Sultaniye Üzümün İhracatını Artırmanın Yolları Değerlendirildi

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir Ticaret Borsası tarafından Dünyaca Ünlü Sultaniye Üzümün İhracatının artırılması için yapılabilecek, çalışmalarla ilgili çalıştay yapıldı. Alaşehir Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda  yapılan toplantıya Manisa İl Tarım  ve Orman Müdürü Metin Öztürk,   Alaşehir Ticaret  Borsası yönetim kurulu başkanı Hüseyin Soygür,    Ege Yaş  Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği  Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Ege  Kuru Meyve  Mamülleri İhracatçılar Birliği  Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Özgür,  Borsa Meclis Başkanı Yılmaz Yıldırım,  Alaşehir Ziraat Odası başkanı Necdet Türk ,  Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Mustafa Seyhan  , Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Akkaynak , Sarıgöl İlçe Tarım veOrman Müdürü Ahmet Akar  ve teknik ekipler katıldılar.

Ticaret Borsası’nda yapılan toplantıda yaş ve kuru üzümün dünya pazarındaki  payını artırmak ve karşılaşılabilecek sorunların belirlenip, çözüm yolları  değerlendirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk , yeni bir sezon başlıyor. Sektörün temsilcileriyle birlikteyiz. Sultaniye üzümü ülkemizin stretijik bir ürünü. Bağların uyanmaya başladığı bir dönemde bu toplantının yapılmasını uygun bulduk. Nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi kam ve  özel sektör işbirliğinin önemli olduğunu, üreticisinden ihracatçısına  en doğru  yolu izleyebilmek için bu tür toplantılar çok yararlı oluyor, dedi.  

Alaşehir Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde yapılan toplantıda kontrollü ilaçlama, yeni teknolojilerin kullanarak üretim kalitesi ve miktarını artırma,  meteorlojik istasyonların artırılması, bilinçli ilaçlama yapılarak, hem israfın hem de gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi için çalışmaların yapılmasına, Dünya pazarlarında rekabetin arttığı ve üzümde kalitenin  artırılarak, Türk ihracatçısının rekabet gücünün artırılması ,  bu nedenle  dünya çapında tüketicinin isteklerine göre ürün yetiştirilmesi için çalışılması  kararı alındı. 

Toplantıya katılan, Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçılar Birliği yönetim kurulu üyesi Şemsi Özgür,çekirdeksiz üzümümüz ana ihracat ürünlerimizden bir tanesi.  Türkiye bunun hem yaşını, hem de kurusunu dünyanın bir çok ülkesine ihrac ediyor.  Ürünümüz dünyada tek değil. Dünyanın farklı yerlerinde  bizim rekabet içerisinde olduğumuz ülkeler var.  Biz en iyi kalitede ürün yetiştirerek, ürünümüze katma değer kazandırmamız gerekiyor.  Bunun içinde sezon başlamadan üzümün kalitesini nasıl yükseltebileceğimize dair toplantılar yapılarak, değerlendirmeler yapıyoruz. Alıcıların daha kaliteli, daha temiz  ürün talepleri var.  Bizde kaliteli ürün yetiştirerek, rekabette öne geçmeye çalışıyoruz, dedi. 

Alaşehir Ziraat Odası başkanı Necdet Türk, dünyaca ünlü olan sultaniye üzümümüzün Pazar payı yıldan yıla azalmaktadır. Danışmanlarımızla kış  aylarında, hasat öncesi ve hasat sonrası dönemlerde üreticilerimize bilgiler ve eğitimler veriyoruz. Amacımız üzümümüzü daha kaliteli yetiştirerek, Pazar payımızı  artırmaktır, dedi. 

Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür , dünyaca ünlü Alaşehir Sultaniye yaş ve kur üzümünün bu gün bir çalıştayını yaptık. Toplantımıza Ege Yaş Meyve Sebze, Kuru Meyve Mamülleri ihracatçılar Birlikleri Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Alaşehir Ziraat Odası, Alaşehir  Ziraat Odası gibi kamu ve özel sektörler katıldılar. Yaş ve Kuru üzümün geleceği hakkında yaptığımız toplantıda , üreticimize,  çiftçimize,  ihracatçımıza ve ülkemize  katma değerli bir ürün yetiştirebilmek için toplantı yaptık. Sultaniye kuru üzümümüz Menemen’den Denizli ilinin Çal ilçesine kadar Gediz Havzasında yetişen dünyanın en değerli  meyvesidir. Ülkemizin de çok iyi bir döviz kaynağıdır. Sağlıklı ve iyi bir besindir.  Herkesin yemesini tavsiye ediyoruz. Herkesin sağlıklı bir ürün yiyebilmesi için çalışıyoruz, dedi.

alaşehir ticaret borsası alaşehir ziraat odası alaşehir ilçe tarım alaşehir sanayi odası alaşehir sultaniye üzüm sultaniye kuru üzüm sultaniye üzüm