Manisa Gezilecek Yerler | Manisa'nın Hayatınıza Dokunacak 10 Yeri!

Manisa'da gezilecek yerleri merak ediyor musunuz? Sizler için 10 maddeli bir liste oluşturduk! İşte Manisa gezilecek yerler listesi...

Reklam
Reklam

Manisa’da gezmek için tercih edebileceğiniz, hayatınıza tümüyle dokunacak ve bakış açınızı derinden etkileyecek yerleri sizin araştırdık ve sıraladık. Manisa gezilecek yerler bakımından oldukça zengin…

Manisa’da gezilecek yerler listemize Lidya devletinin başkenti olan ve 5000 yıldır çeşitli devletlere ev sahipliği yapmış bir Antik Şehirle başlamak istiyoruz…

1- Sart (Sardeis) Antik Kenti | Manisa Gezilecek Yerler!

5000 yıldır ayak basan her devleti kendine hayran bırakan doğasıyla Manisa’nın Salihli ilçesine 9 km mesafede bulunmaktadır. Sart Antik Kenti’nin mimari yapısı son derece büyüleyici bir şekilde sanatlarla dolu.

Bunun en büyük sebebi ise Lidya, Roma ve Bizans gibi uygarlıkların burada uzun seneler varlıklarını sürdürmesi. Manisa’da gezilecek yerler bakımından Sart Antik Kenti’nin ilk sırada olmasının asıl nedeni bu…

Sart Antik Kenti tarihsel olarak paranın devlet desteği ile basıldığı ilk şehir olarak kabul edilmektedir. Ayrıca duvar süslemelerinden de anlaşılacağı üzere; hayvancılık, tarım ve ticaret alanında yüzyıl boyunca bir merkez olarak kullanılmıştır.

Sart Antik Kenti din olarak da ayrı bir öneme sahip olduğu gibi, günümüze kadar korunabilmiş olan dünyanın belki de en görkemli İon düzeni tapınaklarından birine ev sahipliği yapan antik kent, korunmuş antik dünyanın en büyük havrasına sahiptir.

Manisa gezilecek yerler için Sultan Camii ve Külliyesi’ne değinelim.

2- Sultan Camii ve Külliyesi

Manisa’da gezilecek yerler listesinin ikinci sırasında Manisa’nın merkezinde yer alan Sultan Camii ve Külliyesi 600 senelik bir sembol eser olarak yer almaktadır.

Kültür ve sosyal yaşamın görkemli bir örneği cami, imaret, medrese, hamam, hankah ve sıbyan mektebinden oluşan bu külliye, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından Hicri 929, Miadi 1522’ de yaptırılmıştır.

Cami 1522’de, hamam 1538’de, Darüşşifa ise 1539’da tamamlanmıştır. Bugün Sultan Cami her yıl düzenlenen Mesir Şenliklerine ev sahipliği yapmaktadır.

Kurtuluş Savaşı sırasında önemli bir yangın geçiren bu önemli Osmanlı eserinin büyük bölümü yanarak yıkılmışsa da imarethane bölümü sonraki yıllarda park olarak düzenlenmiştir.

Manisa gezilecek yerler listesine Aigai Antik Kenti ile devam edelim…

3- Aigai Antik Kenti | Manisa’da Gezilecek Yerler

Manisa gezilecek yerler listesinin üçüncü sırasında yer almaktadır. Aigai adı eski Yunancada keçi anlamından türetilmiştir. 

Aigai Antik Kenti, Yunus Emre ilçesinin Yunt Dağı Köseler Mahallesi yakınında bulunmaktadır. Aigai, alışılmış Hellen yerleşimlerinden farklı olarak, Ege Denizi’ne uzak, dağlık bir coğrafyada, antik ismi Aspordenos olan Yont Dağı’nda kuruludur.

Kenti görülmeye değer kılan en önemli yapılar Helenistik Dönem duvar işçiliğinin en güzel örneklerinin yer aldığı 3 katlı Agora ve Halk Meclisi Binası’dır.

Ayrıca kent yaşamı boyunca yağmur suyuna ihtiyaç duyduğu için, tüm cadde ve sokaklara taş döşenmiş, taş döşemelerin alt kesimleri yüzlerce kale sarnıcına yönlendirilen müthiş bir antik kanalizasyon sistemiyle donatılmıştır.

Ayrıca Homeros bu kentin din açısından çok önemli olduğunu savunmuştur. Din ve mimarinin müthiş birleşimi olan Demerter-Kore tapınağının başka bir özelliği de antik tiyatronun terasının üstüne inşa edilmiş olmasıdır.

Manisa gezilecek yerler listesinin 4.sırasında Spil Dağı bulunuyor. İşte detaylar…

Öneri içerik: Massey Ferguson Traktör Fiyatları

4- Spil Dağı

Spil Dağı, Manisa Merkez’den 24 km uzaklıkta yer almakta olan, ismi Manisa ile özleşmiş müthiş bir tarih, mitoloji ve floraya sahip dağdır.

Ünlü yaban atlarını görebileceğiniz ve yaban hayatının nadir türlerine rastlayabileceğiniz bu milli park çeşitli etkinlikler için mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.

Ayrıca Manisa Dağının eteklerinde bulunan Ağlayan Kaya Taşı burayı mutlaka görülmesi gereken güzellik haline getiren başka bir etmen.

Eski Yunan mitolojisi yoluyla günümüze kadar ulaşan öyküsüyle yitirdiği çocuklarının ardından gözyaşı döken kahırlı anaların simgesi haline gelmiş Frigyalı  Tantalus'un kızı Niobe'nin, Zeus tarafından burada taşa dönüştürüldüğüne inanılır.

