Peş peşe Korkutan Depremler

Alaşehir Manşet Haber - Bölgemizde ard arda yaşanan depremler korku yarattı. Dün Manisa, Sabah saatlerinde Denizli derken az önce de İzmir'de meydana gelen deprem vatandaşları tedirgin etti.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever - Alaşehir Manşet - Bölgemizde ard arda yaşanan depremler korku yarattı. Dün 16:40'da Manisa, gece sabaha karşı 05:10'da Denizli derken, sabah 09:44'de de İzmir'de meydana gelen depremler vatandaşları tedirgin etti. 

İlk olarak dün saat 16.40'da merkez üssü Saruhanlı olan 3.0 büyüklüğünde deprem kaydedildi.Sarsıntının yerin yaklaşık 9.5 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.

Diğer bir büyük sarsıntı, sabaha karşı saat 05:10’da merkez üssü Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 3,1 büyüklüğünde kaydedildi.Depremin 4.6 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

Son olarak yaşanılan büyük sarsıntı ise İzmir´in Karaburun ilçesinin 39,29 kilometre açıkları olarak saptadı. Saat 09.44’te meydana gelen 3,6 büyüklüğündeki deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde oldu. Yaşanan depremler hasara yol açmadı.

Alaşehir ve civarında yaşayan vatandaşlar, çevremizde sık yaşanan depremlerin bölgemizdeki aktif fay hattını tetikleyerek meydana gelebilecek olası bir depremden korkuyor. 

Geçmişte Büyük ALAŞEHİR Depremi (28 MART 1969)

28 Mart1969’da merkez üssü Alaşehir olan Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre 6.5 büyüklüğünde ve 8 şiddetinde bir deprem gerçekleşir.

Deprem Alaşehir ve Salihli başta olmak üzere bütün çevre ilçe, kasaba ve köylerde hissedilir. Birçok yerde evler yıkılır, aileler kayıplar verir.

Bölgede toplam 49/50 kişi ölür, ölenlerin 29’u Alaşehir 21’i de Sarıgöl nüfusuna kayıtlıdır. Deprem sonucunda toplam 4.651 ev yıkılır. Ölümlerin büyük çoğunluğu Alaşehir ve Alaşehir’e bağlı Tepeköy’de meydana gelir.

Alaşehir'de Yıkıcı Etkisi Oldu

Deprem sonucunda Alaşehir – İzmir kara yolu üzerinde derin yarıklar meydana gelir. Özellikle depremin etkili olduğu ovalık kesimlerde yeraltı sularının yer üstüne fışkırdığı gözlenmiştir. Alaşehir Otogarı yıkılır, garajda bulunan 18 otobüs hurdaya çıkar. Yeniköy, Subaşı ve Delemenler’de okul ve camiler büyük hasar görmüştür. Tepeköy köyü bütünüyle yerle bir olur. Köy daha güneydoğuda yeniden inşa edilmek zorunda kalınır.

Yerel halkın depremden sonra artezyen kuyularından gaz kokusu aldığı haberi o günkü gazetelerde yazılır. Depremle birlikte tarihi kent surlarının bir bölümü de yıkılmıştır. Alaşehir Depreminin yaraları sarılmadan en az o kadar etkili bir başka depremde Uşak – Demirci arasında meydana gelir. O günkü gazetelerin yazdığı göre bölgedeki hareketlilik en az 10 gün kadar sürmüştür.



alaşehir deprem alaşehir 45 haber alaşehir olay alaşehir depremi