Çek - Senet ve Üzüm

Alaşehir Manşet Haber - Köşe yazarımız ve hukuk danışmanımız Mehmet Salcıoğlu, yaklaşan üzüm sezonu öncesi çiftçilerimize altın önerilerde bulundu.

Reklam
Reklam

 

Sezonun açılması ile çekler, senetler, uzun vadeler, adına üzüm alım sözleşmesi dedikleri aslında kâğıt parçasından görece değerli evraklar yine piyasada.

Mümkün olduğunca peşin alım-satım yapmanızı tavsiye etsem de bunun gerçekte mümkün olmadığını ya da çiftçilerin enayi yerine koyularak bu yola mecbur bırakıldıkları bir gerçek.

Aldığınız çekler ve neticede emeğiniz hakkında ileride sorun yaşamamak ve ünlü ressam Fikret OYTAM’IN tablolarındaki koca gözler gibi bakakalmamak için birkaç küçük konuya dikkat etmek lazım.

Hasbelkader bankadan alınmış, kimin imzaladığı belli olmayan, ben aracıyım diyerek dolaşan ve elinde hiçbir belge olmayan kişilerin getirdiği evraktan medet ummak, sayısal lotoda altının tutacağına inanmak gibi bir yanılgı.

Yasal mevzuat ile realitenin farklı olduğunu bilmeyen kalmadı ama mümkün mertebe yanınızda ve resmi olarak yetkili olamayan kişilerin imzaladığı çekleri kabul etmeyin.

Çekte vade olmaz, ağustos ayında sattığınız üzüme ocak ayına keşide tarihi attırmayın.

Alaşehir’de sattığınız üzüme keşide yeri olarak Hatay, Antalya, Mersin yazmalarına müsaade etmeyin. İleride bu çekler karşılıksız çıkınca keşide yerinde hukuki işlem yapmak zorunda kalırsınız.

Feraset ve şevk ile çalışan, bizzat tanıdığım onlarca başarılı ticari işletme ve ihracatçının olduğunu bilmeme rağmen gidecek uzun yollar var. 69 yılıdır ucu görülemeyen Ayaş tüneli gibi çözülemeyen sorunlar hep aynı.

JE VİS

Fransızca aslından çevirisi “ yaşarsam eğer” anlamına gelmekte. Dünyaca ünlü yazar Tolstoy’un en büyük korkusu ölüm olduğundan günlüklerindeki her nota “ ölmezsem” anlamına gelen “ si je vis” ile başlarmış. 

Bu gidişle çeklerin, senetlerin, sözleşmelerin önünde de yazacak Sİ JE VİS.

alaşehir alaşehir üzüm alımı alaşehir tüccar alaşehir peşin para üzüm alımı avukat mehmet salcıoğlu mehmet salcıoğlu