Bu Tuzağa Sakın Düşmeyin!

Alaşehir Manşet Haber - Manisa'nın Alaşehir ilçesinde yaşanan dolandırıcılık olayı bu kadarına da pes dedirtti. E Devlet üzerinden 'Kredi Kartı Aidat İadesi' tuzağında, tek bir tıkla vatandaşın hesabı boşaltıldı.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever / Alaşehir Manşet Özel Haber - Alaşehir'de yaşanan dolandırıcılık olayı bu kadarına da pes dedirtti. 

Sosyal medya siteleri üzerinden sahte e devlet görselleri yayımlayan dolandırıcılar kredi kartı aidat iadesi yalanı ile vatandaşın banka hesaplarına ulaşarak boşaltıyor. Aman dikkat! İşte yeni dolandırıcılık yöntemi ve korunma önerileri.

Günümüzde, kredi kartı kullanıcı sayısı her geçen gün artarken vatandaşın cebinde birden fazla kredi kartı olması dolandırıcıların da iştahını kabartıyor. 

Yasal olmamasına rağmen bankaların müşterilerinden kredi kartı aidatı kesmeye devam etmesi ile beraber vatandaş tuzağa itiliyor. Sosyal medya kullanıcıları sahte kredi kartı iade reklamları ile tuzağa çekiliyor. 

Kredi Kartı Aidat İadesi Tuzağını Kullanıyorlar 

Herşey sosyal medya hesapları üzerinden verilen sahte ilanlarla başlıyor. 

Vatandaşın dikkatini çekecek şekilde verilen sahte ilanların üzerine "kullandığınız kredi kartlarının aidat iade işlemleri başlamıştır. Aidat iade tutarınızı sorgulayıp kartınıza aktarmak için tıklayın" gibi ifadeler yazılıyor. 

Vatandaş, 'Gelir İdaresi Başkanlığı' veya 'E Devlet' gibi resmi bir site ismi ve resmini görünce güven duyarak gelen linke tıklıyor. Ardından gelen ekranda vatandaştan işlem yapılabilmesi için kredi kartı ve kullanıcı adı bilgisini girmesi talep ediliyor. 

Siz bu bilgileri girerken özel bir yazılım ile hackerlar kullanıcı adı ve şifrenize ulaşıyor. Bankanın gönderdiği doğrulama kodunu da girdiğiniz anda ellerinizle hesabınızı dolandırıcılara teslim etmiş oluyorsunuz. 

Sosyal Medyada Gördüğü Paylaşıma Tıkladı, Olanlar Oldu

Alaşehir merkez mahallelerinden İstasyon Mahallesinde ikamet eden S. M. isimli vatandaş facebookta gördüğü linke tıklayarak dolandırıcıların tuzağına düştü. Yaşadıklarını şöyle anlattı; "Sosyal medya sitesi facebookta dolaşırken 'kullandığınız kredi kartlarının aidat ücretini geri iade ediyoruz' şeklinde bir görsel gördüm. Resimde AK Parti logosu vardı ve Gelir İdaresi Başkanlığı yazıyordu. Detayı öğrenmek için linke tıkladığımda sitenin en üstünde e devlet logosu vardı. Sitenin linkine baktım 'edevlet' ile başlıyordu. Tamamiyle ikna olmuştum. Hiç olmazsa üç beş kuruş para gelir umuduyla sevindim. Birikmiş ne kadar aidatım olduğunu öğrenmek için kredi kartı bilgilerimi istiyordu, girdim. İlerleyen sayfalarda bu kez kimlik bilgilerimi isteyince şüphelendim.

Dikkatli Bakınca Herşeyi Farketti 

Kimlik bilgileri safhasında sitenin linkine tekrar baktım. Linkte "https://vvwvv-edevletiadenoktasi.com/" yazıyordu. İlk bakışta www yazıyor gibi gözükse de dikkatli bakınca w değil v harfi olduğunu gördüm. Facebook adresinin de yeni oluşturulduğunu fark ettim. Hemen kredi kartı bilgilerimi sildim ve siteyi terk ettim.

Banka Mesajı İle Şok Oldum! 

Olayı yaşadıktan sonra çok tedirgin oldum. Kimlik bilgilerimi girmemiştim ama kart bilgilerimi yazmıştım. Aradan 3 gün geçti. Herhangi bir aksilik gözükmüyordu. Sürekli kredi kartlarımı telefonumdan takip ediyordum. Neyse ki ucuz atlattım derken dördüncü günün gecesinde, gece saat 01.30'da bankadan mesaj geldi. Kartımdan alışveriş yapılmış, yapılan alışverişin bana ait olup olmadığını soruyordu. Başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Apar topar hemen bankanın müşteri hizmetlerini aradım. Kartımı kullanıma kapattırdım. Kalan tüm bakiyeyi kullandıklarını öğrendim. Neyse ki erken müdahale ettim ve Banka bir kaç gün sonra paramı iade etti. Çevremde birkaç kişi daha benzer şekilde tuzağa düşmüş. Onların ki yüksek mebla olmadığı için çok üstüne düşmediler olayın. Sadece kartlarını kapattırdılar. Ben olayın peşini bırakmayacağım. Savcılığa gidip suç duyurusunda bulunacağım" ifadelerini kullandı.

Önce Bankanızla Görüşün ve Suç Duyurusunda Bulunmayı İhmal Etmeyin 

Dolandırıcıların tuzağına düşen S.M'nin avukatı Mehmet Salcıoğlu ise konuyla ilgili olarak; "Günümüzde internet üzerinden alışverişin yaygınlaşması ve E-ticaret kullanımının işlem hacminin artması ile son dönemde internet üzerinden dolandırıcılıklar büyük ölçüde arttı. Vatandaşlarımız çok küçük önlemlerle bu dolandırıcılıkların önüne geçebilir. Meydana gelen bu olay basit bir kredi kartı dolandırıcılığı gibi görünse de, dolandırıcıların insanları tuzağa düşürmek için her geçen gün akıl almaz yöntemler kullanması tedirginlik verici bir hal almıştır. Türk Ceza Kanunun 245. Maddesine göre suç olarak düzenlenen bu eylem hakkında vatandaşlarımız, ilgili işlemin iptali ve zararın tanzimi için öncelikle bankalarına başvurmaları gerekmektedir. Neticede suç olan bu eylem hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunmaları yararlarına olacaktır" ifadelerini kullandı.

Yaşanan olayda kullanılan Facebook görseli ile birlikte siteye ait resimler aşağıdadır;



alaşehir dolandırıcılık alaşehir son dakika olaylar alaşehir sarıgöl son dakika haberleri alaşehir haber sitesi alaşehir 45 haber mehmet salcıoğlu avukat mehmet salcıoğlu kredi kartı kredi kartı aidat iadesi kredi kartı dolandırıcı haberi