Kış Aylarının Vazgeçilmezi Kestane Kebabı

Alaşehir Manşet Haber - Manisa'nın Alaşehir ilçesi'nde, kış aylarının vazgeçilmezi kebap kestane, vatandaşlar tarafından ilgi görüyor.

Reklam
Reklam

 

Alaşehir'de uzun yıllardır seyyar arabası ile kestane kebabı satan Mehmet Sarı, "Kestane satışları geçen senelere göre daha düşük ama yinede rağbet görüyor" dedi. 

Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kestane, havaların soğumasıyla tezgâhlardaki yerini aldı. Kilosu cinsine göre 13 ile 20 lira arasında satılan çiğ kestanenin piştikten sonraki fiyatı cep yakıyor. Vatandaşlar, Kilosu 100 liraya satılan pişmiş kestaneden ancak tadımlık alabiliyor.

Kestane üreticileri rekoltenin yüksek kalitenin ise düşük olmasına rağmen bereketli bir yıl geçirdiklerini belirterek, kestane fiyatlarının cinsi ve iriliğine göre kilogramda 13 ile 22 liradan işlem görmesinin bugün için beklentilerinin gerçekleştiğini söyledi. Alaşehir Cumhuriyet Meydanı önünde Kurduğu tezgâhta 'kestane kebap' satan Mehmet Sarı, fiyatın yüksek olması nedeniyle satışlarının azaldığını belirterek, "Kestanede fiyatlar yüksek.Vatandaş soruyor ama fiyatı öğrenince zaman zaman almaktan vazgeçiyor. Alan da çok az miktarlarda, gramla alıyor. 5 liralık, 10 liralık alan sayısı çok fazla" dedi.

Dikenli bir ürün ve hasadı güç olan kestanenin rekoltesi yüksek, kalitenin ise düşük olmasına rağmen üretim yeri olan Alaşehir ve Sarıgöl’de çiği cinsine ve iriliğine göre kilogramı 13 ile 20 lira,  pazar tezgâhlarında ve marketlerde 15 ile 22 lira arasında işlem görürken, pişmişi ise ‘kestane kebap' kilogramı 100 liradan alıcı buluyor.                                                                                                                                   

Sarıgöl’de Kızılçukur, Karaca ali ve Bey harmanı, Alaşehir’de Dağhacıyusuf, Dağarlar, Azıtepe ve Çamlıbel Köylerinde yetiştirilen ve hasadı güç olan kestanenin çiği üretim yerinde cinsine ve iriliğine göre kilogramı 13 ile 20 lira, pazar tezgâhlarında ve marketlerde 15 ile 22 lira arasında işlem görürken, pişmişi ise ‘kestane kebap' kilogramı 100 liradan alıcı bulduğunu belirten Sarıgöllü kestane üreticilerinden Karacaali Köyü Muhtarı Adem Kır, ”Rekoltenin yüksek kalitenin ise düşük olmasına rağmen bereketli bir yıl geçirdik”dedi.                                                                                                                  

“Kestanenin üretim maliyeti yüksek"                                                                                    

Kış aylarının evlerde en çok tüketilen yiyecekler arasında yer alan kestanede hasadın oldukça zahmetli olarak yapıldığını belirten Kuızılçukur Köyü’nden üretici Mehmet Yaşar Şaban ise ,”Kestane ağaçları çok büyük yapıda, yüksek ve üretim de genellikle meyilli alanlarda yapıldığından hem zor, riskli hem de masraflıdır. Bir dekar kestaneliğin hasadı, bir erkek çırpıcı, iki  kadın toplayıcı tarafından yapılabilmektedir. bir erkek çırpıcının günlük yövmiyesi 500 lira. iki  kadın toplayıcının yövmiyesi ise günlük 75’er lira.Toplama sırasında ellerimize eldiven takmaktayız. En zoru yaşlı ve yüksek olan ağaçların üzerindeki kestaneleri toplamaktır. Toplama sırasında zaman zaman üzücü kazalar olmaktadır. Eğreti otu ile üzerleri örtülen kestaneleri kuruduktan sonra, kabuklarından ayırmaktayız ve pazara çıkarmaktayız. Bu yıl verim yüksek,kalitedüşük. Kasım ayının ilk haftalarından itibaren satışa sunduğumuz kestanelerin cinsi ve iriliğine göre kilogramda 13 ile 20 lira arasında işlem görmesinden mutluyuz”dedi.                                                                                              

“Bölgede Sarı Aşı, Kara Aşı, Şekerci üretilmektedir"                                                                

Bölgede Sarı aşı, Kara Aşı, Şekerci cinsi kestanenin yetiştirildiğini belirten üretici Mehmet Yaşar Şaban, “Standart bir kestanede aranan özellikler şu şekilde olması istenir. Erkencilik, İri, lezzetli ve yüksek verimli olması. Şekerleme yapımında dağılmaması, Kestane hamuruna uygun olması. Kabuğun ince ve kolay soyulabilir olması, Hastalıklara, zararlılara ve Depolama sürecine uzun süre dayanıklı olabilmesi. Bölgemizde sarı aşı, kara aşı ve Şekerci olmak üzere üç çeşit kestane üretilmektedir. Sarıgöl’de Kızılçukur, Karacaali ve Bey harmanı Köylerinde üretilen kestane yaklaşık 250 ton”dedi.                    

