Bölgemizde Hem Korona virüs Hem de Deprem Korkusu

Alaşehir Haberleri - Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tek gündem maddesi Korona virüsü. Ancak bölgemizde Korona virüs ile birlikte bir diğer gündem maddesi ise deprem gerçeği. Manisa genelinde ard arda meydana gelen depremler ile gündemi oldukça meşgul eden deprem, Korona virüs tehtidinin gölgesinde kaldı. Uzmanlar, 'Depremlerin tarihini ve saatini bilemiyoruz ama olacağını kesin biliyoruz' dedi.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever / Alaşehir Manşet Özel Haber - Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tek gündem maddesi Korona virüsü. Ancak bölgemizde Korona virüs ile birlikte bir diğer gündem maddesi ise deprem gerçeği. Manisa genelinde ard arda meydana gelen depremler ile gündemi oldukça meşgul eden deprem, Korona virüs tehtidinin gölgesinde kalmıştı. Kırkağaç ilçesinde art arda meydana gelen depremler, bizlere kendini yeniden hatırlattı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği  (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Manisa il temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Oğuz, bölgemizde yaşanan depremlerin ardından “Depremlerin tarihini ve saatini bilemiyoruz ama olacağını kesin biliyoruz” dedi.

Bölgemizde 22 Ocak2020 Tarihinde 5,4 ve 28 Ocak 2020 Tarihinde 4,8 şiddetinde meydana gelen, Manisa ve İlçelerinin yanı sıra İzmir, Aydın, Uşak, Kütahya, Bursa, Balıkesir’de de hissedilen deprem ve son olarak Kırkağaç ilçesinde meydana gelen vatandaşları oldukça tedirgin etti. Uzmanlardan gelen deprem uyarıları “ Bölgede depreme ne kadar hazırız?” sorusu da gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

Birinci derece deprem kuşağının yer aldığı bölgemizde, Tarih boyunca 300 yılda bir büyük yıkım yapan depremlerin kayıtlarının tarihçiler tarafından ortaya konmakta olduğunu belirten TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Manisa il temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Oğuz ,”Deprem üretme potansiyeline sahip Gediz Grabeni içerisinde yer alan Manisa ve İlçelerinde; 1965 Salihli (5.8), 1969 Demirci (6.1) 1969 Alaşehir (6.5.) ve 1970 Demirci (5.7) depremlerinde can ve mal kayıpları yaşandığı ise hala hatıralarda. Depremlerin ne zaman olacağı yönünde tarhini ve saatini bilemiyoruz ama olacağını kesin biliyoruz. Türkiye'nin her yeri faylarla kırılmış durumda. Her yerde bu önlemleri almak durumundayız”dedi.

Bölgemizde 22 Ocak 2020 Tarihinde 5,4 ve 28 Ocak 2020 Tarihinde 4,8 şiddetinde meydana gelen, Manisa ve İlçelerinin yanı sıra İzmir, Aydın, Uşak, Kütahya, Bursa, Balıkesir’de de hissedilen depremin artçıları halen devam ediyor. Uzmanlardan gelen deprem uyarıları “ Bölgede depreme ne kadar hazırız?” sorusu da gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Akhisar ve Kırkağaç ilçelerinde meydana gelen depremler sonrası başlatılan hasar tespit çalışmalarının devam ettiği, Çevre için tehlike oluşturduğu için acil yıkılması gereken ve çoğunluğunu da metruk binaların teşkil ettiği 151 konutun tamamen yıkıldığı, evleri ağır hasarlı olan 95 aile için konteyner ev kurulduğu ve  Konteyner evlerde  kalmak istemeyen ailelere de kira yardımı yapıldığı belirtildi.

Deprem üretme potansiyeline sahip Gediz Grabeni içerisinde yer alan Manisa ve İlçelerinde; 1965 Salihli (5,8), 1969 Demirci (6,1) 1969 Alaşehir (6,5) ve 1970 Demirci (5,7) depremlerinde can ve mal kayıpları yaşandığı ise hala hatıralarda. Yaklaşık 4 ay süren Salihli depreminde 12,Alaşehir depreminde ise 50 kişinin yaşamını yitirdiği,150 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Bugün ise can kaybının olmaması sevindirici.

