Delilerli Bir Kahraman Hasan Kahya…

Alaşehir Manşet - Araştırmacı yazarımız Veli Kaya Alaşehir'in tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Yeşilyurt'ta (eski adı Deliler) Sembol İnsan Hasan Kahya KARAOĞLAN...

Reklam
Reklam

Kasabamız ve çevresinde yaşayan, herkesin sevgi ve saygısını kazanmış,büyük takdir toplamış,ömrü boyunca doğruluk ve dürüstlükten ayrılmamış,kasabamızın bugünlerini ta.. o günlerden hazırlayan ve gelecek nesiller tarafından da unutulmaması gereken değerli bir şahsiyeti. Yeşilyurt’la özleşerek kasabada sembol olmuştur. 

Annesinin adı Ümmü,babasının adı Halil’dir. Hasan Kahyanın: Alime Şimşek, Rahime Çalın, Cennet Tortuk , Zeliha Topal, Hatice Tavukçu adlarında kız kardeşleri vardır.Mehmet adındaki abisi Çanakkale’de şehit düşmüştür. 
Mert ve cesur bir insan olan Hasan Kahya Yunanlıların işgale başlamasından itibaren Milli mücadelenin içinde olmuştur.Kendi köyünde ve çevrelerde etkin rol oynayarak Milli şuurun canlandırılmasını sağlamış ve gönüllü asker olacakların kayıtlarını yapmıştır.Salihli cephelerinde kahramanca çarpışmıştır. 
Düşmanın yurttan atılmasından sonra yanarak kül haline gelen Deliler Köyü’nün tekrar imar ve inşaasının yapılmasını sağlamıştır. 
Hakkı bildiği yolda taviz vermeden ilerlemiştir.Köy meydanında bulunan Çakmak Dede türbesinin yıktırılması için gelen emirlere;”Ben sağ olduğum müddetçe bu türbeyi kimse yıktıramaz,gücü yeten gelsin de yıksın bakalım” diyerek sağlığında Türbenin yıkılmasına önlemiştir.Vefatından sonra türbe yıktırılmış.Köyde eğitim ve öğretime çok önem verilmiş.Çocuk ve gençlerin ilim tahsil etmeleri için zemin hazırlanmış.Yunanlılar tarafından yıkılan okul kullanılmaz bir hale gelince,Emcelli köyü öğretmeni Hilmi Baysal’ı getirerek kendi odasında eğitim ve öğretimini başlatmıştır.Okulun ihtiyaçlarını kendi karşılamıştır.Başarılı öğrencilerin okumalarını sağlamak için değişik il ve ilçelere göndermiştir. 

Hasan Kahya ticarete de büyük önem vermiştir.Köyde ticaretle uğraşanları desteklemiştir.Kendisi de dürüst ahlaklı bir ticaret adamı olmuştur.Köydeki ilk bakkal dükkanlarının biride kendilerinindir.Damadı Mehmet Tortuk ile oğlu Mustafa Kara oğlan bakkal dükkanı ile birlikte tüccarlıkta yapmışlardır.Ayrıca köye gelen satıcılara da yardımda bulunmuştur.Satıcıların düzenli olarak gelmelerini sağlayarak köy pazarının kurulmasını sağlamıştır.Pazarcıların kalan mallarını kendisi satın alarak onların zararını ödemiştir.İlk köy pazarı 1938 yılında kurulmuştur.Bugün kasabamızda Perşembe günleri kurulan Pazar Hasan Kahyanın ileri görüşlülüğü düşüncesinin ürünüdür.Yoksul ve kimsesizleri devamlı olarak gözeterek onlara yardımcı olmuştur.Pazarcılardan aldığı malları fakirlere dağıtmıştır.Bayramlarda köy halkını sevindirmiştir. 

Hasan kahya soy adı kanununun çıkması ile Kara oğlan soy adını almıştır.Fadime varol ile evlenmiş ve Mustafa Ali Halil adında erkek Zeliha Dönmez,Hanım Tortuk,Ümmü kara aslan adlarında kız çocukları olmuştur.Hasan Kahyanın oğlu Mustafa zamanla Alaşehir’e yerleşmiş olup Ali ve Gündüzden başka Suheyda suyden Nurten şahinler Necla son adında kızları da vardı. 

T.B.M.M.’in 21.Yıldönümünde vefat etmiştir.{23Nisan 1944}Deliler[Yeşilyurt] kabristanlığına defnedilmiştir.Ölümü köyde büyük üzüntü yaratmıştır.Kurtuluş savaşındaki büyük hizmetleri bulunan Hasan Kahya,bakınız mezar taşında nasıl anlatılıyor! 

Ey ziyaretçi! 
Oku bu mezarda kim var. 
Er yürekli adı yaman, 
Delilerl’i bir kahraman 
Hamiyetli bir Türk yatar. 
Halil oğlu Hasan Kahya, 
Yoksulları etti eh ya 
Vatana hizmet etti. 
Bir çok savaşlara gitti. 
Alaşehir’e bayrağı 
Yunan kaçarken o dikti, 
Ah ne çare vefat etti. 
Bugün 2018 Yılında Yeşilyurt’ta Hasan Kahya gibi sembol olmuş şahsiyetler arıyoruz.Yerini dolduramamanın sıkıntıları toplumumuzda hissedilmektedir. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Kasabamızda:Yunanlılar tarafından şehit edilen büyüklerimizin ve Hasan Kahya adına bir şehitlik abidesi yapılarak gelecek nesillere aktarılması temennisi ile yönetimde bulunan kişilerden bu görevi yerine getirmelerini bekliyoruz.
Saygıyla Anıyoruz…

Not:Hasan Kahya ile ilgili bilgileri torunu Emekli Öğretmen  Ceyhan Ortaç'ın dünden bugüne kasabamız Yeşilyurt kitabından alınmıştır.



alaşehir alaşehir tarihi alaşehir kurtuluş savaşı