Koronavirüs Sürecinde Çocuklarımızın Psikolojisini Nasıl Güvene Alabiliriz?

Alaşehir Haberleri - Tüm Dünya ile birlikte Ülkemizi de etkisi altına alan Koronavirüs salgını sonrası bir çok tedbir ve önlemler alındı. Ülkemizde alınan bu önlem ve tedbirler arasında 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması da yer alıyor. Peki, okula gidemeyen, dışarı çıkıp parklarda oynayamayan ve eve kapanan çocuklarımızın ruh sağlığı için ne yapabiliriz? Bu soruyu okul öncesi eğitmeni Gözde Ordu yanıtladı.

Reklam
Reklam

 

Alaşehir Manşet Özel Haber - Koronavirüs (COVİD-19) salgını dünyanın hemen her ülkesini etkilemeye devam ediyor. Salgının, birey ve ailelerin yaşam rutinlerini değiştirmelerine neden olduğunu belirten okul öncesi eğitmeni Gözde Ordu; "Çocuklar okula gidemiyor ve evden eğitim almaya çalışıyorlar. Anne babaların bir kısmı evden çalışıyor, bir kısmı ücretsiz izinde, kısıtlamaların dışında kalan meslek dallarında çalışan ebeveynler ise rutin bir şekilde işlerine devam ediyor. Sosyal mesafeyi arttırmak gerektiği için, çocuklar arkadaşları ve akrabaları ile görüşemiyor.

Bulaşıcı hastalık salgınları hepimizde hastalığın bize ve yakınlarımıza bulaşması korkusuna neden oluyor. Her birimizin hayatında şimdiye kadar rastlamadığımız büyüklükte bir belirsizlik var ve ne yapmamız gerektiğini de tam olarak bilmediğimiz için kendimizi yetersiz hissediyoruz. Bu iki durumun birleşimi bir yandan kaygıyı arttırıyor diğer yandan kaygının kontrol edilmesini zorlaştırıyor. İşte bu dönemde çocukların psikolojik sağlıklarının korunmasının hem kendileri hem de aileleri için son derece önemli olduğu açıktır. Bunu sağlamak için, mümkün olduğu kadar belirsizliği azaltmak ve yeterlilik algısını arttırmak gerekir.Çocukların ruh sağlığını korumak için çocukların kaygılarını kontrol edebilmek için ilk adım bilgilendirmedir" ifadelerini kullandı. 

Çocuklarla Konuşmanın Prensipleri Neler?

Çocukların ruh sağlıklarını korumanın ve kaygılarını kontrol altına alabilmenin ilk adımının bilgilendirme olduğunu belirten Ordu; "Bu tip durumlarda çocuklarla konuşmanın belli prensipleri vardır: 

- İlk olarak çocuğun soru sorabileceği bir ortam sağlanmalıdır. Sorular dürüstçe ve çocuğun anlayabileceği bir şekilde cevaplanmalıdır. 

- Koronavirüsün yeni bir virüs olduğu, yaptığı hastalığın adının COVİD-19 olduğu, doktorların bununla ilgili bilgileri edinmeye devam ettiği, birçok kişinin hastalandığı ama çoğunun durumunun iyi olduğu, her “hasta” olanın bu virüsü taşımadığı ve belirtilerin başka hastalıklarla da ilişkili olabileceği, çocukların nadiren hasta oldukları ve hasta olurlarsa da çok hafif geçirdikleri, ancak yine de hijyene dikkat edilmesinin önemli olduğu belirtilmelidir.

 - Çocuğun aynı soruları tekrar tekrar sorabileceği bilinmelidir.

 - Çocuklar daha çok kendileri ve sevdikleri ile ilgilidir, bu yüzden sevdiklerinin durumu ile ilgili de bilgi verilmelidir. 

- Bu dönemde ev dışında çalışmak zorunda kalan anne ve babalar işten geldiklerinde hijyen kuralları nedeniyle çocuklarına sarılmamaları ve öpmemelerini gerekçeleriyle anlatmalıdır. Özellikle bu dönemde nöbet usulü çalışmak zorunda kalan sağlık çalışanları görevlerini, evde bulunmadıkları zamanı nasıl geçirdiklerini endişelendirmeden ancak güven duygusunu sarsmamak adına herhangi bir bilgiyi de saklamadan paylaşmalıdır. 

- Gerçekçi olmayan sözler verilmemelidir. Evde veya okulda güvenli olacakları söylenebilir, ancak etraflarındaki kimsede hastalık olmayacağı gibi bir söz verilmemelidir. 

- Çocuk hastalar birçok kişinin kendilerine yardımcı olduğunu ve kendileriyle ilgilendiğini bilmelidir. - Çocuk yetişkinlere bakarak kendisini ayarladığı için, konu ile ilgili yorumlara ve tepkilere dikkat edilmelidir. 

- Çocuklar televizyon veya sosyal medyadaki abartılı veya korkutucu haber ve yorumlara maruz kalmaktan korunmalıdır. Çocuklara sosyal medyada duydukları her şeyin doğru olmadığı söylenmelidir.

 - Okulların kapatılması korkutucu bir olay gibi sunulmamalıdır. Evde olmanın diğer insanlara faydalı olacağını çocuk bilmelidir. 

- Günlük rutinler yani yaşamın doğal akışı mümkün olduğunca korunmalıdır.

- Çocukların sınıf arkadaşlarıyla, mümkünse öğretmenleriyle iletişim kurmaları, dijital olanaklar kullanılarak görüntülü konuşmalar yapmaları sağlanmalı ve desteklenmelidir. 

- Sürekli uyku sorunu yaşayan, korkularını kontrol edemeyen, anne babasından ayrılamayan çocukların profesyonel /psikososyal yardıma ihtiyacı olabilir" dedi. 

alaşehir haberleri gözde ordu çocuk psikolojisi koronavirüs çocuk psikolojisi