Çiftçi Yağmur Bekliyor!

Alaşehir Manşet Haber - Manisa'nın Alaşehir ilçesi'nde yağışsız ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havalar nedeniyle tarım arazilerinde yaşanan kuraklık, üreticileri düşündürüyor.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever / Alaşehir Manşet Haber - Tarım şehri olarak bilinen Alaşehir ovasında, istenilen yağışların düşmemesi ve havaların sıcak gitmesi çiftçileri tedirgin ediyor. Alaşehirli çiftçiler dört gözle yağmur bekliyor.
 

Üzüm ambarı Alaşehir ovasında, havaların sıcak gitmesi bağcıyı, yağmurun yağmaması da ekin eken üreticiyi tedirgin ediyor. Alaşehir'li çiftçiler dört gözle yağmur bekliyor. Türkiye’de bu yıl yağmur yağmıyor ve yaşanan kuraklık en çok çiftçiyi korkutuyor. Özellikle hububat eken çiftçi yağmur yağmasını bekliyor. Yağmur yağmadığı için tohumlar toprak altında bekliyor. Birçok çiftçi ürünlerinin yetişmesi için yağmurun yağmasını bekliyor.

Alaşehir'de üzüm üreticiliği yapan Ahmet Türk, mevsim nomallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları için, "Havaların sanki bahar havasındaki gibi sıcak gitmesi bizi tedirgin ediyor. Bağlarda daha yapraklar dökülmedi. Bir çok insan daha budak yapamadı. Havaların bir an önce soğuması ve bağların yeteri kadar soğuk görmesi gerekli. Havaların bu şekilde ılık gitmesi, ilerleyen süreçte erken uyanmalara neden olabilir. Bunun sonucunda da yaşanan don olayı bağlarda ciddi verim kaybına neden olur" ifadelerini kullandı.

Tarlasına ekin eken Mustafa Şen isimli üretici ise, "Bu süreçte inşallah yağmur gelir. Yeteri kadar yağmur gelmezse tarlalara ektiğimiz hububatta ciddi verim kaybı olur. Benim tarlamın başında sondaj var. Kendi imkanlarım ile sulayabilirim. Ama çevremde bir çok insanın bu imkanı yok. Yağmur yağmaması onlar için çok çok kötü olur" dedi.

Çiftçi Yağmur Duası Edilmesini Bekliyor

Kasım ayına gelinmesine karşın hala yeteri kadar yağışın olmadığını belirten Şen, sözlerine şöyle devam etti, "Alaşehir'li çiftçiler olarak İlçe Müftülüğünden Alaşehir genelinde bulunan camilerde yağmur duası yapılmasını istiyoruz. Kasım ayı geldi ancak hala yağmur yağmış değil. Ekim, Kasım ayları buğday, arpa, yulaf gibi ürünlerin ekim dönemidir. Bu dönemlerde yağmur alması gerekir. Beklenen yağışın düşmemesi hububat çiftçisini sıkıntıya soktu. Alaşehir'li çiftçiler olarak Alaşehir İlçe Müftülüğümüzün Cuma günü merkez ve köylerde bulunan camilerde yağmur duası organizasyonu yapmasını istiyoruz. Girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeni ile sulak alanlarda ekilen hububat ürünlerinin sulamasından kaçıyoruz ve yağışı bekliyoruz. Çiftçilerimiz dört gözle yağışları bekliyor. Alaşehir ovasında birçok çiftçimiz tarlasını ekime hazırladı ancak, yeterli yağışın olmaması sebebi ile ekinlerini gerçekleştirmedi. Yağmur yağmadığı için çiftçi sulama yapmak zorunda kalıyor. Bu da sulama maliyetinin artmasına neden oluyor” dedi.

alaşehir yağmur alaşehir yağmur duası manisa alaşehir hava durumu alaşehir hava durumu 10 günlük yağmur duası kuraklık yağmur duası