Kuru Üzüm İhracatı Yüz Güldürüyor

Alaşehir Manşet Haber - Çekirdeksiz kuru üzümünde 3 ayda 190 milyon dolarlık ihracat yapılmasına karşın iç tüketimde istenilen düzeye ulaşılamadı. Ülkemizde yıl boyunca kişi başı sadece 250 gram üzüm tüketiliyor.

Reklam
Reklam

 

 

Bölgenin en önemli tarım ürünü olan çekirdeksiz kuru üzüm 2018-2019 sezonunda üreticisine kazandırdı. Önceki yıllara göre rekoltede düşüş yaşanmasına rağmen döviz fiyatlarının artışı ile birlikte yurtdışına ihraç edilen kuru üzüm büyük ilgi gördü.

Manisa Ticaret Borsası Baskanı Sadık Özkasap, çekirdeksiz kuru üzümde eylül ayından bu yana 190 milyon dolarlık bir ihracat yapıldığını dile getirdi. Özkasap, geçen yıl 275 bin ton kuru üzüm ihraç edildiğini, 450 milyon dolarlık bir ihracat yapıldığını kaydederek, bu yıl da üzüm ihracatından umutlu olduklarını söyledi. Türkiye'de üzüm tüketiminin az olduğuna dikkat çeken Özkasap, ihracatta sıkıntı yaşamadıklarını, ancak yurtiçinde tüketimi artıramadıklarından yakındı.

ÜZÜMÜN TANITIMI ŞART

Özkasap, "Üzümle ilgili bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Türkiye'de kişi başına 250 gram üzüm tüketiliyor. Gelişim çağlarındaki çocuklara büyük yararı olan, enerji kaynağı üzümün tanıtımını yapamıyoruz. Bu yıl fiyatların yüksek olmasından dolayı okul üzümü projesi devreye girmedi. Okul üzümü projesi ile ailelerde bir üzüm kültürü oluştu. Biz bunun artmasını istiyoruz" dedi.

üzüm üzüm tanıtımı okul üzümü kuru üzüm kuru üzüm tanıtım