Muhtar maaşı ne kadar? Emekli muhtar maaşı ne kadar

Yaklaşan Muhtarlık seçimleri öncesi en çok merak edilen konuların başında muhtar maaşı ne kadar, emekli muhtar maaşı ne kadar, muhtar başka işlerde çalışabilir mi, muhtarın görevleri, köy muhtarı ne kadar maaş alıyor ve Köy muhtarının görevleri ve yetkileri nelerdir gibi sorular vatandaşların merak konusu oldu. Tüm detaylarıyla, Muhtarlık ile ilgili aradığınız tüm soruların cevabı haberimizde.

Reklam
Reklam

2024 yılında yapılacak olan yerel seçimler öncesi bir çok avantajının olması özellikle muhtar maaşı ve sigortasının olması nedeniyle göz önünde olan bir meslek haline gelmeye başladı. İş yükünün fazla olmaması, asgari ücret civarı alınan maaşa ilave olarak sigortalı olmaları cazip bir hale getiriyor muhtarlığı. Bunun yanı sıra seçilerek görev başına gelen muhtarlar devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır. Muhtarlıktan emekli olunduğu taktirde de emekli muhtar maaşı almaya hak kazanılıyor. Bu ve buna benzer bir çok avantajı bulunan muhtarlık için merak edilenler bu yazıda.Muhtar nasıl olunur? Muhtar ne iş yapar

Muhtar nasıl olunur sorusunun en basit cevabı yerel seçimlere Muhtar adayı olarak başvuran kişi mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından oy çokluğu ile seçilir ve muhtar maaşı almaya hak kazanır. Muhtar, azaları ile birlikte mahalle veya köyün idari işlerini yürütür. Ayrıca muhtarın görevleri arasında hükümet tarafından alınan kararları halka duyurmak, köy veya mahallede düzeni sağlamak yer alır.

Muhtarın görevleri ve yetkileri nelerdir 

Muhtarın görevleri nelerdir maddeler halinde kısaca yazacak olursak;

- Köy veya mahallede bulunan yol, çeşme gibi ihtiyaç ve eksiklikleri yerel yönetime iletmek,

- Mahallede ortak kullanılan ihtiyaçların bakım ve onarımını yaptırmak,

- Cadde, sokak ve mahallede bulunan tüm levhaların kontrollerini yapmakla görevlidir. Hasarlı levhalarda belediyeye durumu bildirmelidir.- Hükümetin belirlediği kanunlar hakkında halkı bilgilendirmek ve bu konuda bilinçlendirmek.

 - Mahalle veya Köy sınırları içerisinde düzeni sağlamak. Düzen bozucu durumlarda kolluk kuvvetlerini bilgilendirmek.

 - Mahalle veya köyde şüpheli herhangi bir durum olduğunda jandarma veya karakola gitmek ve olay hakkında bilgilendirme yapmak.

 - Mahalle sakinlerinde oluşan doğum, ölüm ve evlilik gibi olayları kayıt altına almak.

 - Seçim zamanında seçim kuruluna yardım etmek.

 - Seçim döneminde seçmen kağıtlarını sahiplerine ulaştırmak.

 - Mahalle içinde yaşayan kişilere ilmühaber vermek.

 - Köy ve mahallelerde gerçekleşecek olan çalışmaları mahalle sakinlerine bildirmek.

 - Hastanelerde yeşil kart uygulamasından yararlanacak olan vatandaşların tespitini sağlamak.

Muhtar ek iş yapabilir mi 

Bir işte çalışırken muhtar olunur mu veya muhtar ek iş yapabilir mi sorusu en sık karşılaşılan soruların başında geliyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev alanlar istifa etmeden mahalle muhtarı olamaz ve ihtiyar kurulu üyeliğine seçilemezler. Özel sektörde çalışanlar veya esnaflar  muhtar olabilirler ve muhtarlar için ek iş yapma yasağı yoktur.

Muhtar maaşı ne kadar / köy muhtarı ne kadar maaş alıyor 

En çok merak edilen sorunun cevabına gelecek olursak, Muhtarlar ne kadar maaş alıyor? sorusunun cevabı 2023 yılının Temmuz ayındaki zamla birlikte değişti. Gelen yeni zamla birlikte muhtar maaşları 11,402.33 TL oldu.Muhtarlar daha önceleri ikametgah ve nüfus cüzdan sureti onay makamı oldukları dönemde, vatandaşlardan her bir kamu hizmeti için belirli ücret talep ettiklerinden dolayı iyi bir gelir elde etmekteydi. 

Ancak muhtarlar bu hizmetlerin dijital platformda internet üzerinden verilmesiyle birlikte bu gelirden mahrum kaldıkları için devlet tarafından aldıkları maaşlarda birtakım iyileştirmeler yapılmıştır. Muhtar maaşları Temmuz 2023 şu şekilde:2023    Temmuz    11,402.33 TL

2023    Ocak    8,506.80 TL

2022    Temmuz    5,500.35 TL

2022    Ocak    4,253.40 TL

2021    Ocak    3,040.88 TL

2020    Ocak    2,501.55 TL

2019    Ocak    2,174.64 TL

2018    Temmuz    1,726.41 TL

2018    Ocak    1,725.08 TL

2017    Ocak    1,510.88 TL

2016    Ocak    1,399.95 TL

2015    Temmuz    1,216.19 TL

2015    Ocak    1,160.91 TL

2014    Ocak    1,127.10 TL

Emekli muhtar maaşı ne kadar 

Emekli muhtar maaşı 2023 ne kadar sorusu emeklilik hayali kuran muhtarlar için sıkça soruluyor. Muhtarların emeklilik hakları son dönemdeki kanunda yapılan yeni düzenlemeler ile daha iyi şartlara ulaştırıldı. Muhtarlar 2023 yılının Temmuz ayında gelen zamla birlikte 8.850 TL emekli aylığı alıyor.

Muhtar Eşleri Maaş Alıyor Mu?

Muhtar eşi maaş alıyor mu, muhtarların görev süreleri boyunca veya sonrasında muhtar eşleri herhangi bir maaş almazlar. Ancak muhtarın görev süresinde vefat etmesi halinde, muhtar eşleri muhtar dul aylığı alabilirler. 2023 yılında muhtar dul aylığı, Yeni Ekonomi Paketi ile asgari ücrete eşitlenmiştir. Buna göre, 2023 yılında muhtar dul aylığı 8 bin 506 TL olacaktır.

muhtar maaşı ne kadar muhtar nasıl olunur muhtar ek iş yapabilir mi Muhtar maaşı ne kadar emekli muhtar maaşı ne kadar muhtar ne iş yapar muhtar maaşı