Manisa Sarayından Peygamberin Hadisine Nail Olmak

Alaşehir Manşet Özel Haber - Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin,' 29 Mayıs 1453 Kutlu Fetih İstanbul, Tarihe nice kahramanlar nice liderler gelip geçmiştir fakat Fatih Sultan Mehmet Han kadar dünya tarihine derin bir iz bırakan çok az bir lider vardır'dedi.

Reklam
Reklam

 

Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin,” 29 Mayıs 1453 Kutlu Fetih İstanbul, Tarihe nice kahramanlar nice liderler gelip geçmiştir fakat Fatih Sultan Mehmet Han kadar dünya tarihine derin bir iz bırakan çok az bir lider vardır”dedi.

Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,

“Küçüklüğü Şehzadeler şehri Manisa’da geçen şehzade Mehmet, çok hareketli bir çocuktu. Hocaları bezdiren bir çocukluğu olan Şehzade Mehmet, sancağa çıkma usulüyle Manisa yani Saruhan sancağında eğitim almaya başlamış ve böylece tahtın en büyük adayı görünümündeydi. Zaten o dönemde Manisa’ya gönderilen şehzadeler tahta geçmesi istenilen kişi ya da tahtın en büyük adayı olarak görülüyordu. Manisa (Saruhan) Sarayı diğer adıyla Saray-ı Amire 1403 yılında Sultan II. Murat döneminde yaptırılmıştır. Sultan II. Murat Oğlu Mehmet’in gelişimini çok yakından takip etmeye başlamış. Mehmet Arapça, Farsça ve Yunanca öğrenmeye başlamıştı. Bugün Manisa’da , Saray-ı Amire’nin yerini sorarsanız çoğunlukla bilmeyebilir. Fatih kulesini sorduğunuzda da cevap değişmeyecektir. Manisa Sarayı bugünkü valilik konağının ve önündeki meydanı da içerisine alan yerdir. Burası tarih için çok kıymetli bir yerdir. İnşallah bir gün yetkililer orada Osmanlı Sarayının olduğunu gösteren alametleri koyacaklardır. Şehzade Mehmet babasının vefatıyla 1451 yılında tahta geçmiş ve önceden beri aklına koyduğu İstanbul’u alma girişimlerine başlamıştı. Küçüklüğünde İstanbul’a gelip bölgeyi sürekli inceleyen ve Latince öğrenen bir şehzade vardı. Artık o şehzade kendini çok geliştirmiş dönemin en zeki en güçlü Sultanı haline gelecekti. Ama ilk önce Konstantiyyeyi fethetmesi gerekiyordu. Hazırlıklara başlayan Sultan Mehmet Han ilkönce Rumeli Hisarını yaptırmış arkasından Şahi adı verilen topları döktürttü sonra 400 parçadan oluşan donanmayla büyük bir imparatorluğu yok etmeye hazırlanırken, büyük bir imparatorluğunda temellerini atmış olacaktır. Sultan Mehmet Han dönemine kadar diğer Türk toplulukları Osmanlı’yı çok önemsemiyorlardı.

Peygamberimizin hadisinde “Konstantiniyye’yi fetheden komutan ne güzel komutan fetheden asker ne güzel askerdir.” demiştir. Bu hadise de nail olmak isteyen 21 yaşındaki Genç Sultan tüm hazırlıkları bitirip Konstantini fethedip ismini İstanbul yaparak tarihte Ebu’l Feth unvanına sahip oldu.

Sultan Mehmet han fetheden anlamına gelen Fatih unvanını da alarak artık Fatih Sultan Mehmet Han olarak anılmaya başlanacaktır. Avrupalılar ona Koca Türk diyecekler. Fatih dünya tarihinde Orta Çağı kapatıp Yeni Çağı başlatırken İstanbul Osmanlı’nın başkenti olmuş ve Ortodoks Hristiyanlarının da hâkimiyeti Türklere geçmiş oldu”dedi.

 

istanbulun fethi nerede oldu. istanbulu kim fethetti? istanbul fethi salihli turizm derneği salihli turizm derneği yönetim kurulu başkanı mehmet Şahin