Hasta Bezi Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023 Şartları ve Detayları...

Hasta bezi yardımı başvurusu nasıl yapılır? Bu konuya dair tüm ayrıntıları sizlerle paylaştık. Hasta bezi parası başvurusu yapmaya dair detayları şimdi öğrenin...

Reklam
Reklam

Hasta bezi yardımı başvurusu, mesane ve büyük tuvaletini tutmakta sorun yaşayan hastalar tarafından yapılır. Mesane ve büyük tuvaletini kontrol etmekte zorlanan hastalar için ülkemizde devlet tarafından hasta bezi yardımı yapılır.

Hasta bezi yardımı sayesinde hastalar, SGK anlaşmalı olan eczanelerden ihtiyacı olan bezleri alabilir. Hastalar ya da hasta yakınları hasta bezi raporu çıkardıktan sonra hasta bezi yardımı başvurusu yapar ve hasta bezlerini temin edebilir.

Geçmişte para yardımı yani nakdi yardım şeklinde yapılan hasta bezi yardımları, günümüzde yeni güncellemeler ile bez yardımı olarak yapılıyor. Vatandaşlar; hasta bezi raporları ile eczanelerden 2 aylık bezlerini temin edebiliyor.

Hasta Bezi Yardımı Nedir?

İdrar ve büyük tuvalet kontrolünü yapmakta zorlanan kişiler için oluşturulmuş olan hasta bezi yardımı; SGK tarafından yapılan bir yardımdır.

Bu yardım kapsamında SGK, hasta vatandaşların hasta bezi ihtiyaçlarına çözüm üretir. Bu durumda hastaların ihtiyacı olan hasta bezi ücretleri SGK tarafından karşılanır. Bir kişinin hasta bezi yardımından yararlanabilmesi için bazı başvuru şartlarını yerine getirmesi gerekir.

Geçmiş yıllarda hastalar, eczaneden kendi bütçeleri doğrultusunda hasta bezi alıyordu. Sonrasında SGK; hasta bezi yardım parasını hastanın verdiği hesap numarasına yatırıyordu. Ancak, yapılan son düzenlemeler ile birlikte artık hastalar kendi bütçeleri ile bez almak durumunda kalmıyor.

Artık hastalar, hasta bezi yardımı başvurusu ve aldıkları hasta bezi raporlarıyla SGK’nın anlaşmalı eczanelerinden birine gidebiliyor ve 2 ay boyunca kullanabilecekleri bezleri herhangi bir ücret ödemeden temin ediyor.

Öneri içerik: İŞKUR Ev Hanımlarına Maaş Veriyor Mu?

Hasta Bezi Yardımı Başvurusu Koşulları

Hasta bezi yardımı başvurusu yapmak isteyen kişiler, bazı başvuru şartlarını yerine getirmelidir. Başvuru şartlarını karşılayan yani hasta bezi almaya uygun kişiler aşağıda belirtilmiştir. Hasta bezi yardımı başvurusu koşulları şu şekildedir:

Hasta bezi raporu devlet hastanesinden alınabileceği gibi alanında uzman bir doktordan da alınabilir.

Çocuk hasta bezi yardımı için çocuğun en az 2 yaşında olması şartı aranır.

Kişinin hasta bezine ihtiyacı olduğunu gösteren bir reçeteye sahip olması gerekir.

Hasta bezi ihtiyaçlarında hastalar kendi doktorlarına da reçete yazdırabilir. Aynı zamanda sağlık ocağında aile hekimlerine de reçete yazdırabilir.

Hastalar; hasta bezlerini yalnız SGK ile anlaşmalı eczanelerden alabilir.

Kolostomoli hastalarının hasta bezi ihtiyaçları SGK tarafından karşılanır.

GATA ya da idrar inkontinansı hastalarınının bez ihtiyaçları ise SGK tarafından karşılanmaz.

Rektum ve mesane kontrollerinin doktor tarafından yapıldığı yetişkin ya da çocuklar, SGK’dan günde en fazla 4 adet hasta bezi alabilir.

