Manisa'nın Meşhur Yemekleri Nelerdir? 15 Yöresel Lezzet…

Manisa'nın meşhur yemekleri nelerdir? Sizler için 15 yöresel lezzet ile bir liste oluşturduk. Manisa meşhur yemekleri arayışındaysanız, listemize mutlaka göz atın!

Reklam
Reklam

Manisa’da ne yenir diye merak mı ediyorsunuz? Bu sorunun ardından akla gelen ilk soru Manisa’nın meşhur yemekleri nelerdir olacaktır. Manisa asırlarca uygarlık ve medeniyetlere ev sahipliği yaparken saray mutfakları konusunda da son derece başarılı bir şehir olmuştur.

Manisa’nın neyi meşhur? Yöresel yemekleri nedir? 15 meşhur yemek ile sizler için liste hazırladık. İşte detaylar…

Manisa’nın Meşhur Yemekleri Listesi | 15 Lezzet…

Manisa meşhur yemekleri bakımından oldukça zengin bir şehir. Burada en meşhur 15 yemeği sizler için listeledik. İşte detaylar...

1- Alaşehir Kapama

Manisa’nın en ünlü ve lezzetli yemeklerinden biri olarak karşımıza çıkan Alaşehir Kapama çoğu kişi tarafından iri görünümlü bir mantıya benzetilmektedir.

Hamur içine soğan, kuzu etli kıyma, maydanoz koyularak hazırlanan bu lezzet ilk önce fırınlanır. Fırınlandıktan sonra sac üzerinde yağda kızartılır.

Üzerine önceden hazırlanmış et suyu dökülüp, yoğurt ve maydanoz ile servis edilen bu yöresel yemeğimiz oldukça lezzetlidir. Kıymalı bir yiyecek olduğu için sıcak yenmesi tavsiye edilmektedir.

Manisa’nın meşhur yemeklerine devam edelim…

2- Manisa Kebabı

Manisa’da ne yenir sorusunun akla gelen ilk cevabı elbette Manisa Kebabı olacaktır. Manisa yöresine ait olan bu lezzetin ana maddeleri pide ve köftedir. Domates, sivri biber, yoğurt ve domates salçası ile hazırlanan görselleri ile göz zevkine de oldukça hitap etmektedir.

İsteğe bağlı olarak üstüne tereyağı ve sumakta konulabilir.

Eskişehir’de Balaban kebabı ve Bursa’da Pideli Köfte diye anılan şekillerinden ziyade Manisa Kebabı bu lezzetin ilk ve doğal halini yansıtmaktadır.

Manisa’nın meşhur yemekleri için devam edelim…

Öneri içerik: Manisa Gezilecek Yerler Listesi

3- Salihli Odun Köfte

Salihli Odun Köftesini Manisa’nın yöresel lezzetleri arasında kılan en önemli etmen; yapılışında kullanılan kıymanın 3 aylık ve 1 yaş arasında olan erkek kıvırcık kuzulardan elde edilmesidir.

Bu etler en az 24 saat soğuk hava depolarında dinlendirildikten sonra işleme alınır. Bu köfteyi bu kadar lezzetli kılan şeylerden birisi ise kendi yağına ek kullanılan kuyruk yağıdır.

Meşe odununda özel tekniklerle pişirilmesiyle elde edilen Salihli’ye özgü bir et yemeğidir.

4- Akhisar Köfte | Manisa'da Ne Yenir?

Bu kadar lezzetli bir köfte olmasının, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş, coğrafi işarete sahip olmasının sebepleri elbette vardır.

Sadece doğal mesire alanlarında yetişen hayvanlar tarafından, %100 dana eti, saf yemek tuzu, kuru soğan ve ekmek içi ile üretilen köftenin içerisinde baharat bulunmaz.

Köftenin yağını ve suyunu piştikten sonra da muhafaza etmesi sevilmesindeki en önemli etkenlerden biridir.

Manisa’nın meşhur yemekleri arasında “Kulak Çorbası” ile devam edelim…

5- Kulak Çorbası | Manisa'nın Meşhur Yemekleri

Kapamanın aksine Manisa halkı bu yemeği bir mantı türü olarak kabul etmektedir. Mantı Çorbası olarak da bilinen bu lezzet oldukça doyurucu ve lezzetlidir.

Mantı hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulduktan sonra soğukta dinlenmeye bırakılır. Mantının iç harcı olarak hazırlanmasında lezzetine lezzet katan irmik bu çorbanın farklı bir özelliği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bazı yörelerde Kulaklı Makarna olarak anılsa bile bu çorba, Manisa’nın saray mutfağının leziz bir ürünüdür. Manisa’nın meşhur yemekleri arasında Kulak Çorbası oldukça önemlidir. Şehrin akla ilk gelen yemekleri arasında yer alıyor.

Manisa'da ne yenir? Merak edenler için devam edelim...

6- Sinkota

Manisa’nın özel lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Saray mutfağından gelen bu lezzet aynı zamanda sıra dışı bir yemek çeşididir.

Balkabağından yapılan bu lezzet baharatlarla harmanlanıp süslenmektedir. Daha sonra fırınlanan Sinkota özellikle meze olarak tercih edilmektedir.

Tercihe göre üzerine yeşillik eklenip servis edilebilir.

İlginizi çekebilir: Tümosan Traktör Fiyat Listesi

7- Mantar Tatlısı

Mantar Tatlısı Manisa’ya özgü bir saray lezzetidir. İsminden de anlaşılacağı üzere mantar ile yapılmaktadır. İlk bakışta ön yargı ile yaklaşacağınız bu tatlı üzerine meyvelerin eklenip mantarla beraber kaynatılmasıyla yapılan. Sadece meyvelerin şekeri ile lezzetlenen sıra dışı fakat lezzetli bir tatlıdır.

