Jeotermal patlama kontrol altına alındı

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'de çarşamba günü sabah saatlerinde meydana gelen jeotermal patlamada sonucu oluşan sıcak su sızıntısı kontrol altına alındı.

Reklam
Reklam

 

Olay, Alaşehir'e bağlı Toygar Mahallesi'nde meydana geldi. Özel bir firma tarafından jeotermalden sıcak su çıkarılması işlemi sırasında kuyu çıkışındaki boruda meydana gelen yırtık nedeniyle yaklaşık 30 dönümlük arazi sıcak su altında kalmıştı. Öte yandan işlem sırasında çalışan bir işçi de ayağına gelen sıcak sular nedeniyle yaralanmıştı. 

Bağların göle dönmesine neden olan olay sorası firma yetkilileri durumu kontrol altına almak için çalışma başlattı. Kuyu ağzında meydana gelen yırtık üzerinde bulunan vana değiştirilirken, yırtık olan boruya da kaynak yapıldı. Firma yetkililerince kontrol altına alınan sızıntı sonrası bağlardaki sıcak suyun tahliye edilmesi işlemleri de başladı.

Jeotermal Firma Genel Koordinatörü Ufuk Şentürk, "Santralimizde re-enjeksiyon geri basma kuyusu olarak kullanılan kuyumuzda basınç düşümü santralin ekranında fark edilerek anında sistem üzerinden saat 06:30 sularında müdahale edildi ve o hatta geri basma durduruldu. Akış kontrol altına alındı. Suyun kaçtığı yer, kuyu vanası ile kuyudan gelen boruya bağlandığı ve vananın altındaki yüzeyde olan kaynak yeridir. İlk etapta bin 600 metre derinlikte olan kuyunun 1000 metresine inildi. Sudan daha ağır olan tuz basılarak kuyu susturuldu. Bu susma esnasında kuyu ağzındaki boruda meydana gelen yırtılma kaynak yoluyla kapatıldı. Kuyu ağzındaki vana değiştirildi. Tüm akışı kontrol altına aldık. Herhangi bir sıkıntımız yok. Su basan bağların sularını tahliye ettik, pazartesinden itibaren zarar gören tüm vatandaşlarımızla tek tek görüşerek, maddi ve manevi tüm mağduriyetlerini gidereceğiz" diye konuştu. 

alaşehir alaşehir jeotermal patlama jeotermal patlama