Türkleri Yeniden Ayağa Kaldıran Zafer

Alaşehir Manşet Özel Haber - Çanakkale'de 105 yıl önce bugün İslamiyet'in ve Türklüğün kaderini belirleyen büyük bir savaşın ilk safhası olan deniz savaşı kazanıldı.

Reklam
Reklam

 

Çanakkale'de 105 yıl önce bugün İslamiyet'in ve Türklüğün kaderini belirleyen büyük bir savaşın ilk safhası olan deniz savaşı kazanıldı. Bu yıl Koronovirüs nedeniyle törenler sessiz kutlanıyor. Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tarihçi Mehmet Şahin ,”19 Şubat 1915’te başlayan Çanakkale Deniz Savaşları, 18 Mart 1915’te zaferle sonuçlanmış ve bütün Avrupa’ya Çanakkale’nin denizden geçilemeyeceği altın harflerle yazdırılmıştır”dedi.

” Çanakkale Deniz Zaferi Yıl 1915, yer Çanakkale (Rumeli Mecidiyesi).

Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tarihçi Mehmet Şahin, 19 Şubat 1915’te başlayan Çanakkale Deniz Savaşları, 18 Mart 1915’te zaferle sonuçlanmış ve bütün Avrupa’ya Çanakkale’nin denizden geçilemeyeceği altın harflerle yazdırıldığını belirterek,” Çanakkale Deniz Zaferi Yıl 1915, yer Çanakkale (Rumeli Mecidiyesi). Dünyanın bütün emperyalist devletleri birleşmiş “Hasta Adam” Osmanlı’ya son darbeyi vurup, başkentini yani şah damarını kesip öldürmeyi ve kahraman Türk milletini başsız, devletsiz bırakmayı düşünüyorlardı.

Emperyalist devletler o kadar küstahlaşmışlardı ki “yenilmez armada!” dedikleri donanma boğaza girdiğinde Türklerin ellerini havaya kaldırıp teslim olacaklarını düşünmüşlerdi. Oysa ne çabuk unutmuşlardı; fethedilemez dedikleri İstanbul’u alan Fatih Sultan Mehmet’i, ne çabuk unutmuşlardı 2 saatte Mohaç meydan muharebesini kazanan Kanuni’yi, Napolyon’u hezimete uğratan yaşlı Bozkurdumuz; Cezzar Ahmet Paşa’yı, Genç Osman’ı ve daha nicelerini ne de çabuk unutmuşlardı. Bu kâfirlere, bu ırz düşmanlarına tekrar Türk’ün teslim olmayacağını hatırlatmak gerekmişti. Dünyanın, özellikle de İngiliz komutan Hamilton ve Churchill’in yenilmez adını verdikleri donanma Çanakkale Boğazına girmiş; ölüm kusmaya başlamıştı. Toplarımızın menzili gemileri bazen vurmaya yetmiyordu. Başarılı atışlar yapan kahraman Türk topçusu sanki Şahi topuyla Bizans surlarını dövüyordu. Agamemnon, Bouvet ve İrresistible vurulmuş; Quen Elizabeth ve İngilizlerin yarım dünya adını verdikleri Ocean zırhlıları kan dökmeye devam ediyordu. Tam da bu sıralar da Ocean zırhlısı Rumeli mecidiyesini bombardımana tutmaya başlamıştı.

Tabya atışlardan dolayı çok zarar görmüş 16 asker şehit düşmüş ve 24 askerimiz de yaralanmıştı. Şehit olan yiğitlerimiz parçalara ayrılmış, her yerde el, kol ve ayak; toplar yağıyordu sağanak sağanak. Askerlerin çoğu toprak altında kalmış havasızlıktan ölmek üzereydiler. Hani Çanakkale türküsünü hep söyleriz: “Ölmeden mezara koydular beni” diye. Evet, tam da öyle olmuştu. Atılan her top siperlerimizde iki buçuk katlı bir bina kadar boşluk açıyor ve o boşluktan çıkan toprak savaşmayı bekleyen Mehmetçiklerin üzerine geliyordu. Askerlerimiz diri diri mezara girmişlerdi”dedi.

“Koca Seyit kaldırdığı 215 kiloluk topla tarihe ismini altın harflerle yazdırarak tarihteki haklı yerini almıştır”

Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tarihçi Mehmet Şahin ,”Rumeli Mecidiyesi Seyit Onbaşının tabyasıydı. Tabyaya yapılan top atışları sonrasında hayatta kalabilen çok az asker olmuş; bunlardan biri de Seyit Onbaşının çok sevdiği arkadaşı Niğdeli Ali’dir. Niğdeli Ali’nin de yardımıyla Seyit onbaşı 215 kiloluk topu kaldırmış ve ateşlemiştir. Attığı ilk 2 top hedefe ulaşamamıştır. Seyit 3. Defa topu kaldırmış ve Ocean zırhlısını dümeninden vurmayı başararak İtilaf donanmasının bütün planlarını alt üst etmiştir. Donanma içinde kargaşaya sebep olan Ocean’ın vurulması diğer gemilerin menzilimizden uzak durmaya karanlık limana doğru ilerlemesine sebep olmuştu. 7Martı 8marta bağlayan gece Cevat Paşa’nın emriyle karanlık limana döşenen son 26 adet Osmanlı mayınına çarpan birçok gemi batmıştır. İlk defa Çanakkale’de karşımıza çıkan Balıkesir Havran’lı Koca Seyit kaldırdığı 215 kiloluk topla tarihe ismini altın harflerle yazdırarak tarihteki haklı yerini almıştır”dedi.
 


salihli turizm derneği tarihçi mehmet Şahin çanakkale deniz savaşı