Manisa’da genellikle evlerde hazırlanan bu tatlıyı merkezde bulunan tatlıcılardan temin edebilmeniz mümkün.

Manisa’nın meşhur yemekleri yazımıza sizler için araştırdığımız diğer lezzetler ile devam ediyoruz…

8- Kula Güveci | Manisa'da Ne Yenir?

Tok olsanız dahi kokusu ve görünüşü ile iştahınızı açabilecek meşhur bir lezzettir. Kuzu etinin böbrek yatağı kısmından yapılan bu lezzet genellikle bir gece öncesinde etlerin büyük bir güvece konulmasının ardından bütün gece fırında düşük sıcaklıkta pişirilmesiyle elde edilir.

Yine de hızlı yapmak isteyenlerin bile en az pişirme süresi 5 saattir.

Odun ateşinde pişen lezzetin Kula halkı için önemi çok büyüktür. Saray kültürlerine sahip çıkmak adına özel günlerde sıkça tercih edilen yemeklerden biridir.

9- Bohça Kebabı

Oldukça zahmetli bir hazırlanışı olmasına rağmen lezzetinden dolayı sıkça tercih edilen bir yemek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hem krep hem et severlerin yemeye doyamayacağı lezzet, kuşbaşı etlerin kreplerin içine sarılması ve şekil verilmesi ile hazırlanmaktadır.

Üzerine dökülen beşamel sos ve isteğe bağlı rendelenmiş kaşar Manisa’nın zengin mutfağının bir göstergesi. Manisa’nın meşhur yemeklerini merak ediyorsanız Pideli Paça’ya değinmeden olmazdı… İşte detaylar.

10- Pideli Paça

Kırkağaç yöresinin meşhur yemeği olan bu lezzet aynı zamanda Cemiyet Yemeği olarak da bilinmektedir. Sabah akşam fark etmeden tercih edilen bu lezzet aynı zamanda bir şifa kaynağı olarak ön plana çıkmaktadır.

Haşlanan kellenin suyu ile yumuşatılan pidenin üzerine, kelle dil gibi et parçaları konduktan sonra sosu dökülen yemeğin sirke ve limonlu sarımsaklı soslarla bin bir derde deva olduğu söylenmektedir.

Manisa’nın meşhur yemekleri listesini “Simit Ekmeği” ile çeşitlendirelim…

Öneri içerik: New Holland Traktör Fiyat Listesi

11- Simit Ekmeği

Manisa’nın Meşhur lezzetleri arasında yer alan ve nohut bakliyatının haşlanıp ezilerek maya olarak kullanılmasıyla yapılan bir ekmektir.

İçine tereyağı, çökelek peyniri ya da istediğiniz herhangi bir malzemeyi sürerek tüketebilirsiniz.

12- Sultaniye Üzümü

Dünyaca ünlü bu üzümler ‘’Sultan-i Çekirdeksiz’’ adıyla da bilinmektedir. Bu lezzetli üzümün Osmanlı Devleti döneminde sultanların üzümü veya sultanlara layık diye yetiştirilen ve saray mutfaklarında kullanılan yöresel lezzet olduğu söylenmektedir.

Çekirdeksiz ve son derece tatlı olan bu üzüm Manisa’nın sadece belirli bir bölgesinde yetişmektedir. Belki Manisa’nın meşhur yemekleri arasında yer almıyor, fakat yöresel lezzetler bakımından Sultaniye Üzümü oldukça önemlidir.

13- Mesir Macunu

Mesir Macunu, Manisa’nın belki de en yöresel lezzeti diyebiliriz. Her derde şifa olan bu macun 41 çeşit baharattan yapılmaktadır. Hastalıklara iyi gelmesinin yanında enerji vermesiyle de bilinmektedir.

İlk kez Yavuz Sultan Selim tarafından, Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalanması sonucunda yaptırılmıştır. Manisa’nın simgesi haline gelen bu macun için her yıl Manisa’da düzenli olarak festival düzenlenmektedir.

14- Şehzade Tatlısı

Pekala Manisa’nın bir tatlısı olacaksa o da elbette Şehzade Tatlısı olur! Şehzade Tatlısı şekerpareye haşhaş eklenerek yapılan bir tatlı çeşididir.

Oldukça lezzetli olan bu tatlı yemeklerden sonra çayla beraber harika ikili oluşturmaktadır. Manisa’nın meşhur yemekleri için listemizin son üyesine değinelim: Akhisar Katmeri!

15- Akhisar Katmeri

Manisa’nın ünlü tatlılarından olan, incecik açılmış yufkaları ile birlikte pişen katmer yöre halkının en çok tercih ettiği tatlılardan biridir. Başka adıyla Muhacir Katmeri olarak da bilinmektedir. Bunun sebebi ise Balkanlardan göçen Türk soydaşlarımızın getirdiği hamur işi lezzetlerinden biri olmasıdır.

İsteğe bağlı olarak arasında yerleştirilen malzeme farklılık gösterebiliyor. Sac üzerinde pişen katmer lezzetiyle damaklarda destansı bir lezzet bırakmaktadır.

Öneri içerik: Deutz Fahr Traktör Fiyatları

Manisa’nın meşhur yemekleri listesini eklemek istediklerinizi YORUMLAR bölümünden belirtin, hemen yayınlayalım! ????

manisa ın meşhur yemekleri manisa meşhur yemekleri manisada ne yenir