Genç Girişimciler Geliştirdikleri Proje ile Çevre Dengesi Sağlanacak

Alaşehir Manşet Haber - Genç girişimciler Ziraat Mühendisi Yakup Uzun ve Mehmet Demirci, jeotermal kuyularında geri dönüşüm sorununu ortadan kaldıran bir proje geliştirdi. Genç girişimciler 'Jeotermal Kuyu Kullanarak Reenjeksiyon Kuyusuna Gerek Kalmadan Geri Dönüşümlü Alan Isıtma Yöntemi' adını verdikleri ve patent'ini aldıkları proje ile jeotermal kuyularında geri dönüşüm için 2. kuyu derdini ortadan kaldırdı.

Reklam
Reklam

 

Bölgede son yıllarda Jeotermal Enerji Santrallerinin kurulması ve Jeotermal Sondaj Sahalarında sıcak su arama çalışmalarının yapılması, arama çalışmaları sırasında meydana gelen patlamalar, çevre derneklerinin ve yöre sakinlerinin tepkileri gündemdeki yerini koruyor. Salihli'de genç girişimciler Ziraat Mühendisi Yakup Uzun ve Mehmet Demirci, jeotermal kuyularında geri dönüşüm sorununu ortadan kaldıran önemli bir buluşa imza attı. Genç girişimciler “Jeotermal Kuyu Kullanarak Reenjeksiyon Kuyusuna Gerek Kalmadan Geri Dönüşümlü Alan Isıtma Yöntemi” adını verdikleri ve patent’ini aldıkları proje ile jeotermal kuyularında geri dönüşüm için 2. kuyu derdini ortadan kaldırdı.

“Bu proje ile jeotermal kuyularında geri dönüşüm için 2. kuyu derdini ortadan kaldırdık”

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında çok önemli bir yere sahip olan Jeotermal kaynakların yaygın bir kullanım alanına sahip olduğunu belirten genç girişimciler Ziraat Mühendisi Yakup Uzun ve Mehmet Demirci yaptıkları açıklamada,”Bugün için ülkemizde elde edilen jeotermal enerjiden elektrik üretimi, ısıtma (sera ve konut),termal ve sağlık turizmi, endüstriyel eldesi ve kurutmacılık gibi alanlarda yararlanılmaktadır. Ancak, jeotermal rezervuarlardan yapılan sondajlı üretimlerde jeotermal akışkanın çevreye atılmaması ve rezervuarı beslemesi bakımından, işlevi tamamlandıktan sonra tekrar yeraltına gönderilmesi (reenjeksiyon) zorunludur. Reenjeksiyon birçok ülkede yasalarla zorunlu hale getirilmiştir. Bu da mevcut kuyuya ilaveten ikinci bir kuyu maliyeti ortaya çıkarmaktadır. “Jeotermal Kuyu Kullanarak Reenjeksiyon Kuyusuna Gerek Kalmadan Geri Dönüşümlü Alan Isıtma Yöntemi” adını vererek patent’ini aldığımız proje ile jeotermal kuyularında geri dönüşüm için 2. kuyu derdini ortadan kaldırdık”dediler.

“Örnek bir Proje”

Jeotermal kuyularında geri dönüşüm sorununu ortadan kaldıran projeyi birçok sahada denendiklerini ve başarılı olduklarını belirten Ziraat Mühendisi Yakup Uzun, “Şirketimiz kurulduğu tarihten bugüne kadar gelen süreçte jeotermal kuyu çalışmaları ve sera yapım alanlarında faaliyette bulunuyoruz. Patentini aldığımız  “Jeotermal Kuyu Kullanarak Reenjeksiyon Kuyusuna Gerek Kalmadan Geri Dönüşümlü Alan Isıtma Yöntemi” ile de çalışmalarımız devam ediyor. Bu yöntem tek kuyu kullanılarak taban sıcaklığını dışarıya taşıyıp sera ve benzeri alanların ısıtılmasını sağlamaktır.  Bu yöntem sayesinde jeotermal suları doğaya salınım olmadan ve  2. bir kuyuya gerek kalmadan aynı kuyunun sıcaklığını kullanarak sera ve tarımsal alanların ısıtılması amaçlanıyor. Bugüne kadar İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Muğla, Fethiye, Mersin ve Bolu bölgelerinde uyguladığımız proje de başarılı sonuçlar alındı. Diğer İllerimiz de de çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“Bu proje ile ekolojik denge sağlanacak”