Alaşehir Depremi: 28 Mart 1969”

28 Mart 1969 tarihinde merkez üssü Alaşehir olan Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre 6.5 büyüklüğünde ve 8 şiddetinde bir deprem gerçekleşir. Deprem Alaşehir ve Salihli başta olmak üzere bütün çevre ilçe, belde ve köylerde hissedilir. Birçok yerde evler yıkılır, aileler kayıplar verir. Bölgede toplam 50 kişi yaşamını yitirir. Yaşamını yitirenlerin ise 29’u Alaşehir 21’i de Sarıgöl nüfusuna kayıtlıdır. Deprem sonucunda toplam 4.651 ev yıkılır. Ölümlerin büyük çoğunluğu Alaşehir ve Alaşehir’e bağlı Tepeköy’de meydana gelir.

Deprem sonucunda Alaşehir – İzmir kara yolu üzerinde derin yarıklar meydana gelir. Özellikle depremin etkili olduğu ovalık kesimlerde yeraltı sularının yer üstüne fışkırdığı gözlenmiştir. Alaşehir Otogarı yıkılır, garajda bulunan 18 otobüs hurdaya çıkar. Yeniköy, Subaşı ve Delemenler’de okul ve camiler büyük hasar görmüştür. Tepeköy köyü bütünüyle yerle bir olur. Köy daha güneydoğuda yeniden inşa edilmek zorunda kalınır. Yerel halkın depremden sonra artezyen kuyularından gaz kokusu aldığı haberi o günkü gazetelerde yazılır. Depremle birlikte tarihi kent surlarının bir bölümü de yıkılmıştır. Alaşehir Depreminin yaraları sarılmadan en az o kadar etkili bir başka depremde Uşak – Demirci arasında meydana gelir. O günkü gazetelerin yazdığı göre bölgedeki hareketlilik en az 10 gün kadar sürmüş. 

“Deprem üretme potansiyeline sahip Gediz Grabeni içerisinde yer alıyoruz”

Birinci derece deprem kuşağının yer aldığı bölgemizde, Tarih boyunca 300 yılda bir büyük yıkım yapan depremler ile ilgili kayıtların tarihçiler tarafından ortaya konulmakta olduğunu belirten TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Manisa il temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Oğuz ,"Tarih boyunca bu bölgede 300 yılda bir büyük yıkım yapan depremlerin kayıtları tarihçiler tarafından ortaya konmaktadır. Özellikle milattan sonra 17 yılında Manisa ve çevresinde meydana gelen depremlerde dönemin 15 büyük kenti yerle bir olmuş ve çok büyük bir yıkım yaşanmış. En son Alaşehir İlçesi'nde 28 Mart 1969’da 6,5 büyüklüğünde 8 şiddetinde bir deprem yaşandı. Bu depremde 50 vatandaşımız can vermişti. Depremlerin ne zaman olacağı yönünde tarhini ve saatini bilemiyoruz ama olacağını kesin biliyoruz. Deprem üretme potansiyeline sahip Gediz Grabeni içerisinde yer alan Manisa ve İlçelerinde; 1965 Salihli (5,8), 1969 Demirci (6,1) 1969 Alaşehir (6,5) ve 1970 Demirci (5,7) depremler TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Manisa il temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Oğuz inde can ve mal kayıpları yaşandığı ise hala hatıralarda. Türkiye’nin her yeri faylarla kırılmış durumda. Her yerde bu önlemleri almak durumundayız. Deprem olasılığı bu kadar yüksek iken vakit geçirmeden bir an önce önlem almamız gerekiyor" dedi.

“Ev alırken depreme dayanıklılığa dikkat”

Deprem konusunda belediyelere büyük görevler düştüğüne dikkat çeken TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Manisa il temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Oğuz,"Sürekli 'Ne zaman deprem olacak?' sorusu soruluyor. Ne zaman olacağının bir önemi yok. Buna hazırlıklı olup olmadığımızın sorulması lazım. Ne zaman olacağını bilerek belki canımızı kurtarabiliriz ama çok ciddi maddi kayıplarımız olur. Belediyelerimize çok büyük görevler düşüyor. Belediyeler, kanunda da belirtildiği üzere tüm afetlere karşı önlem almakla yükümlüdür. Binalar yapılırken kontrollerin çok iyi yapılması gerekiyor. İnşaat ruhsatları verilirken çok sıkı kontrol edilmesi gerekiyor. Binalar yapılırken ilk yapılan iş zemin etütleridir. Yapı denetim firmaları zemin etüdlerinin kontrollerini yapması mümkün olmuyor. Belediyelerimizin bu zemin etüdlerini de çok iyi kontrol etmesi gerekiyor. Vatandaşlarımızın ev alırken önce depreme ne kadar dayanıklı olup olmadığını sorgulaması lazım" diye konuştu. 
 

alaşehir depremi alaşehir deprem manisa deprem manisa kırkağaç deprem manisa son dakika deprem alaşehir son daika deprem