Sigortanı Yaptır, Hakkını Ara!

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir ve Sarıgöl'de sıcak ve kısmen kurak geçen kış aylarının ardından Mart ayında gelen kar yağışı ve ardından yaşanan don olayı üzüm bağlarını vurdu. Bağlarda yapılan incelemelerde, yüzde 25 ila 90 arasında zarar tespit edildi.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever / Alaşehir Manşet Özel Haber - Bölgemizde yaşanan don olayları sonrası birçok üzüm bağında yüzde 90'a varan zararlar meydana geldi. Yaşanan bu zararların karşılanması için oluşturulan sigorta havuzundan çiftçilerin dikkatli bir şekilde istifade etmeleri gerektiğini belirten Alaşehirli Avukat Mehmet Salcıoğlu, "Birçok Avrupa ülkesinde, benzer uygulaması dahi olmayan tarım sigortası, ülke çiftçimiz için büyük bir avantaj. İlk olarak, imkânı olan her çiftçinin tarım sigortasını yaptırması halinde, ileride doğacak risklere karşı büyük bir güvence sağlayacağını ifade etmek gerekir. Burada birçok üretici, tahsil edilen tazminat miktarı konusunda sorun yaşadığını ve bu yüzden artık sigorta yaptırmaktan vazgeçtiğini beyan etmektedir. Bu mağduriyet konusunda çözümü; sigorta yaptırmamakta bulan çiftçimiz kendini kandırmakta, daha fazla para ve ürün kaybetmektedir. Asıl sorun; parasını ödediği sigorta ile nasıl bir güvenceye sahip olduğunu, hangi risklerin nasıl ve ne zaman güvence altına aldığını, hasar anında ne yapmasını gerektiğini bilmeme gibi küçük ihmallerden kaynaklanmaktadır. Bilinçli ve hakkını aramasını bilen bir çiftçi, yaptığı sigorta sözleşmesi ile bağını birçok riske karşı güvenceye alır ve hakkını sonuna kadar elde eder" dedi.

14. yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçisi olan İbni Haldun'un yüzyıllar öncesinde söylediği "Coğrafya Kaderdir" sözünün günümüzde artık tamamen ortadan kalktığını belirten Salcıoğlu, "Telefon ile dahi dünyanın diğer ucuna ve her türlü bilgiye ulaşmak mümkün artık. Günümüzde "kader" adı altında yoksulluğu romantize eden, adaletsizliği meşrulaştıranlara itibar etmeyin. Bölgemizde ortalama her yıl yaşanan ve bu sene yine yaşadığımız hava sıcaklıklarında meydana gelen ani düşüşlerin etkisi ile oluşan don zararını konuşuyoruz. Tüm Türkiye’de ve özellikle Ege bölgesinde, son birkaç günde hava sıcaklıklarının ani düşüşü ile meydana gelen don zararı birçok alanda zarara neden oldu. Evvelliden yaşanan yalancı bahar ile meyve ağaçlarında da çiçeklenme olması gerekenden çok önce gerçekleşti ve zarar daha da büyük kayıplara neden oldu.

ERKEN AÇAN ÜZÜM BAĞLARINDA OLUŞAN DON ZARARI, SİGORTA KAPSAMINDADIR

 2021 tarihli Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Genel Şartlarında da belirtildiği üzere don riskinde teminat :Üzüm asmalarında, tomurcuk gözlerin uyanmasından sonra başlamaktadır ve Teminat başlangıcı, sözü edilen fenolojik evrelerin, parselin %90’ında %20 oranında gerçekleştiği zamandır.

Yalancı bahar ile açan üzüm bağlarında bu şartlar var ise ,don nedeni ile yaşanan ürün kaybı tarım sigortası teminatı içindedir. Bu durum asla ve asla ölü kol hastalığı ve vb  gibi kapsam dışı bir konu ile karıştırılmamalıdır.

Burada yukarıda da bahsettiğimiz gibi üreticin en büyük sorunu gerekli bildirimi sigorta şirketine zamanında yapmaması, oluşan hasarı nasıl ispat edeceğini bilmemesi ve bağında hasar tespiti yapılması sırasında haklarını kullanmaması gibi bilgisizlik kaynaklı nedenler sebep olmaktadır" ifadelerini kullandı.

bağ don zararı bağlarda don zararı don tavanı nedir bağda dondan korunma zirai don önlemleri tarsim bağ don