Proje’nin patent sahibi olan Mehmet Demirci ise “ Genç girişimci arkadaşım Ziraat Mühendisi Yakup Uzun ile birlikte yaklaşık 15 yıldan beri jeotermal sondaj sahasında çalışmalar yapmaktayız. İlgi alanımız olduğu için reenjeksiyon kuyusu ile ilgili bazı firmaların yetkilileri çözüm konusunda yardımcı olmamızı istediler. Bizde bu proje ile ilgili çalışmalar başlattık. Projeyi gerçekleştirdikten sonra firmaların jeotermal sondaj sahasında çalışmalar yaptık. Bu çalışmalardan olumlu sonuçlar alınca projeyi geliştirerek patent için başvuruda bulunduk. Türk Patent ve Marka Kurumu  tarafından yapılan  değerlendirmede “Jeotermal Kuyu Kullanarak Reenjeksiyon Kuyusuna Gerek Kalmadan geri dönüşümlü  alan ısıtma yöntemi” başlıklı projemiz onaylanarak, Patentimiz ,6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun Geçici 1’ nci maddesi uyarınca Mülga 551 sayılı  Patent Haklarının Korunması  Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 23/05/2016 tarihinden itibaren 7 yıl süre ile korunmak üzere 22/10/2018 tarihinde incelemesiz olarak verildi.Bu arada İzmir, Aydın, Manisa, Denizli,Mersin  başta olmak üzere diğer illerimizde de  firmaların talebi doğrultusunda Jeotermal sondaj sahasında çalışmalarda bulunduk ve olumlu sonuçlar aldık.Jeotermal kaynaklar yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bugün için ülkemizde elde edilen jeotermal enerjiden  elektrik üretimi,ısıtma (sera ve konut), termal ve sağlık turizmi,endüstriyel eldesi ve kurutmacılık gibi alanlarda yararlanılmaktadır. MTA tarafından 2004 yılından itibaren jeotermal enerji arama çalışmalarına hız verilmiş ve sondajlı jeotermal enerji aramaları 2.000 metre seviyelerinden 28.000 metre seviyelerine çıkarılmış ve bu çalışmalar 287,5 °C sıcaklığa kadar ulaşan yüksek sıcaklıklı jeotermal kaynaklar keşfedilmiştir. Jeotermal enerji sahalarında mevcut uygulamalarda termal kuyudan çıkarılan sıcak suyun dönüşümü için yeni bir kuyu açılıp, kullanılan su yeni açılan kuyuya (Reenjeksiyon) verilmektedir. Bu durum mevcut kuyuya ilave yeni bir kuyunun açılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu da mevcut kuyuya ilaveten ikinci bir kuyu maliyeti ortaya çıkarmaktadır. Bu proje ile uyguladığımız yeni yöntem yeni bir kuyu açma zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. Aynı sistem tek bir kuyuyla mevzuata uygun olarak hiçbir ek maliyet olmaksızın işletilebilecektir. Jeotermal sondaj sahalarının kontrol ve denetim mekanizması olan Valilikler bu proje ve çalışmalar ile ilgili olumlu yöndeki görüşleri tarafımıza ve ruhsat sahibi olan firmalara bildirildi”dedi

jeotermal kuyu jeotermal enerji jeotermal enerji reenjeksiyon reenjeksiyon