KAHVE- ÜZÜM- ENDÜSTRİ 4.0

Köşe yazarımız Mehmet Salcıoğlu, Starbucks'ın 32.000 metrekarelik yeni Roastery mağazası ile dünyanın en büyüğünü Tokyo'da açacağını duyurmasını değerlendirdi.

Reklam
Reklam

 

Bu hafta Çarşamba günü CNN Business- New York haberlerinde, Starbucks'ın  32.000 metrekarelik   yeni Roastery mağazası ile  dünyanın en büyüğünü  Tokyo'da açacağını duyurdu. İlgi çekici olmasa da bu haber ile kısa bir bilgi verildikten sonra menü ve inovasyon hakkında da çalışmaların olduğu ifade edilmiş ve çokta uzatılmadan yazı bitirilmiş. 

Mazruf yerine zarfa bakmak…

40 yıl hatırı, falları ve özellikle Ankara’da her köşe başında dükkânları ile hayatımızda hep yer aldı içtiğimiz kahve. Peki, bu kahve nerede üretiliyor dersiniz? Dünyanın en kaliteli kahveleri günümüzde Latin Amerika’da üretilmektedir. Yani bu kahve konusunda mazruf başka, zarf başka. 

Aslında kimse bu kahvenin nerede üretildiğine dikkat etmiyor fakat hangi kahvecinin bardağı ile içtiği yani zarf, bir anda sorunumuz oluyor. Doğal olarak ta en karlı ve tanınmış olanlar üreticilerden ziyade bunun satışını gerçekleştiren şirketler. Tıpkı sadece ülkemizde bulunan bir mermer türünün dünyada İtalyan mermeri olarak bilinmesi gibi. Mesela blok halde Çin’e ihraç olunan mermerler burada işlenerek çok daha yüksek kar marjları ile tüm dünya’ya satılıyor.

Toprağın zenginliği insanın yoksulluğunu doğuruyor…

Eduarda Galeano’nun Latin Amerika’nın Kesik Damarları adlı kitabından da geçen bu cümle bazı coğrafyalarda maalesef şu an için doğru. Tıpkı Ortadoğu’da petrol üreten ülkelerin, Latin Amerika’da kahve üreten çiftçilerin ve güney Avrupa ile Kuzey Avrupa arasındaki farklar gibi.

Endüstri 4.0 Ve İnovasyon…

Son yıllarda bu konular hakkında onlarca düzenlenen etkinliğe ve konferansa katıldım. Tüm Bakanlıkların ve ilgi kurumların bu konuda muazzam derecede hassasiyeti ve çabası var. Hatta tanımaktan kıvanç duyduğum bu konuda dünyanın en büyük sanayi firmalarının yetkilisi olan vatandaşlarımız da sık sık ülkemize gelip bu konu hakkında tecrübe ve fikirlerini paylaşmakta.

Ülkemizin anaç topraklarında yetişen ürünlerin marka değerinin hak ettiği yere gelebilmesi, ihracat hedeflerini yükseltebilmek ve yukarıda değindiğimiz yoksulluğa mahkûm olmamak için bilim ile çabayı daha çok yoğurmamız gerekiyor.

Benim bir hayalim var ( i have a dream)…

Amerika’da siyahîlerin ayrımcılıktan kurtulmasında önemli rol oynayan Martin Luther KİNG’in de dediği gibi benim bir hayalim var... "TARİŞ 32.000 metrekarelik dünyanın en büyük perakende mağazasını Tokyo’da açtı. "

tariş tariş üzüm mehmet salcıoğlu alaşehir üzüm avukat mehmet salcıoğlu