Kuru Üzümde İhracat Rakamları Yüz Güldürdü

Alaşehir Manşet Haber- Kuru üzümde bu senenin ihracat rakamları bir önceki sezonun aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 3 artış gösterdi. Üzüm sezonu öncesi gelen güzel haberler üzüm üreticisini heyacanlandırdı.

Reklam
Reklam

Alaşehir Manşet Haber- Soner VATANSEVER-Bölgemizin en önemli tarım ürünü olan kuru üzüme Avrupa ülkeleri yoğun ilgi gösteriyor. İhracatçılarımız, geçtiğimiz üzüm sezonundan bu yana 40 Avrupa ülkesine 236 milyon 119 bin dolarlık kuru üzüm satışı yaptı.

Yaşanan bu güzel gelişmeler üzüm üreticisinde heyecan yarattı. Geçtiğimiz günlerde iftar programı için Alaşehir'e gelen AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal ise burada yaptığı konuşmada bu sezon için "Üzümcü bu güne kadar kazanmadığı kadar para kazanacak' müjdesini vermişti. Değer bazında artan ihracat oranları ve Manisa Milletvekili Akkal'ın müjdesi, bu sezon üzüm üreticilerinin beklediği rakamların karşılanacağı umudunu yarattı.

Bölgemizde yetiştirilen tarım ürünlerinin başında yer alan ve ihracatta da önemli bir döviz girdisi sağlayan kuru üzüme Avrupa ülkelerinin ilgisi devam ediyor. Alaşehir ve Sarıgöl ovaları başta olmak üzere Manisa genelinde üretilen yıllık 250 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesi ile Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin neredeyse tamamı karşılanıyor. Üzüm üreticileri, Ağustos ayında yeni hasat sezonuna hazırlanırken ihracatçılar ise geride kalan sezonun ürünlerini yurt dışına pazarlamaya devam ediyor.

Avrupa'da En Fazla İhracat İngiltere'ye Yapıldı 

Türkiye'nin bu dönemdeki 290,5 milyon dolarlık kuru üzüm ihracatının yaklaşık yüzde 52'sine denk gelen 153,2 milyon dolarlık kısmı, Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı.

İngiltere'ye, kuru üzüm ihracatının yüzde 25'ine denk gelen 72,7 milyon dolarlık satış gerçekleştirildi. Bu ülkeyi 43,7 milyon dolarla Almanya ile 26,9 milyon dolarla Hollanda izledi.

Diğer Avrupa ülkelerinin, kuru üzüm ihracatındaki payı ise yüzde 4,2 oldu.

İhracat Rakamları Değer Bazında Artış Gösterdi 

Çekirdeksiz kuru üzümde ihracat sezonunun başladığı 1 Eylül'den bu yana Türkiye'den 104 ülkeye 290 milyon 530 bin dolar değerinde 162 bin ton kuru üzüm ihraç edildi.

Bu dönemdeki ihracat, bir önceki sezonun aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 3 artış gösterdi.

kuru üzüm ihracat kuru üzüm 2022 ihracat kuru üzüm üzüm ihracat