O Tarım İlacı Kanser Yapıyor!

Alaşehir Manşet Haber - Bayer AG'nin, Monsanto Roundup isimli tarım ilacını yabani otları kurutması için yıllarca bahçesinde kullanan bir kişi lenf kanserine yakalandı.

Reklam
Reklam

 

Bayer AG'nin, Monsanto Roundup isimli tarım ilacını yabani otları kurutması için yıllarca bahçesinde kullanan bir kişi lenf kanserine yakalandı. Kansere yakalanan 70 yaşındaki çiftçi, açtığı dava ile 80 milyon dolar tazminat kazandı. 

ABD'nin California eyaletinde tarım ilacı üreticisi olan Monsanto, Türkiye'de de kullanılan Roundup isimli ilacının kansere sebep olduğu gerekçesiyle 80 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. 

The Guardian'da yer alan habere göre; Roundup ilacının kansere yol açmada önemli bir faktör olduğunu ve şirketin sorumlu olduğunu belirleyen San Francisco Yüksek Mahkemesi jürisi, Monsanto'yu 80 milyon dolar cezaya çarptırdı. 

Davacı 70 yaşındaki Edwin Hardeman'in yabani otla mücadelede 25 yıl boyunca Roundup kullandığı kaydedilmişti. Jüri, Roundup tarım ilacının Non-Hodgkin (lenfatik sisteminin kötü huylu bir hastalığı) lenfomaya neden olmasında önemli bir faktör olduğunu açıkladı. 

Jüri, Roundup’ın tasarımının kusurlu olduğuna, üründe yeterli kanser uyarısı bulunmadığına ve Monsanto’nun Edwin Hardeman’ı non-hodgkin lenfoma riskine karşı uyarı konusunda ihmallerinin olduğu kararını verdi.

80 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilen firma, davayı temyize götüreceklerini açıkladı. ABD'de Roundup'ın kansere neden olduğu iddiasıyla 9 binden fazla benzer dava olduğu açıklandı.

 

 

 

tarım ilacı tarım ilacı kanser monsanto roundup kanser