TMO, Alaşehir'de kuru üzüm alımına başladı! Uzun kuyruklar oluştu

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Özel Haber - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Alaşehir’de dün itibari ile üreticilerin çekirdeksiz kuru üzümlerini kabul etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Ağustos'ta Manisa'daki toplu açılış töreninde TMO'nun bandırmalı çekirdeksiz kuru üzüm cinsinde alım fiyatını 10 numara kalitedeki ürün için 28 lira, 9 numara kalitedeki üzüm için 27 lira, 8 numara kalitedeki için 26 lira ve 7 numara kalitedeki üzüm için 25 liradan alınacağını ilan etmesi sonrası üreticiler traktörleriyle TMO’nun önünde kuyruk oluşturdu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Alaşehir’de kuru üzüm alımlarına başladı. Alaşehir’de bulunan 2 alım merkezine giden TMO eksperleri, internet üzerinden randevu alarak ürününü getiren müstahsillerin ürünlerini kontrol ediyor. Killik ve Baklacı Mahallelerinde bulunan TMO deposundaki görevli eksperler, üzüm çuvallarından aldıkları numunelerle kuru üzümün kalitesini belirleyip, nemini ölçüyor. Analizlerin ardından standartları karşılayan kuru üzümler, TMO'nun depolarına yerleştiriliyor.

“TMO, ALIM YAPMASIYDI HALİMİZ PERİŞANDI”

Alaşehir’de kuru üzümünü TMO alım merkezine getiren üreticilerden İbrahim Türk, TMO'nun alımını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Ancak bu sene taban fiyatlar beklentimizden biraz daha düşük. Biraz daha yüksek fiyat verselerdi daha memnun olacaktık. Tüccarlardaki fiyatlar, devletin vermiş olduğu fiyatın çok çok daha altında. TMO olmasaydı fiyatları 20 TL’nin de altına çekerlerdi. TMO müdahale alımlarıyla üzümün değeri arttırdı" dedi.

“ALLAH DEVLETİMİZE ZEVAL VERMESİN””

Üretici Ahmet Turan ise sezonun herkes için hayırlı olmasını dileyerek, "Bu sene üzüm üreticisi için çok zor bir yıl oldu. Girdi maliyetlerimiz kat kat arttı. Bunun yanı sıra bağlarımızda üzümlerimizde genelde uç kuruması oldu. Ardından üzümlerimiz sergide yağmur yedi. Tüm bunlar üzümün kalitesini düşürdü. Zaten artan girdi maliyetleri ile baş edemezken ürettiğimiz üzümün kalitesinin de düşmesi bizleri üzdü. Bütün bir yıl boyunca bağın içerisinden çıkmıyoruz fakat yaşanan doğal afetlere yapacak bir şeyimiz yok. Allah’tan gelene ne denir. Üzümümü TMO’ya getirdim En azından burada paramızı alamayacağız korkusu yaşamıyoruz. Allah devletimize zeval vermesin." diye konuştu.

“YAŞ ÜZÜM ALIMLARI BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI”

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk de TMO'nun alımlarıyla üreticinin yüzünün güldüğünü belirterek; bu sene hava koşullarından ötürü sofralık yaş üzüm rekoltesinin düştüğüne işaret eden Türk, "Bu yüzden üretici üzümü kurutmaya yönelince arz fazlası oluştu. TMO devreye girmemiş olsa fiyatlar düşerdi. Üreticilerimiz TMO’ya üzüm teslim ederken bu süreçte ufak tefek sıkıntıları olabilir. Yetkililer tüm gayretleri ile sahada mücadele veriyorlar. Tüm üreticilerimize hayırlı sezonlar diliyorum" dedi.

Öte yandan TMO’nun dekar başına alım yapacağı kilogramda revizyona gittiği öğrenilirken, dekara 400 kilogram ortalama kuru üzüm alım miktarının ortalaması 600 kilograma çıkarıldı. Bu da dekar başına daha fazla ürün alan üreticilerimiz için büyük bir kolaylık sağlayacak.

Diğer taraftan, üzümlerini TMO’ya götüren üreticiler, bazı sıkıntılarla karşılaştı. Sıkıntıların çözümü noktasında da yetkiler hemen harekete geçti. Sıkıntıların kısa sürede çözüme kovuşturulması bekleniyor. TMO’dan randevu alamamaktan şikayet eden üreticiler, bu sorunun da kısa sürede çözülmesini bekliyor. Öte yandan, Alaşehir’de 2 alım noktasına şuana kadar 67 bin ton ön kabülün gerçekleştiği belirtiliyor. Kısa sürede yeni alım merkezlerinin oluşturulması da hedeflendiği öğrenildi.

alaşehir tmo alaşehir tmo sıra tmo kuru üzüm tmo üzüm