Fiyatlar Uçtu! Kuru üzümün kilosu 6,5 liraya dayandı

Alaşehir Manşet Haber - Üzümün başkenti Manisa'da, hasat sezonunda kilosu 3,5- 4 liraya satılan kuru üzümün kilosu, ilk kez 6,5 lira sınırına dayandı. Manisa Ticaret Borsası'nda kuru üzüm en az 5 lira 70 kuruş en çok da 6 lira 40 kuruştan işlem gördü. Fiyat yükselişinin nedeni, gelecek sezon üzüm rekoltesinin düşük olacağı beklentisi ve dolardaki artış.

Reklam
Reklam

Manisa'da üzüm hasat sezonu yaklaşırken, Manisa Ticaret Borsası'nda kuru üzümün kilo fiyatı 6,5 liraya dayandı. Yıl boyunca üretici çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarından şikayet ederken, üzümün kilosu 5,70 ile 6,40 arasında borsada işlem gördü.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Mehmet Esmer, kuru üzüm piyasası ile ilgili kaleme almış olduğu makalede, "Çekirdeksiz kuru üzüm piyasasında son derece ilginç gelişmeler yaşanıyor. Üzüm fiyatları sezon sonuna iyice yaklaşırken zirve yaptı. Dolar fiyatlarında yaşanan aşırı yükseliş ve rekoltenin neredeyse bitme noktasına gelmesi üzüm fiyatlarına yükseliş olarak yansıdı.

Standart 9 numaralı üzümler 6,40 TL seviyelerinde işlem görüyor. Standart 10 numaralı üzümde ise borsada işlem olmadığı için fiyat belirlenemedi. Piyasanın önümüzdeki günlerde ne olabileceğini bilemiyoruz ancak bu fiyat seviyelerinden sonra geri dönüş pek mümkün görünmüyor.

Borsaya üzüm arzı son derece az dolayısıyla sığ piyasalarda fiyat oluşuyor. Bu durumun sezon sonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz.

Soner Vatansever / Alaşehir Manşet 

kuru üzüm fiyatları 2018 kuru üzüm kuru üzüm fiyat artar mı