Dolandırıcılıkta Yeni Yöntem: Altın bulduk gel satalım.

Alaşehir Manşet Haber - Telefon dolandırıcılığında artık yeni yöntem tarihi eser altın bulmak. Alaşehir'de onlarca kişiye bu mesaj çekildi. Ülke genelinde ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir ayda "Osmanlı tuğralı altınlar bulduk. Bunları birlikte elden çıkaralım" gibi mesajlarla dolandırılmış 100'den fazla kişinin şikayeti gitti.

Reklam
Reklam

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Özel Haber - Günümüzde dolandırıcıların bulmuş olduğu metodlar her ger geçen gün değişiyor. Eğer birgün telefonunuza Altın buldum nasıl satarım? şeklinde Altın bulduk mesajı gelirse Altın buldum dolandırıcılığı kurbanı olmak üzeresiniz demektir. Böyle bir mesaj ile karşılaştığınızda ya numarayı direkt olarak engelleyip mesajı silin yada emniyet güçlerine durumu bildirin. Manisa altın dolandırıcılığı haberlerine konu olmak istemiyorsanız haberimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Alaşehir'de onlarca kişiye "altın bulduk, elden çıkarmak için bana yardımcı olur musun" mesajı geldi. Bu sistemde cep telefonunuza tanımadığınız bir numaradan mesaj geliyor. Bu mesaj sanki sizi tanıyormuş gibi veya yanlışlıkla gönderilmiş gibi bir izlenim yaratmak üzere tasarlanıyor. Mesajda; “Selam ağabey, ben Mesut. Teyzem ahırın yarım metre eşiğinden 2111 adet altın para buldu. Bu altınların üzerinde yedi yıldız ve Osmanlı Tuğra resmi var. Bunları elden çıkarmamıza yardımcı ol. Yarı yarıya ekmeğini yeriz. Ben köyden ayrılamıyorum beni acil ara” deniliyor. Mesajı alan kişiler üç farklı yolda hareket ediyor. Duyarlı vatandaşlar hemen devletin yetkili birimlerine haber veriyor. Bir kısmı mesajı görüp umursamıyor. Üçüncü ve vahim yolu seçenler ise bu numarayı geri arıyor. Karşı taraf mesajı yanlış attığını ama eğer arayan kişi ilgileniyorsa beraber bu işi yapabileceklerini söylüyor. Arayan kişi sikkelere dair kanıt istiyorsa buluşuluyor ve onlarca sahte sikke içinden üzeri altınla kaplanmış bir kısmı çıkarılarak kendisine veriliyor ve yüksek miktarda parası alınıyor.

POLİSE GİDEMİYORLAR

Dolandırıcılar karşı tarafı ikna etmek için genellikle polisten korktuklarını, hastası olduğunu veya hayvan baktıklarını bu yüzden başlarından ayrılamadıklarını söyleyerek, köylerinden çıkamadıklarını hiç tanıdıklarının olmadığını bu nedenle sikkeleri doğrudan kendisinin satamadığına dair mazeretler uyduruyor. Sonunda dolandırıldığını anlayan kişilerse polise gidemiyor. Çünkü normalde bir suça iştirak etmiş oluyorlar. Verdikleri para da dolandırıcıyla birlikte buhar oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı kendilerine gelen ihbarları Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı’na bildirerek dolandırıcıların peşini bırakmıyor.

BAKANLIK UYARDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklaması özetle şöyle: “Bakanlık, yalnızca son bir ayda kendisine ulaşan 100’den fazla mesajı Asayiş Dairesi’ne iletmiştir. Gerek dolandırıcılık mesajları gerekse de gerçekten bir kültür varlığı kaçakçılığı olayında vatandaşlarımızın hazırlıklı bulunması ve ivedilikle kolluk kuvvetlerimize haber vermeleri çok büyük önem taşıyor.” Öte yandan Kültür varlığı bulmak için izinsiz araştırma ve kazı yapmak 2863 sayılı yasa kapsamında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası olan bir suç. Bu kültür varlıklarını elde etmek, bulundurmak, satmak, almak yine aynı şekilde hapisle cezalandırılıyor.

Vatandaşlara gönderilen mesajlara bir örnek aşağıda verilmiştir...


altın buldum nasıl satarım? altın bulduk mesajı altın buldum dolandırıcılığı manisa altın dolandırıcılığı alaşehir haber sitesi altın dolandırıcılığı