Mustafa Kemal Atatürk'ün Alaşehir Ziyaretleri

Araştırmacı yazarımız Veli Kaya, kaleme almış olduğu yazı ile Mustafa Kemal Atatürk'ün Alaşehir ziyaretlerini, Kemaliye ve İsmetiye Mahallelerine isimlerinin ne zaman verildiği gibi bilgilere ışık tutacak.

Reklam
Reklam

Atatürk’ün Alaşehir’e İlk Kez Gelişi...

İlçemiz Alaşehir 5 Eylül 1922 Salı günü Türk Ordusunun ilçeye girmesiyle birlikte kurtarılmıştır.Aynı gün akşamı,Başkomutan Mustafa Kemal Paşa,Sarıkız banyo ve otelinin bulunduğu yerde kararğahını kurarak,maiyeti ile birlikte,gökleri duman ve alevlerle kaplı olan Alaşehir’in hazin manzarasını,büyük bir acı ile seyretmiş,kısa bir süre Alaşehir’de kaldıktan sonra 7 Eylül 1922 Parşembe günü sabahın ilk ışıklarıyla yanında Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Fevzi Paşa, Batı cephesi kumandanı tümgeneral İsmet Paşa ile saat 08:00 sıralarında Alaşehir’den haraketle Alaşehir çayının sağ şeridini takiben üzeri açık arabasıyla ilerleyerek eski bir kasaba olan Pendohorya’ya (Şimdiki Adıyla Kemaliye) gelmişlerdir.

Mustafa Kemal Paşa’nın Pendohorya’ya gelişinin adına bu kasabamıza şimdiki ismi olan Kemaliye adı verilmiştir. Buradan haraketle İzmir’e doğru yola çıkan Atatürk’ün yolunun az ilerisinde bulunan yerleşim birimine’de İsmet Paşa’dan esinle İsmetiye ismi verilmiştir.

Atatürk’ün Alaşehir’e İkinci  Kez Gelişi...

Atatürk Alaşehir’e ikinci kez,26 Ocak 1923’de gelmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın bitmesinden 4 ay kadar sonra  Atatürk TBMM Başkanı ve Başkumandan ünvanıyla “Batı Anadolu Gezisi”olarak adlandırılan bir geziye çıkmıştır.Ankara’dan başlayan bu gezi 14 Ocak 1923-20 Şubat 1923 arasında planlansa da biraz gecikmeli sona ermiştir.Atatürk’ün bu gezideki amacı,son zaferden sonra ordunun durumunu görmek ve halkla fikir alışverişinde bulunmaktır. Bu gezide önce Eskişehir,sonra İzmit’e geçen Atatürk,daha sonra Bilecik üzerinden Bursa’ya Bursa’dan Alaşehir,Salihli,Turgutlu ve Manisa’ya haraket etmiştir.Resmi bilgilerin dışında 103 yaşındayken ziyaret ettiğimiz Alaşehir’li Ayşe Şencan teyzemizde bu konuda tarihe ışık tutmuştur. Ayşe teyzemiz Atatürk’ün Alaşehir’e ikinci kez geldiğinde orada olanlardan, Atatürk’ün trenle geçerken Alaşehir’de garda biriken kalabalığı görüp trenden indiğini, istasyon mevkiinde o dönem olan bir otelin önünde konuşma yaptığını,korumasının olmadığını,başında bir kalpak ve paltosunun olduğunu belirtmiş,yaklaşık iki saat Alaşehir’de istiraat ettiğini söylemiştir.
(Aşağıdaki fotoğraf Atatürk’ün Alaşehir’e geldiği gün olan 26 Ocak gününe ait Manisa’da çekilmiş olduğu fotoğraftır.Atatürk’ün kıyafetleri Ayşe teyzemizin belirttiği gibi Alaşehir’de halka konuşma yaptığı kıyafettir.)

Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Alaşehir’i kurtuluşundan sonra şereflendirdiği gün olan 26 Ocak günü “Ata’nın Alaşehir’e gelişi” etkinlikleri adı altında kutlanmalı, anısı yaşatılmalıdır.Bu tür etkinlikler bölgemizde Akhisar ve Manisa’da her yıl gerçekleşmektedir.

Bir sonraki yazımızda Atatürk’ün Alaşehir’de 26 Ocak günü halka yapmış olduğu konuşma ve Alaşehir kongresi yapılırken Atatürk’ün Alaşehir’e göndermiş olduğu telgrafları sizlerle paylaşacağım.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Alaşehir Kemaliye Mahallesi ziyareti...

mustafa kemal atatürk alaşehir alaşehir atatürk mustafa kemal alaşehir