“Kestane yurt içi ve yurt dışına ihracat ediliyor"                                                                        

Alaşehir ve Sarıgölde  yetişen kestanenin yurt içi ve yurt dışına ihracat edildiğini belirten üretici Mehmet Yaşar Şaban, Alaşehir ve Sarıgölde  yetişen kestane yurt içinde İstanbul,İzmir,Ankara ve Bursa başta olmak üzere diğer illerede gönderilmektedir.Kestanede en büyük Pazar payı ise İstanbul aittir. Alaşehir’de  Kafkas kestane şekeri gibi önemli markalarında kestane alım merkezleri bulunmaktadır.Kestane, iç piyasada tüketildiği gibi, İtalya, Yunanistan, Almanya, İsrail”, Avusturya ve Ortadoğu  ülkelere de ihraç edilmektedir”dedi.

Alaşehir’de ise Dağhacıyusuf, Dağarlar, Azıtepe ve Çamlıbel köylerinde yetiştirilen kestaneden ise bu yıl yaklaşık 100 ton verim alındığı belirtildi.                                                                                                     

“Geçmiş yıllara oranla Kestanenin kilosunda herhangi bir değişiklik olmadı”                                                 

Kestane satışlardan memnun olduğunu belirten Pazarcı esnafları , “Soba ve mangal üzerinde pişirilen kestane akşam sohbetlerinin vazgeçilmezidir. Geçmiş yıllara oranla Kestanenin kilosunda herhangi bir değişiklik olmadı. Şu anda kestanenin kilosunu cinsi ve iriliğine göre 15 -22 lira  arasında satıyoruz. Özellikle çiğ olarak tüketilen Kuzu kestanesinin ise kilosu 10-12 Lira arasında işlem görüyor” dediler.                             

“Kestaneyi seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar var”                                                      

Kestaneyi seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu belirten pazarcı esnafları,” Öncelikle seçmiş olduğunuz kestanenin bir tarafı düz, diğer tarafı yuvarlak olmalıdır. Ayrıca kestane parlak renkte olmalı, içinden filizler çıkmamış olmalı, ağzı mutlaka kapalı olmalı ve hafif de olsa küflenme belirtisi olmamalıdır. Ancak bazı durumlarda görüntüsü güzel olan kestanelerin içi kötün çıkabilmektedir. Bunu anlamanın yolu ise satın alacağınız kestaneyi koklamaktır. Eğer kestane ıslak gazete kâğıdı gibi kokuyorsa ya da nem kokusu alıyorsanız bu tür kestaneleri almaktan kaçınmalısınız. Bunun aksine kestaneden herhangi bir koku gelmiyorsa ve oldukça sertse seçmiş olduğunuz kestane iyi çıkacak demektir” dediler.                                                                                                                                   

“Kestaneyi çiğ olarak alıp evinde pişirmek isteyenlere önerilerde bulundular”                          

Kestaneyi çiğ olarak alıp evinde pişirmek isteyenlere önerilerde bulunan pazarcı esnafları,“Kestaneleri pişirmeden önce, keskin bir bıçağın ucuyla üst taraflarına derince birer çizik atın. Daha sonra kestaneleri yıkayıp, kuruladıktan sonra sobanın üzerinde ya da mangalda pişirebilirsiniz. Ayrıca, gazlı ocak üzerinde teflon tavada da kestane pişirmeniz mümkün. Kestane kebabı özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden biridir. Kestanenin nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı ”dediler                                                                                              

“Vatandaş gram gram alıyor”

Kurduğu tezgâhta 'kestane kebap' satan Mehmet Sarı, fiyatın yüksek olması nedeniyle satışlarının azaldığını belirterek, "Kestanede fiyatlar yüksek.Vatandaş soruyor ama fiyatı öğrenince zaman zaman almaktan vazgeçiyor. Alan da çok az miktarlarda, gramla alıyor. 5 liralık, 10 liralık alan sayısı çok fazla" dedi.                                                                     

Alaşehir Cumhuriyet Meydanı önünde 24 yıldan buyana 'kestane kebap' satan Mehmet Sarı,” Kurduğu tezgâhta 1995 yılından beri 'kestane kebap'satıyorum. Kestaneler Alaşehir aşı ve en kalitelisi, seçerek alıyorum. Bir tane küçüklü ve ya çürük bulamazsınız. Soğuk kış aylarında hizmet verdiğim için işimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Fakat bu yıl 'kestane kebap'satışları çok durgun. Satışların durgun gitmesini de  fiyatın yüksek olmasından kaynakladığını düşünüyorum”dedi.

 


sarıgöl kestane alaşehir kestane kestanenin faydaları kestane kestanenin faydaları nelerdir