İmar Barışı Hakkında Merak Edilenler

Gündeme gelen imar barışı büyük heyecan oluşturdu. Kaçak kat, kaçak balkon, onaylı proje dışında binaya yapılan ilave eklenti nedeniyle iskânı olmayan birçok bina var. Zamanında izinsiz yapılmış, tapu tahsis belgesi almış ama tapu alamamış birçok gecekondu ve apartman var. Tapuda üzerinde bina görünmeyen ama üzerinde apartmanların olduğu toprak tapulu daireler var. İmar barışı hakkında merak edilenleri Mehmet Salcıoğlu kaleme aldı.

Reklam
Reklam

Resmi verilere göre ülkemizde imara aykırı yaklaşık 13 milyon bağımsız yapı bulunmaktadır. Bu yapıların malikleri yasal mevzuata aykırı inşa ettikleri yapılarını kullanırken bir takım adli ve idari sorunlar ile karşılaşmaktadır. Son düzenleme ile bu nitelikte bulunan imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması ve yasallık kazandırılması amaçlanmaktadır.

Mevcut düzenlenme ile;

 

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki, belirlenen bazı istisnalar hariç tüm yapılar düzenleme kapsamına alınmıştır.

 

İskân alınamadığından kat mülkiyeti kurulamayan yapılarda yapı kayıt belgesi alındıktan sonra mevzuatta açıklanan şartların yerine getirilmesi ile cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir.

 

Hazine taşınmazı üzerinde bulunan yapılar da yapı kayıt belgesi aldıktan sonra araziyi satın almak için başvuruda bulunabilecektir.

 

İlgi düzenleme ile yapı kayıt belgesi alanlar yapılarına elektrik, su ve doğal gaz bağlatabilecek, imar kanununa göre alınmış yıkım kararları ile para cezaları iptal edilecek ve yapı sahipleri bu mallarını ekonomik olarak kullanabilecek, bankaya ipotek ve teminat gösterebileceklerdir.

 

Yapı kayıt belgesi müracaatları 31.10.2018 tarihine kadar e-devlet üzerinden de yapılabilecektir.

 

Başvuru bedeli; arsa emlak değeri ve yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda %3 ticari kullanımlarda ise %5 üzerinden hesaplanacaktır ve 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.

 

 

mehmet salcıoğlu