Mevsimler Değişti, Üretici Tedirgin!

Alaşehir Manşet Haber - Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar üreticiyi tedirgin ediyor. Sıcak havanın etkisi ile meyve ağaçları çiçek açarken, Turgutlu'da erik ağaçları meyve verdi. Üzüm bağları da, mevsimsel bu değişimden olumsuz etkilenebilir.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever / Alaşehir Manşet Haber - Kasım ayının sonuna geldiğimiz şu günlerde hala bahar havası yaşıyor olmamız üreticiyi tedirgin ediyor.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi olağan dışı görüntülere sahne oldu. Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, Osman Akmeşe'ye ait bahçede erik ağaçlarının meyve vermesi görenleri şaşırttı.

Akmeşe, yaptığı açıklamada, havalar sıcak seyrettiği için erik ağaçlarının çiçek açıp meyve verdiğini söyledi.

Böyle bir durumla pek karşılaşmadığını ifade eden Akmeşe, "Normalde baharda mahsulünü aldığımız ağaçlarımız, kasım ayının ortasında erik verdi. Görenler de şaşırıyor." diye konuştu. 

Manisa ile birlikte çevre bir çok ilde benzer olaylar yaşanırken, Ankara ve Konya şehirlerinde de kiraz ağaçlarının çiçek açması ve erik ağaçlarından meyve alınması herkesi şaşkına çevirdi.

Üzüm Bağları Olumsuz Etkilenir

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, ılık geçen kış aylarının bağlar için risk oluşturduğunu belirterek, "Bitkiler, aşırı soğuktan zarar gördüğü gibi, kış aylarında belirli bir dönem soğuklanma ihtiyacı karşılanmadığında da zarar görebilirler. Bölgemizde Kasım ayının son günlerine gelinmesine karşın maalesef yeterince soğuk yaşanmadı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Kış aylarında bağların en az 600-700 saat soğuk görmesi gerekiyor. Bağ gövdelerindeki sular çekilmediğinden, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar bağların erken uyanmasına neden olur. Erken uyanma yapan asmalarda, mart ayında eksi 1 ve 2 dereceye düşen sıcaklıklar nedeni ile açılan gözler etkilenir. Bu kez de yan kollar çıkar, ama bunlarda da üzüm olmaz. Yörede, mart soğukları erken uyanma yapan üzüm bağlarında büyük zararlara neden olur. Bunun sonucunda ise çiftçilerimiz çok zor durumda kalır" diye konuştu.

Bağlarda budama yapmak için henüz erken olduğunu da belirten Türk, "Bağlarda budama yapmak için acele edilmemesi gerekli. Çünkü bağlar bu sene henüz yeteri kadar soğuk görmedi. Erken yapılan budama ile bağlarda erken uyanma meydana gelebilir. Bu tür erken uyanmaların önüne geçebilmek için  bağların soğuk görmesi gereklidir. Bu yüzden budak için acele edilememesi üreticimiz açısından faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Hava Sıcaklıkları Ay Sonuna Kadar Düşmeyecek

Alaşehir'de hava sıcaklıklarında Kasım ayı sonuna kadar bahar havası devam edecek. İlçede ay sonuna kadar gün içerisinde en düşük sıcaklık 18 derece olurken gece ise en düşük sıcaklık 13 derece olması bekleniyor.

Sarıgöl ilçesinde ise ay sonuna kadar gün içerisindeki en düşük sıcaklık 13 derece olması beklenirken, gece ise en düşük sıcaklığın 12 derece olması bekleniyor. 





alaşehir hava manisa alaşehir üzüm bağları alaşehir necdet türk yarın alaşehir hava durumu alaşehir hava durumu 90 günlük alasehir hava durumu 40 günlük necdet türk Üzüm bağı soğuk