Kim ulan bu Konkordato !

Alaşehir Manşet Haber - İnternet gazetemizin köşe yazarlarından Mehmet Salcıoğlu'nun kaleminden, ülke gündemi en çok meşgul eden konuların başında gelen sorun, "Konkordato" siz değerli okuyucularımızla...

Reklam
Reklam

 

Evet,  kaba ve rahatsız edici bir hitap şekli ile bu yazıya başladık. Şöyle ki: bu başlık ilk olarak türler arasında gezinen bir sinemacı ve yönetmen olan Tolga ÖRNEK’in filmi ,Kaybedeler Kulübünde  “ Kim ulan bu Erol Egemen”  diyerek duyuldu daha sonra ise ünlü Youtuber Barış ÖZCAN’ın Elon MUSK’ın Türkiye ziyaretinden sonra yayınladığı videosuna “ Kim ulan bu Elon Musk “ başlığı atması ile iyice dikkatimizi çekti. Sıra şimdi bizde.

İnsanlar ölür, şirketler iflas eder.

Konkordato basitçe, vadesi gelmiş borçlarını ödeyemeyen şirketlerin iflas kararı alınmadan, bu borçlarını mutabık kalınan bir planda ödemelerine yönelik sistemdir. Özünde iyi niyetli ve şirketlerin iflasının önüne geçmek için düzenlenen bu sistem kötü niyetli kişi ve şirketler tarafından dezenformasyon ile yanlış izah edilmektedir. 

Alacaklıların daha fazla söz hakkı olduğu, sulh sağlamaya yönelik bir düzen olan konkordato ile borçlunun tasarruf yetkisi sınırlanır ve uzlaşı ile bu zor durum bertaraf edilmeye çalışılır. İlk yanlış algı her talep eden şirket hakkında bu kararın alınabileceğini düşünmektir.

Geçici mühlet alındığında kesin olarak konkordato kararı verilecek anlamına gelmez, alacaklıların belirli oranda bu talebi kabul etmesi lazımdır. Kötü niyetli kişiler tarafından konkordatoya başvurduk artık hiçbir şey yapamazsınız algısı yanlıştır. Mahkeme sürecini takip ederek hak kaybınızın önüne geçebilirsiniz.

İcra iflas kanunun da düzenlemede açıkça “herhangi bir borçlu “ diyor bu sebeple teoride bir engel yok. Ancak mevcut sistemin gerçek kişilerden ziyade tüzel kişilere yönelik olmasından dolayı realitede pek mümkünlüğü bulunmamaktadır. Bu hususta konkordato başvurusunda bulunmuş şirketlere şahsi kefaleti bulunan kişileri ayrı değerlendirmek gerekir.

Hileli iflas ve Alacaklısını zarara sokmak kastı ile mevcudunu eksiltme suçu .

Net bir şekilde ifade edildiği üzere bu eylemler gerek 5237 sy Ceza Kanunda gerekse 2004sy İ.İ.K ve ilgili yasal mevzuatta suç olarak düzenlenmiştir. İşini hakkaniyetli, layığı ile yapan ve örnek gösterilen birçok şirket ve firma olduğu gibi, limitet ve anonim şirketleri de şahsi sorumluluk olmamasına güvenen, sadece vatandaşının malını elinden almak için kurulan ve çek keşide eden kötü niyetli şirketler de bulunmaktadır. Böyle bir şüphe ve izlenimiz var ise sizi mağdur edenler hakkında suç duyurusunda bulunmaktan çekinmeyin. Hakkınızı aramazsanız kimse size getiremez.

mehmet salcıoğlu konkordato vatandaş konkordato ilan edebilir mi?