Taşınabilir GES ile birden fazla tarım arazisi sulanabilecek

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Özel Haber -  Küresel çapta artan enerji maliyetlerine karşı çiftçilere destek olmak ve tarımsal üretim için mobil enerji sağlamak amacıyla Alphanlar Makine tarafından geliştirilen mobil GES üniteleri, kullanıcılarına temiz enerji kaynağı imkanlarını sunacak.

Alaşehir’de Alphanlar Makine tarafından üretilen taşınabilir güneş panelleri, küçük ölçekli tarım arazilerinin sulanması ve evlerde ihtiyaç duyulan enerjinin temiz kaynaklardan elde edilmesini sağlayacak.

Elektriği en çok sulamada kullanan çiftçilerin enerji ihtiyacı için geliştirilen mobil güneş panelleri ile çiftçiler güneş panelini tarlasına götürüp sulamasını yapacak. İşi bitince tekrar mobil paneli istediği yere taşıyıp elektrik üretebilecek. Özellikle tarımsal sulamada kullanılan enerjinin daha uygun maliyetli olması için yapılan bu çalışma kapsamında güneş enerjisi ile tarımsal sulama sistemi daha yaygın hale gelecek.

TEK YATIRIM İLE BİRDEN ÇOK ALANDA SULAMA YAPMA FIRSATI

Mobil güneş panelleri ile çiftçi, traktörüne attığı paneli tarlasına götürecek. Panel devreye girince kuyudan su çekecek ve sulamasını yapacak. İşi bitince de paneli istediği yere götürüp elektrik üretecek ve bunu kullanabilecek. Mobil güneş paneli sistemi sayesinde çiftçi tarlasını en az maliyetle sulayacak. Üstelik yapmış olduğu tek yatırımla birden fazla alanda elektrik üretimi yapacak ve bunu  kullanma imkanı olacak.

"200 dekar altındaki arazilerde sabit panel kurulumu yasaklandı"

13.10.2022 tarihinde yürürlüğe giren toprak koruma kanunu gereğince 200 dekarın altındaki arazilerde sabit güneş enerjisi panelleri kurulumunun yasaklandığını belirten Alphanlar Makine firması sahiplerinden Hakan Öğün yaptığı açıklamada, "200 dekarın altındaki arazilerde güneş enerji panellerinin kurulumunun yasaklanması üzerine bu projemize başladık. 3 aylık Ar-Ge çalışmamızın ardından projemizi hayata geçirdik. Yapmış olduğumuz sistemde 54 panel taşınabilirken, panellerimiz 30 derece yana yatabiliyor. Bu sistem ile 15 beygir dalgıç pompa rahatlıkla çalıştırılabiliyor.

Ege bölgesi genelinde üretim yapan firmaların en çok 34 panel taşıma kapasitesine ulaştığını belirten şirketin diğer ortağı Halil İbrahim Uçak ise, "Yapmış AR-GE çalışmaları sonucu tasarlamış olduğumuz mobil GES ile biz bu rakamı 54'e çıkarmayı başardık. 54 panel taşıma kapasitesi ile Ege Bölgesinde üretim yapmayı başaran ilk ve tek firmayız. Bu sistem birden fazla pompada kullanılabiliyor. İlave olarak kışın arazilerde sulamaya gerek duyulmadığı için bahçeniz varsa bu sistemi bahçenize çekip komple açmadan sadece üst kısımdaki ana kanatları açarak evdeki enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz kış boyunca. Sistemimizin yolda giden kapalı vaziyeti 2 metre 20 santime 8 metre 70 santim çapında. Sistem açıldığı zaman ise 7 buçuk metreye 17 metre boyutuna ulaşıyor. Sistemdeki panellerin ortalama ömrü ise 25 yıl. Küçük ölçekli tarım arazilerinde sulama ihtiyacı duyulan enerjinin güneşten elde edilmesine imkan sağlayan bu sistem, dengelenebilir ayaklar sayesinde her türlü zeminde kolaylıkla kullanılabiliyor. Konu hakkında detaylı bilgi almak isteyen vatandaşlarımız 0552 619 86 41 veya 0533 632 0 236 numaralı telefonları arayarak detaylı bilgi alabilirler" ifadelerini kullandı.



alaşehir mobil ges mobil ges mobil güneş enerjisi kaç beygir mobil güneş enerjili sulama sistemleri seyyar güneş paneli römork mobil güneş paneli