Mevsimler Değişti, Alaşehir'li Çiftçi Tedirgin

Alaşehir'de bir süredir etkili olan bahar havası yerini kar yağışına bıraktı. Mart ayında yağan kar ilçe merkezini beyaza bürüdü. Geçtiğimiz günlerin güneşli olmasına rağmen güne karla uyandıklarını belirten vatandaşlar bu duruma alışkın olmadıklarını söylediler. Özellikle üzüm üreticileri, "bahar aylarına giriş yaptığımız dönemde bağlarımız uyanmıştı. Mart ayı sonunda gelen bu kar yağışı bağlarımıza ciddi şekilde zarar verecek" dedi.

Reklam
Reklam

 

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Havadaki ani değişiklikler deyim yerindeyse çiftçinin kabusu oldu. Bu dönemde yaşanan ani hava değişiminden bölgemizde en çok üzüm bağları ve meyve ağaçları zarar görüyor.

İlçemizde yaşayan ve tarım ile uğraşmayan vatandaşlar “havalar çok sıcak, bahar havası var” diyerek kendisini dışarıya atıyor. Isınma gideri az oldu diye seviniyor. Çiftçilik ile uğraşan vatandaşlar ise normallerin üzerinde seyreden sıcak havadan ürküyor. Sıcak havalara aldanan bağlarda gözler uyanıyor ve Mart ayında gelen şiddetli soğuklar neticesinde ise ciddi verim kaybı meydana geliyor. Bu nedenle havadaki ani değişiklikler deyim yerindeyse çiftçinin kabusu oldu. Hava şartlarındaki ani değişiklikler, sıcaklık farklarının kısa süre içerisinde büyük değişiklikler göstermesi tarımsal üretim için en büyük tehditlerden birisi oldu. Bu dönemde yaşanan ani hava değişiminden en çok bağlar ve meyve ağaçları zarar görüyor.

Mart sonunda kar yağışı üreticiyi tedirgin etti

Türkiye’nin üzüm ambarı olarak bilinen Alaşehir Ovası’nda üretici tedirgin. Üzüm veriminin olumsuz hava şartlarından etkilenmesi endişesi büyüyor. Sürekli sahada olan ve bağlarında ürünlerinin gelişimini yakından izleyen üreticiler, hava değişimleri ilginç bir noktaya geldi. Kurak geçen sonbahar aylarının üretim açısından ciddi risk oluşturduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptılar: ” Bölgemizde uzun süren kuraklıktan sonra Şubat ayı yağışları ile bağlarımız sulandı. Ancak bu sene kış ayında yeteri kadar soğuk göremedik. Bağlarda asmaların en az 300 saat soğuk alması gerek ki bağlar erken uyanmasın. Bu sene kış ayını sıcak ve kurak geçirdik derken Mart ayı sonunda kış geldi ve kar yağdı. Bağlarımız hep açmıştı. Yaşadığımız mevsimsel değişimler bu sene üzümde rekolteyi etkileyebilir" dediler.

alaşehir don alaşehir üzüm bağı alaşehir don zararı alaşehir