Üzüm bağlarında kış mesaisi başladı

Alaşehir Manşet Haber - Sarıgöl ve yöresinde hasat sezonunun sona ermesi ile 120 bin dekar alanı kapsayan üzüm bağlarında kış mesaisi başladı. Üreticiler Ellerinde makaslarla bağlardaki sürgünleri keserek budama çalışmalarını hassasiyetle sürdürüyor. 

Reklam
Reklam

 

Sarıgöl ve yöresinde hasat sezonunun sona ermesi ile 120 bin dekar alanı kapsayan üzüm bağlarında kış budamasına başlandı. Ellerinde makaslarla bağlardaki sürgünleri kesen üreticiler için kış mesaisi başladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, 120 bin dekar bağ alanının bulunduğu İlçede kış budamalarına başlandığını söyledi.

“Üzüm üreticileri olarak 2019 yılına yeni umutlarla girdi”

Üzüm Üreticisi Serhat Akkaya,” 2019 yılının ilk günlerinde bağlarda budama çalışmaları devam ediyor. Bizim için kış mesaisi başladı. Elimizde makasla bağlardaki sürgünleri kesiyoruz. İklim şartları nedeniyle kurak geçen bir yılda bizlerde birçok olumsuzluklardan etkilendik.
yöre insanı olarak en kaliteli bir şekilde ürün yetiştiriciliği yapmaktan büyük zevk alırız, bizim için üretilen üzüm paha biçilemez değerdir biz onu en iyi şekil muhafaza eder koruruz ve en şekilde değerlendirmek isteriz. Bunun içinde üzüm bağlarında çalışmalarımızı hassasiyetle sürdürmekteyiz. 
Biz üzüm üreticileri olarak 2019 yılına yeni umutlarla girdik ve şu an mevsim itibarıyla yağışlı günler geçiriyoruz. Bu yağıların kış döneminde devam etmesini Allah’tan diliyoruz”dedi. 

“Üreticiler için kış mesaisinin başladı”

Ellerinde makaslarla bağlardaki sürgünleri kesen üreticiler için kış mesaisinin başladığını belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl ve yöresinde 120 bin dekar alanı kapsayan üzüm bağlarında üreticiler açısından sıkıntılı geçen bir hasad sezonunun ardından kış mesaisinin budama ile başladığını belirterek budama konusunda da uyarılarda bulundu.

“Yanlış budama üründe büyük rekolte kayıplarına neden olabilir”

Yanlış budamanın üründe büyük rekolte ürün kayıplarına neden olabileceğini dile getiren Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, bağda budama işlemine başlanılması için yaprakların dökülmesinin mutlaka beklenmesi gerektiğini söyledi. 
Ülgen, “Bağda budama bağın gelişimini, kalitesini ve verimini artırır. Asma, dinlenme devresinden yani yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alış verişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem bu dönemdir. Yaprağı dökülmeyen bağ ise asla budanmamalıdır.”dedi.       

“Bölgemiz için en uygun dönem”

Yaprağı dökülmemiş olan bağların budanması halinde, asmanın ürettiği organik bileşiklerin dallara, gövdeye ve kök bölgesine iletilmesinin engellenmiş olacağını ifade eden Ülgen, şöyle devam etti; “Bunun sonucunda da asma yeterince organik bileşikleri depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer. Yapraklar doğal yollarla kendiliğinden dökülmeli. Eğer yaprağı dökülmeyen bir bağ budanırsa gelecek yıl yüzde 30 verim kaybı oluşabilir. Bölgemiz için en uygun dönem Aralık ayının son haftasından itibaren başlıyor. Hava şartlarına ve bağın durumuna (yaprakların dökülmesine) göre bu dönem uzatıla bilir” dedi.

“Doğal afetlerden korunmanın tek yolunun bağları tarım sigortası yaptırmaktır”

Üzüm üreticilerini doğal afetlere karşı uyarılarda bulunan  Sarıgöl  Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, doğal afetlerden korunmanın tek yolunun bağları tarım sigortası yaptırtmak olduğunu belirterek," Üreticilerimiz doğal afetlere karşı ürünlerini şimdiden sigorta yaptırtsınlar. Doğal afetlere karşı korunmanın tek yolu sigorta  yaptırtmaktır. Bunun dışında hiç bir önlem yok. Devlet üreticiye destek kapsamında sigorta bedelinin yüzde 50'sini ödüyor. Kalan ücreti de üreticimiz mahsulde ödeyebiliyor." dedi.

Bağını sigorta yaptırmayan üreticiler için zarar tespit çalışmaları dahi yapılamadığını belirten Ziraat Odası Başkan Ali İhsan Ülgen , "Devlet sigorta desteği vererek üreticiyi korumayı amaçlıyor. Üreticilerimiz dönüm başı bir kelter üzümü sigorta primine ayırsa, kendisini ve üzümünü güvence altına alabilir. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan afet vurgunları sonucu mağdur olan üreticilerimizin aynı mağduriyeti yaşamamaları için mutlaka bağlarını sigorta yaptırmaları gerekir” dedi. 
 

sarıgöl ziraat odası başkan ali İhsan Ülgen ali ihsan ülgen üzüm bağı bağ budama üzüm bağı budama