Sultaniye Üzümde ihracat başladı, ilk TIR'lar yola çıktı

Alaşehir Manşet Haber- Üzümün Başkenti Alaşehir’de dünyaca ünlü Sultaniye üzümümün hasatı ve ihracatı başladı.

Sultaniye üzümde hasat 7 Ağustos, ihracat 8 Ağustos tarihleri olarak belirlendi. Sultaniye üzüm başta Rusya, Avrupa, Orta Doğu ülkeleri olmak üzere 122 değişik ülkeye ihracat yapılıyor. 

Ticaret Bakanlığı, Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü Başkanlığında oluşturulan Sultaniye Üzüm Kesim ve İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu” tarafından emsal teşkil edecek bahçelerde yapılan incelemeler sonucunda, üzümlerin 7 Ağustos tarihinde kesimine, 8 Ağustos 2022 tarihinde de ihracatına izin verilmesi kararlaştırıldı. Alınan karar sonrası ilk ihracat tırları Alaşehir Gümrük Müdürlüğü’nden 8 Ağustos günü yola çıktı. Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi sofralık üzüm ihracatında, 2021 yılında 230 bin ton ihracat miktarı karşılığında 350 milyon dolarlık gelir elde edildi. Alaşehir'den başta Rusya, Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri olamka üzere 122 ülkeye ihracat yapılıyor. 

"Geçen yıl 600 milyon dolarlık ihracat yapıldı

Alaşehir’den 2021 yılında dünyaca ünlü Sultaniye üzümü başta olmak üzere, diğer sofralık üzüm çeşitleri ile nar, şeftali, kiraz, kayısı ve incir gibi toplam 60 kalem ürün ihracatından, 82 değişik ülkeye ihracat yapılmıştı. Tüm ürünler ihracatından toplamda 600 milyon dolar gelir sağlanmıştı. Geçen yıl toplamda 230 bin ton sofralık üzüm ihracatı yapılan Alaşehir’de bu yıl ki hedef 250 bin tona ulaşmak. 

Üzüm üreticisi,İbrahim Ayhan, 

üzümü 6 liradan verdim. Bu günün şartlarında aslında düşük, ilaç, mazot, işçi yömyesi çok yüksek, Allah bereket versin, yapacak bir şey yok, dedi. 

İlk tır çıkışı töreninde tırın kapıları mühürlendi ve yolcu edildi.

 Tören de konuşan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk,  

Bugün 8 ağustos itibari ile Manisa sultaniye çekirdeksiz üzüm yaş üzüm taze olarak ihracatına başladık. Sultaniye çekirdeksiz üzüm ülkemiz için önemli stratejik bir ürün . Sultaniye çekirdeksiz üzüm kuru olarak da öneli bir ihracat ürünü. Türkiye’nin %85 i çekirdeksiz kuru üzümü ve %20 sofralık üzüm üreten bir şehirdeyiz. 600 milyonları geçen bir üzümden ihracat geliri sağlıyoruz. Yıllara göre değişmekle beraber , dolayısıyla bu gün bizim için önemli bir gün.

Alaşehir kaymakamı Abdullah Uçgun, 

Çiftçilerimiz bir yıllık emeklerini bugün itibari ile dünya pazarına sunmaya başlayacaklar. Bugün 8 ağustos itibariyle Alaşehir’imizden ilk üzüm ihracat tırımızı da göndermis oluyoruz. Alaşehir ülkemizin en önemli yaş meyve ihracat noktalarından bir tanesi . Alaşehir gümrüğü olarak ülkemize ciddi oranda döviz kazandırıyoruz. Alaşehir gümrüğündeki arkadaşlarımız gece gündüz demeden 7/24 esasına gör çalışmakta ve bölgenin en çok tercih edilen gümrüklerinden bir olmaktadır. Ben bu vesile ile de gümrük müdürlüğünde çalışan vatandaşlarımıza, çalışanlarımıza çok teşekkür etmek istiyorum.onların emekleri ile ciddi oranda ülkemiz döviz kazanıyor. Bugün sultaniye üzümün ilk ihraç edileceği gün ciddi bir gelir bekliyor vatandaşlarımız ülkemiz için ciddi bir gelir olacağını temenni ediyoruz . inşallah hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 

Alaşehir Ticaret Borsası’nda düzenlenen ilk tırların yola çıkış törenine Alaşehir kaymakamı Abdullah Uçgun, Alaşehir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Yıldırım, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Alaşehir Gümrük Müdürü Dr. Mehmet Uğurlu ve üzüm üreticileri katıldılar.

alaşehir üzüm ihracatı üzüm ihracatı alaşehir üzüm üzüm ihracat