlam veremedik. Yapılan açıklamayı küçük düşürücü ve üreticilerimizle alay eden bir açıklama olarak karşılıyoruz.”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 9 numara kuru üzüm fiyatını 13 lira olarak açıklamasının ardından Manisa’daki ziraat odaları başkanları fiyata tepki göstermek için bir araya geldi. Ziraat odalarından ortaklaşa yapılan açıklamada, “Bölgemizde 12 buçuk liradan işlem gören 9 numara üzüm 12 liraya düşmüştür. Geçen yıl 12 buçuk lira olan kuru üzümün hangi kıstaslara dayanarak yüzde 4 arttırıldığına anlam veremedik. Yapılan açıklamayı küçük düşürücü ve üreticilerimizle alay eden bir açıklama olarak karşılıyoruz” ifadelerine yer verildi. 

ÜZÜMLERİNİZİ AÇIĞA DÖKMEYİN!” 

Üzüm fiyatının hangi kıstaslara göre belirlendiğini bilmediklerini belirten ziraat odası başkanları, “Yüzde 85’i ihraç olan kuru üzümümüzün fiyatını belirlerken aşağıdaki hangi kıstasa göre belirlediniz; 21 Haziran 2021 tarihli tarımsal girdi fiyat artışı yüzde 22, 1’dir. Yine ağustos sonu itibariyle yıllık enflasyon yüzde 19, 25’tir. Geçen yıla göre rekoltenin daha da düşük olduğunu biliyoruz. Kuru üzümün kg maliyeti 12 buçuk liradır. Üreticilerimiz maliyet fiyatına üzüm satmaya mahkum edilmiştir. Sayın Tarım ve Orman Bakanımız resmi olarak rekolteyi açıklamadığı gibi taban fiyat açıklamasını da TMO’ya bırakmıştır. Değerli kuru üzüm üreticilerimizi açığa üzüm dökmemeleri için tekrar tekrar uyarıyoruz. Bu fiyat yanlışından Cumhurbaşkanımızın da ilgilenmesiyle dönüleceğini umuyoruz. Ziraat odaları olarak bu işin takipçisi olacağız” dedi. 

“Tariş’in bir an önce kendine çeki düzen vermesini istiyorum”

Tariş’in kendisine ait entegre üzüm işletmeleri bulunduğunu ancak bu görevi yerine getiremediğini söyleyen Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, “Tariş diye bir kooperatifimiz var. Tariş’imizin bir de entegre üzüm işletmeleri bulunuyor. Ama ne yazık ki üreticinin kooperatifi olan Tariş, entegre görevini yerine getirememektedir. Bunu eleştiri anlamında söylemiyorum. Şu an sadece sirke ve pekmez yapıyor. Bugün Torku’ya bakıyorsunuz dev bir ortak kuruluş firması oldu. Bizim Tariş’imizin ondan daha eski bir geçmişi var. Neden Tariş onlardan öne gitmiyor da halen geri gidiyor. Daha önceki yıllarda Tariş’imiz 60-70 bin tonlara kadar üzüm işlerdi. Ne yazık ki üzülerek söylüyorum, şu anda büyük işletmelerimiz alımlarda 70-80 bin tona kadar düşerken, Alaşehir’deki Tariş işletmemiz 15-20 bin tonlara geriledi. Biraz da biz buralarda hataları aramamız gerekiyor. Burada TMO’yu çok savunma durumunda değilim. Ancak TMO 2017 yılında ziraat odalarının sayesinde, o günkü bakanın yardımıyla Manisa’ya getirdik. Cumhuriyet tarihinde ilk defa geldi. Sadece TMO üzüm işlemiyor biliyoruz. Bunu devasa büyük kuruluşlarımız, kurumlarımız işleyecek. Onun için Tariş’in bir an önce kendine çeki düzen vermesini istiyorum” dedi.

Şehzadeler Ziraat Odası ev sahipliğinde yapılan basın toplantısına Salihli, Akhisar, Saruhanlı, Turgutlu, Sarıgöl, Alaşehir, Gölmamara, Ahmetli ve Menemen Ziraat Odası temsilcileri katıldı.

2021 kuru üzüm fiyatları kuru üzüm fiyatları ziraat odası necdet türk