Hasta bezi kullanacak çocuğun bel çevresi, kilo ve boy gibi vücut ölçüleri bulunmuyorsa, bu durumda çocuk hastalar için A10049 SUT kodlu hasta alt bezi alınır.

Hasta Bezi Yardım Başvurusu Nereye Yapılır?

Hasta bezi yardımı başvurusu yapmak için hasta bezi raporu olmalıdır. Bu rapor ile ikametgah adresinizi en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunabilirsiniz. Hasta bezi raporu olmadan SGK işlemleri kayda alınmaz.

Hasta Bezi Yardımı için Talep Edilen Belgeler

Hasta bezi yardımı almak isteyen hastalar, SGK tarafından talep edilen belgeleri eksiksiz olarak temin etmelidir. Bu belgeler şu şekildedir.

Devlet hastanesi ya da sağlık ocağı uzman doktorlarının yazdığı ve uzman hekimin isminin, kaşesinin ve imzasının yer aldığı hasta bezi raporu,

Reçetede hasta bezi sayısı açıkça belirtilmelidir.

Hastaya ait T.C. kimlik kartının fotokopisi,

Hataya ait T.C. kimlik kartının aslı,

Son 6 ay içinde çekilmiş başvuru sahibine ait 4 adet vesikalık fotoğraf,

Hasta bezi yardımı başvuru formu,

Engelli hastalar 2023 engelli raporu ile başvuru yapmalıdır.

Tüm bu belgelerin il ya da ilçe sağlık müdürlüğüne teslim edilmesi ve başvurunun tamamlaması gerekir.

Hasta Bezi Raporu Nasıl Çıkarılır?

Hasta bezine ihtiyacı olan kişiler, devlet hastanelerine ya da sağlık ocaklarından hasta bezi raporu çıkarabilir.

Dışarı çıkamayan hastalar ‘evde bakım hizmetleri’ üzerinden yetkili kişilerden hasta bezi raporu çıkarma talebinde bulunabilir.

Evde bakım hizmeti alan ve hasta bezi raporu çıkarmak isteyen hastalar 444 38 33 telefon numarasından yardım alabilir. Hastalar; hasta bezi raporu ya da ve evde bakım hizmeti ile ilgili bilgi almak için de bu telefon numarasını arayabilir. Hasta bezi yardımı başvurusu bu şekilde yapılabilir.

Devletin Yaptığı Hasta Bezi Yardımı

Devletin sunduğu hasta bezi yardımından yararlanmak için herhangi bir sağlık kuruluşundan rapor almanız gerekir. Bu rapor ile hasta bezi yardımı başvurusu yapabilirsiniz. Hasta bezi yardımı, nakit olarak yapılan bir yardım türü değildir. SGK anlaşmalı herhangi bir eczaneden toplamda 2 ay yetecek kadar hasta bezi alabilirsiniz.

Günlük olarak verilen hasta bezi adeti 4 tanedir. 2 ay için toplam 260 adet bez verilir. Devlet aracılığı ile hasta bezi yardımı almak isteyen kişilerin sosyal güvencesi bulunmuyorsa, Sosyal Yardımlaşama ve Dayanışma Vakfına başvuru yapması gerekir.

İlginizi çekebilir: MEB Ücretsiz Tablet Nasıl Alınır?

Hasta Bezi Raporu Geçerlilik Süresi

İdrar ya da büyük tuvaletini tutmakta zorlanan hastalar için hasta bezi alma raporu çıkarılır. Uzman doktorun yazdığı ya da hastane ve sağlık ocakları tarafından yazılmış olan hasta bezi raporlarının 2 yıl geçerlilik süresi vardır.

Hasta Bezi Reçetesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Hasta bezi reçetesinin geçerlilik süresi 5 gündür. Hastanın reçetenin yazıldığı tarihten itibaren maksimum 5 iş günü içinde SGK anlaşmalı eczanelerinden hasta bezlerini alması gerekir. 5 günlük sürenin dolmasından sonra ise hastanın tekrar reçete yazdırması gerekir.

Hasta bezi yardımı başvurusu hakkında merak ettiklerinizi YORUMLAR kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

hasta bezi yardımı başvurusu hasta bezi parası başvurusu