Havalar Isındı, Akrep ve Yılanlara Dikkat!

Alaşehir Manşet Haber - Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte yılanların eş bulma dönemlerinin başladığı, bu nedenle bağ alanları, piknik yerleri ve kırsal bölgelerde daha dikkatli olunması gerekiyor.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever / Alaşehir Manşet - Manisa'nın Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde havaların ısınmasıyla birlikte yılanlar görülmeye başlandı.

Bölgemizde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte yılan, çıyan, akrep gibi hayvanların su bulmak için insanların yaşadığı alanlara geldiği belirtilirken, özellikle yılanların çiftleşme zamanı olduğuna da dikkat çekildi. Yılanı gören vatandaşların özellikle yalnız olduklarında öldürme gibi bir telaşa kapılmamaları önerilirken, oldukça seri hareket eden yılan karşısında tek başına mücadele edilemeyeceği kaydedildi. 

Yılanların kendilerine dokunulmadığı sürece zararsız olduğunu söyleyen belde halkı, özellikle kara yılanın can derdine düşmediği sürece insana zarar vermediği öğrenildi. 

Havaların ısınmasıyla beraber akrep ve yılan sokmaları özellikle kırsal alanlarda çoğalmaktadır. Bölgemizde ısırılma olayları Mayıs ayından başlamak üzere Temmuz ve Ağustos aylarında zirve yapmaktadır. Zehirli akrep ve yılan sokmaları özellikle çocuklar için öldürücü etkiye sahip olabilmektedir. Akrep ve yılan sokmalarından korunmak için yuvalarından, özellikle kaya, ağaç kovuğu ya da oyuklardan uzak durulmalı, halkımız piknik ya da tarla, bağ, bahçe gibi çalışma alanlarında dikkatli olmalıdır.

Bebek ve çocukların arazide çıplak ayakla gezmelerine ve kuş ya da diğer hayvan yuvalarına ellerini sokmalarına izin verilmemelidir. Arazi yürüyüşlerinde bot gibi kapalı ayakkabı giyilmesine dikkat edilmeli, açık arazide, yerde uyumamaya özen gösterilmelidir.

Yıkıntılar, kuytu yer ve çatlaklar, evlerdeki yüklükler akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Özellikle bu yerlere dikkat edilmelidir. Akrepler kesinlikle dokunulmamalı ve akreplerin fazla olacağı düşünüldüğü alanlanlarda ayakkabı giymeden önce içerisine bakılmalıdır. Geceleri açık alanlarda kontrollü olarak ateş yakılmalı ve gece yürüyüşlerinde aydınlatıcı kullanılmalıdır.

Akrep ve Yılan sokmalarında bölgenin haraket ettirilmemesi gerek! 

Uzmanlardan edinilen bilgiye göre, zehirli hayvan sokmalarında vücudun hareket ettirilmeden sabit kalması zehrin yayılımını yavaşlatır. Akrep ve yılan sokmalarında yaranın üzeri temiz bir bezle örtülmeli, akrep tarafından ısırılan yerin yukarısına sıkı olmayan, iki parmağın altından geçebileceği kadar sıklıkta bir bandaj uygulanmalıdır. Yılan sokmalarında da, ısırılan bölgenin tam kalp hizasında tutulması, kalp seviyesinin altında veya üstünde olmaması gerekmektedir. Akrep ve yılan sokmalarında hasta derhal ve zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Akrep ve yılan sokmaları konusun da halk arasında bilinen bazı yanlış inanış ve uygulamalar vardır. Akrep veya yılanı yakalamaya çalışmayın, kendi güvenliğinizi de dikkate alarak ısırılan kişiden uzaklaştırın. Isırılan yeri kesmeyin ve zehri emmeye çalışmayın. Akrep sokmalarında sıkı bir bandaj veya turnike uygulamayın.  Akrep ve yılan sokmalarında ısırılan kişiye herhangi bir madde yedirmeyin ve içirmeyin, hastaya ilaç vermeyin ve kusturmayın. Isırılan yeri yakmayın. Yılan sokmalarında ısırılan bölgedeki sızıntı şeklinde olan kanamayı durdurmayın.

Akrep sokmalarında belirtiler nelerdir? 

Akrep tarafından sokulan bölgede kuvvetli bir lokal reaksiyon oluşur. Ağrı, ödem, İltihaplanma, kızarma, morarma, adale krampları, titreme ve karıncalanma, huzursuzluk ve havale gözlenebilir.

Zehirli hayvan sokmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? 

Sokmanın Yılan olduğu bölge hareket ettirilmez. Yatar pozisyonda tutulur. Yaraya soğuk uygulama yapılır, kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır. Yara üzerine hiçbir girişim yapılmaz.

Zehirli hayvanın ısırma belirtileri nelerdir? 

Lokal ve genel belirtiler verir: Bölgede morluk, iltihaplanma (1–2 hafta sürer). Kusma, karın arısı, ishal gibi sindirim sistemi bozuklukları. Aşırı susuzluk. Şok, kanama.  Psikolojik bozukluklar. Kalpte ritim bozukluğu, baş ağrısı ve solunum düzensizliği görülür. 

Yılan sokmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? 

Öncelikle yılan tarafından ısırılan hasta sakinleştirilerek dinlenmesi sağlanır. Yara su ile yıkanır. Yaraya yakın bölgede baskı yapabilecek eşyalar (yüzük, bilezik vb.) çıkarılır. Yara baş ve boyunda ise yara çevresine baskı uygulanır. Kol ve bacaklarda ise yara üstünden dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır (Turnike uygulanmaz). Soğuk uygulama yapılır. Yara üzerine herhangi bir girişimde bulunulmaz (yara emilmez). Yaşamsal bulgular izlenir ve hemen 112 acilsağlık ekiplerinden Tıbbi yardım istenir. 



yılan alaşehir yılan çıyan akrep alaşehir akrep sokması sarıgöl akrep sokması yılan sokması ne yapılır akrep sokması ne yapılır alaşehir 45 haber alaşehir olay