Ülkemizde her 2 yetişkinden 1'i kripto para yatırımcısı!

Alaşehir Manşet Haber - Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de her iki kişiden birinin kripto para yatırımcısı olduğu ortaya çıktı. Ülke genelinde olduğu gibi bu durum Alaşehir'de de pek farklı değil. İlçede özellikle gençler kripto para ile ilgileniyor ve işlem yapıyor.

Reklam
Reklam

 

Kripto para hayatımıza yaklaşık 12 yıl önce Bitcoin ile girdi. Bitcoin teknolojisiyle hayatımıza giren kripto paradan sonra insanlar kolay yoldan para kazanabilmek için kripto para yatırımcısı olmaya başladı. İlçemizde de kripto para yatırımcıları gün geçtikçe fazlalaşıyor.

Bitcoin haricinde Ethereum, Ripple, Dogecoin, Tether gibi alt coinlerin de ortaya çıkmasıyla beraber coin pazarı genişledi. Bu coin pazarının genişlemesiyle birlikte sanal coin borsaları ortaya çıktı. Türkiye'de şu anda yaklaşık 14 - 15 tane sanal kripto para borsası bulunuyor. Ve günlük işlem hacimleri yüzlerce milyon doları buluyor.

Toplumumuzda özellikle gençler arasında gün geçtikçe yaygınlaşan kripto paralar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan hukukçu Mehmet Salcıoğlu, son aylarda ülkece pek bir teknoloji düşkünü olduğumuzu belirterek, "Çiftler arasında dahi “akşam yemekte ne yesek“ sorusundan sonra en çok konuşulan konu: hangi alt coinden kimin, ne kadar zengin olduğu? Kim derdi ki ülkemizin en nadide ve ulaşılmaz köy kahvelerinde dahi alt coinler konuşulacak! Nedir bu kripto paralar? Bu konuda kısa açıklamayı wikipedi’dan olduğu gibi ekliyorum. 
“Kripto para (veya kripto varlık), işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir. “

Kripto paralar, esaslı unsuru olan Blok zincir yani diğer adıyla Blockchain sayesinde bu günlere gelen bir yapı ve sistem silsilesidir.  Alışılmış diğer sistemlere nazaran sanal kriptopara birimindeki blok zincirinin işlevi epey dizgiseldir. Bu sistem gelecekte sadece dijital varlıklarda değil günlük hayata kullandığımız bir çok yapıya da entegre olacak. Bu konuda ilk örneği “blockhain ve akıllı sözleşmeler” olarak verebilirim. Bir sanal yatırım varlığı olmasının çok ötesinde bir teknoloji ve sistemler bütünü ihtiva etmektedir. Adet olduğu üzere tekrar edelim “ bu bir yatırım tavsiyesi değildir ve mutlaka uzman desteğine başvurunuz” 

Tamahkârlarla sahtekârlar çok iyi anlaşır!

Malumunuz üzere bir sezon daha başlıyor.Tıpkı kuru üzümde Tariş’in fiyatı ile beliren kuru üzüm alt fiyatı gibi yaş üzümde de devletin tabanfiyat uygulamasının gerektiğini tekrar ederektüm çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum. Fakat her sene yaşanan acı tecrübeleri yaşamamak ve yazının başlığını tecrübe etmemek için daha dikkatli olmamız gerekiyor. Bu konuda vatandaşımızın altcoin mevzusunda gösterdiği ilgi ve özeni beklemesem de sözleşme yapmaya, peşin, mümkün değilse vadesi kısa, keşide yeri Alaşehir olan kıymetli evrak almaya, şirket adına alım yapan kişinin yetkili olduğunu gösteren evrakları kontrol etmeye ve vb. bir takım hususlara özen göstermenizi tavsiye ediyorum. Kurumsal ve güvenilir bir firma bu talepleri kabul etmeden öte zaten kedisi bu konuda talepte bulunacaktır. 

Elon MUSK’ın tek bir twit ile piyasaya müdahalesinin veya THODEX vurgunu ile denetimsizliğin nerelere mal olacağı ortada. Üzüm piyasasında da fiyat manipülasyonu ve hırsızlığa uğramamak için tek çare çiftçilerin ortak hareket etmesi yani örgütlenmesidir.

TEŞEKKÜRLER.

Kripto varlıklar hakkında detaylı araştırmalarını, bu ve devam edecek yazılarda paylaşan kıymetli çalışma arkadaşlarım Av.Nuran TURGUT ve Av. Sinem EROĞLU’na teşekkür ederim.

bitcoin bitcoin yatırım forex kripto para dolandırıcılığı bitcoin dolandırıcılığı şikayet bitcoin dolandırıcılığı 2021 coin dolandırıcılığı