Kamulaştırma ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ankara- İzmir yüksek hızlı tren projesi kapsamında, geçiş güzergâhı üzerinde bulunan alanların acele kamulaştırılması sonrası vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları yazarımız Mehmet Salcıoğlu kaleme aldı.

Reklam
Reklam

Ankara- İzmir yüksek hızlı tren projesi kapsamında, geçiş güzergâhı üzerinde bulunan alanların acele kamulaştırılması halen devam etmektedir. Bu konu hakkında Turgutlu ve Salihli’nin ardından artık sıra Alaşehir’de.

Kısaca evi, bağı, bahçesi kamulaştırma kararı ile elinden alınanların kıymet takdirine ilişkin olarak dikkat etmeleri gerekenler ;

-KIYMET TAKDİRİNE YÖNELİK İTİRAZLAR-

Öncelikle mal varlığınızın; ARAZİ mi yoksa ARSA olarak mı tespit edilip kıymet biçildiğini kesin bir şekilde öğrenin. İki farklı tespit çok farklı değerler ortaya çıkarmaktadır. Bu konuda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız mutlaka itirazda bulunun.

Arsa ve arazi ayrı ayrı konular olmak üzere, kıymet takdirine yapacağınız itirazın kabul edilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. “Geçen sene şu fiyattan satıldı-Bankanın eksperi şu kadar kıymet takdir etmişti “ demenin hiçbir faydası olmaz. Sahibi olduğunuz üzüm bağının veya zeytinin cinsini, evinizin özellikleri gibi vb birçok konuyu detaylı bir şekilde beyan edin.

Arsa konusunda farklı arazi konusunda farklı bir takım belge, emsal değer, yıllık fiyat ortalaması gibi veriler sunarak kıymete ilişkin itirazlarınızı yapın.

Daha sonra mal varlığınızın üzerindeki ek kıymet ve değerlerin bedelini doğru ve hakkaniyetli bir şekilde almanız için nitelik ve niceliklerinin tam ve eksiksiz belirtildiğinden emin olun. Biçilecek bedel bu tespit üzerinden yapılacaktır.

Tapusuz arazilerin durumu,2018 yılı mahsulü ne olacak ve kamulaştırmadan sonra kalan arazinin işe yaramaz hale gelmesi gibi konular ayrı ayrı değerlendirilmelidir

2942 sy kanuna göre yapılan kamulaştırma işlemleri hakkında şu anda en önemli konu; 10 maddeye göre tapu iptal ve tescil davasının açılmasıdır. Çünkü arazinizin değerine yönelik itirazları bu davada ileri süreceksiniz.

alaşehir kamulaştırma mehmet salcıoğlu