Millet Uzaya Çıkıyor, Biz Neler ile Uğraşıyoruz!

 

UTANÇ LİSTESİ

Bir yıl boyunca tüm alın terini, mahsulünü yetiştirmeye adayan çiftçimiz sezon sonunda ödenmeyen alacakları ile perişan olmaktadır. Bu konu hakkında; borcunu tam ve mutabık kalınan tutardan ödeyen birçok özverili firmamız olduğu gibi artık tokatçılığı alışkanlık haline getirmiş bazı ticari işletmelerde bulunmaktadır. Bu hususta ne yazık ki yasal mevzuatımız yetersiz. Sezon öncesinde kısaca birkaç tavsiye vermek istiyorum. Öncelikle ilgili ticaret odaları tarafından, kötü niyetli kişiler hakkında utanç listesi yayınlanması bu hususta aydınlatıcı olacaktır. Alacağınız için mümkün ise kıymetli evrak ve şahsi kefalet almaya çabalayın. Borcunu ödemeyen şirket ve kişinin daha önceden mal kaçırma ve muvazaalı hareketleri olduğu hakkında duyumlarınız var ise bu devirlerin iptali için dava açın. İmkânınız var ise mutlaka yasal yollara başvurun ki bu kişilerin yanına kar kalmasın.

İLK KARA DELİK FOTOĞRAFI 

ABD Ulusal Bilim Vakfı, tarihte ilk kez bir kara deliğin görüntülendiğini duyurdu ve bir fotoğraf yayınladı. Bu hususta takip edenlerin aşina olacağı üzere sosyal medya ve diğer mecralarda binlerce yorum yapıldı. Konuya çok vakıf olmasam da muazzam bir ilerleme. Bu konuda dikkatimi çeken ise: özellikle sosyal medyada “millet uzaya çıkıyor, biz neler ile uğraşıyoruz“ algısı. Bunu diyen arkadaşların hiçbiri evde atom parçalamıyor.üretim ve toplumsal fayda içeren hiçbir faaliyette bulunmayan insanların nasıl oluyor da eleştirmeye bu kadar aç olduklarını anlamıyorum. 

TÜRKÜLER İLE MEMLEKET TARİHİ

Büyük şehirlerin en büyük sorunlarından birisi malumunuz olduğu üzere trafik. Özellikle işe gidiş ve dönüş saatlerinde beyhude geçen zaman insanı kahretmekte. Son zamanlarda bu konuda benim için yol arkadaşı popcastler. Popcast: kabaca bir röportajın yazılı olarak değil de ses kaydı olarak ilgili mecralarda yayınlanmış haline denebilir. SPOTİFY uygulamasında bu konuda güzel çalışmalar var. Nilay ÖRNEK’in hazırladığı, nasıl olunur ismi ve bakış açısı ile alanında usta kişilerin sohbetlerinin yer aldığı bir kaydı yakın zaman önce dinledim. Bu kayıtla müzik araştırmacısı ve yazarı olan Murat Meriç hakkında kısa bir bölüm dinledim .Konuğun , Türküler ile memleket tarihi adlı kitabında ki birkaç hikâye çok ilgimi çekti.

ZEYTİNYAĞLI YİYEMEM AMAN.

Murat MERİÇ’e göre bu türkü 1950'li yıllarda uygulamaya konulan Marshall planı ile ortaya çıkıyor. Bu yardımlar ile ülkemize gönderilen mısır özü yağı ve Amerikan bezinin kullanımının yaygınlaşması için üretilen bir türkü.”Zeytinyağlı yiyemem aman basma da fistan giyemem aman “ Konu üzücü ama üzerinden zaman geçtikçe her trajedi gibi komediye dönüşmüş. Yeni trajediler, yaşamamak için zeytinyağımıza da üzümümüze de sahip çıkalım.

Mehmet Salcıoğlu

mehmet salcıoğlu avukat mehmet salcıoğlu