Manisa’nın gezilecek yerleri düşünüldüğünde mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

5- Manisa Müzesi | Manisa Gezilecek Yerler!

Antik çağlardan beri kesintisiz bir şekilde hayatını sürdürebilmiş nadir şehirlerden biri olarak Manisa karşımıza çıkmaktadır.

Troya Savaşı’na katılanlar tarafından kurulan kent Roma ve Bizans Dönemi’nde bir uygarlık ve kültür beşiği olmuştur. Osmanlı Devleti döneminde en önemli sancak olarak görülen Manisa’nın kıymetli tarihi eserleri bu müzede sergilenmektedir.

Manisa gezilecek yerler listesine Kula Peri Bacaları ile devam edelim…

İlginizi çekebilir: Deutz Fahr Traktör Fiyatları

6- Kula Peri Bacaları

Gittiğinizde sizi hayran bırakacak Kula Peri Bacaları, Kula ilçesine bağlı Burgaz köyü civarında bulunmaktadır. Kula ilçe merkezine 16 km mesafede yer almaktadır.

Kula Peri Bacalarında 80 adetten fazla volkan konisi bulunmaktadır. Bu alandaki ilk volkanik patlamanın 1,2 milyon yıl önce yaşandığı tahmin edilmektedir.

Bilim insanlarının son olarak görüş birliği olmasa da son volkan patlamasının ise en az 10 bin yıl önce olduğu ifade edilmektedir.

Manisa’da gezilecek yerleri merak edenlerin mutlaka görmesi gereken güzellikte doğal bir oluşumdur. Manisa gezilecek yerler bakımından yanardağ ve jeoparkı ile de ünlüdür. İşte Divlit Yanardağı…

7- Divlit Yanardağı ve Kula Volkanik Jeoparkı

Türkiye’nin ilk ve tek jeotermal parkı olarak kabul edilen bu bölgede Divlit Yanardağı’nın eşsiz manzarasını görebilmeniz mümkün. Antik Çağ coğrafyacısı Strabon'un "Katakekaumene-Yanık Ülke" olarak tanımladığı Kula'daki jeopark, yaklaşık 300 kilometrelik bir alanda yer almaktadır.

Kula Volkanik Jeoparkı ile ilgili jeolojik kalıntılar Jeopark Tanıtım Ofisi'nde sergilenmektedir. Bu eşsiz güzellikler rüzgar aşınmaları, erezyon, volkanik patlamalar sonucunda oluşmuş yapılardır.

Manisa gezilecek yerler listesinin sonuna yaklaşıyoruz. Adala Kanyonu ile devam edelim…

8- Adala Kanyonu

“Hermos Kanyonu” olarak da ismi anılan Adala Volkanik Kanyonu, Demirköprü Barajı ile Salihli ilçesinin Adala Mahallesi bulunmaktadır. Bu kanyon, Kaplan Divlit Volkan Konisi’nden çıkan bazaltik lavların doldurduğu arazinin,  Gediz Nehri tarafından aşındırılması ile oluşmuştur.  

Bütün fotoğrafçıların hayran kaldığı ve gelenin tekrar gelmek istediği bu kanyon tam 12 bin yıllık kabul edilmektedir. Bu Kanyon ayrıca doğayla baş başa kalmak isteyenlerin uğrak noktası olarak kabul edilmektedir.

Manisa gezilecek yerler denildiğinde Manisa Kalesi’ne değinmeden olmaz! İşte detayları…

Öneri içerik: Tümosan Traktör Fiyat Listesi 2023

9- Manisa Kalesi

Manisa kentinin güneyinde yükselen Sipil Dağı'nın (Manisa Dağı) kuzey yamacında kalıntıları görülebilen Manisa Kalesi, “iç kale” ve “dış kale” olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Helenistik dönemde Sipylus Dağı, şehrin akropolünü oluşturan bir kaleye ev sahipliği yapıyordu.

Kalenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte Magnesia şehrinin etrafının surlarla çevrili olduğu bilinmektedir.

Ayrıca kalenin MS 17 yılında meydana gelen depremde yıkıldığı sanılmaktadır. İç kalenin (Sandıkkale) Bizans döneminde büyük ölçüde yenilendiği ve etrafının dış surlarla çevrildiği sanılmaktadır.

Manisa Kalesi'nin Osmanlı döneminde de onarıldığı sanılıyor.15. yüzyılda surlar büyük hasar görerek önemini yitirmiş, yerleşim surların dışına taşınmış ve şehir dini yapıların etrafında genişlemeye başlamıştır.

Son olarak Manisa gezilecek yerler listesinde Şehzadeler Parkı’na yer verelim.

10- Şehzadeler Parkı

Türk İslam dünyasındaki 32 adet önemli tarihi eserleri bulunmaktadır. Özellikle çocuklar tarafından ilgi gören Manisa Şehzadeler Parkı içerisinde Dioremik Mesir Müzesi, çizgi film kahramanlarını içeren masal parkı ve yürüyüş yollarında minyatür şehzade heykelleri bulunmaktadır. 

Manisa’da gezilecek yerler konusunda özellikle çocuklu ailelerin mutlaka görmesi gereken bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öneri içerik: New Holland Fiyatları

Manisa gezilecek yerler listesine eklemek istediklerinizi YORUMLAR bölümünden bize ulaştırabilirsiniz!

manisa gezilecek yerler manisada gezilecek yerler