Ömür boyu nafaka mı? Falaka mı?

Alaşehir Manşet Haber - Köşe yazarımız hukukçu Mehmet Salcıoğlu, boşanma davaları sonrası yaşanan ömür boyu nafaka ödenmesi zorunluluğunu değerlendirdi.

Reklam
Reklam

 

Kısa bir süre önce, boşanma sonrasında bağlanan nafakanın ömür boyu devam etmesinin hakkaniyetsiz bir durum yarattığı ve bu sebeple 5 yıl gibi bir süre ile sınırlanmasına yönelik çalışmaların olduğu medyada yer almıştı.

Bu konu üzerinden birçok farklı tartışma yaşandı. Kimileri ömür boyu nafakanın artık istismar derecesine ulaştığının ve süre ile sınırlanması gereğini savunurken bazı kesimler ise sınırlanmasının kadının toplumsal konumu üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını ifade etmektedirler.

125.000,00 TL Nafaka olur mu?

Nafaka medeni kanunda düzenlen ve basit olarak boşanma yüzünden yoksulluğa düşen tarafa geçimi için diğer tarafın mali gücü oranında ödenecek bir değerdir. Bu değerin miktarını belirleyen tarafların kusuru, mali, ekonomik ve sosyal durumudur. Acun Ilıcalı için aylık 125.000,00 TL küçük bir bedel olabilirken asgari ücret ile çalışan bir kişi için maaşının 4'de 1'i kadarını nafaka olarak ödemek, mali olarak onu yıpratabilir.

Falakaya dönüşmesin!

Şahsi kanaatime göre ömür boyu nafaka sorumluluğu hakkaniyete ve dayanak kanunun sistematiğine aykırıdır. Evlilikte bir akit olduğuna göre tek bir imza ile ömür boyu sorumluluk düşünülemez. 

Kadın hakları, toplumsal eşitlik ve yaşanan çoğul sorunlar bakımından sonuna kadar mücadele etmeli ve bu yola daha çok emek verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Medyada bu konuyu kadın hakları mücadelesine bir balta olarak yansıtanlara izah ettiğim konularda katılmıyorum. 

Bu kişilerin at gözlüklü beyanları: tıpkı Tom REGAN’ın  kafesler boşalsın kitabında da  değindiği, hak arama mücadelesinde duyarsızlık yaratan, toplumun bu konuya ciddiyetinin ve saygısının azalmasına yol açan ifadelerdir.

Konu uzun, vakit dar, hayat kısa ve kuşlar da uçuyorken virgül yerine nokta koyalım artık.

Saygılarımla.

mehmet salcıoğlu alaşehir alaşehir mehmet salcıoğlu avukat mehmet salcıoğlu alaşehir boşanma ömür boyu nafaka ödeme boşanma davası