Üzüm Üreticilerinde Orta Doğu Sevinci

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehirli ve Manisa’nın  üzüm üretimi yapan bölgelerinde  Orta Doğu pazarlarının ihracata açılması sevinci yaşanıyor.

Dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün hasat döneminin yaklaştığı şu günlerde, Orta Doğu ülkelerine  ihracat yapılacak olması, üzümcüleri, ihracatçıları sevince boğdu. Ortadoğu ülkelerinden özellikle Suudi Arabistan tarafından Türk ürünlerine ihracat kısıtlamasının getirilmesi sonucu, Ortadoğu ülkelerine istenilen düzeyde ihracat yapılamıyordu. Son günlerde yaşanan Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle kurulan iyi ilişkiler sonunda ihracat kısıtlaması kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘ın girişimleri sonucu  yeniden ihracatın açılması sonucu Dünyaca Ünlü Sultaniye Üzümünün ihracatı başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerinden sonra, şimdi de orta doğu ülkelerine de ihracat yapılabilecek. Orta Doğu Ülkelerine İhracat yolunun açılmasıyla 2021 yılında 230 bin ton olarak gerçekleşen Sultaniye yaş üzüm  ihracatı, 2022 yılında daha da artacak. 

Alaşehirli üzüm üreticisi Mustafa Yılmaz, Orta Doğu Ülkelerine ihracatımız başladı.  Üzüm piyasası daha güzel olacak, bizleri çok memnun etti. Orta Doğuya ihracatın açılması bizim gibi çiftçileri çok memnun etti.  Yetkililerin hepsine teşekkür ediyorum, dedi.   

Alaşehir’de ziyaretlerde bulunan   Ege Yaş Sebze ve Meyve  İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin  Uçak, Orta doğu ülkelerine ihracat geçmiş dönemde kısıtlanmıştı, yasaklı değildi, sadece kısıtlıydı. Özellikle Suudi Arabistan‘a Türk ürünlerinin alınmaması için kendi yönetimleri içerisinde böyle bir talimat vardı,  fakat bu da sayın Cumhurbaşkanımızın görüşmeleri sonucunda Orta Doğu pazarlarımızın da ihracata açılması Türk ürünlerinin de orada rahatlıkla satılabilecek, haberini alınca bizleri ve ihracatçılarımızı sevindirdi ve ülkemiz içinde hayırlı. İhracatçılarımız ve üreticilerimizde memnun. Ülkemiz adına, buda bizleri çok sevindiriyor. Orta Doğu dediğimiz zaman başta Suudi Arabistan,  Katar gibi ülkelere şu anda ihracat yapabiliyoruz.  Alaşehir ve Manisa ovası olduğu gibi üzüm ovası ve üzümün yüzde 80’i burada üretiliyor,  bunun yaklaşık yüzde 30’u ihracata gitmektedir. Rusya bizim için önemli bir Pazar, tabii ki sadece Rusya’ya  bağımlı kalmamak için sürekli alternatif pazarlar aramaktayız,  şu anda yaklaşık 122 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz ve ciddi anlamda pazarlar oluşturuyoruz. Umarım ki önümüzdeki dönemler içerisinde ihracatımız son derece artacak ve artmasını da bekliyoruz. Burada üreticilerimize ihracatçılarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz hayırlı pazarlar diliyoruz, dedi.

üzüm ortadoğu üzüm fiyat yorum üzüm ihracat