Bir Gofrete Bir Depo Benzin

Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacağız. Mehmet Salcıoğlu'nun kaleminden Tanzim Satışlar sonrası üretimin önemi ele alındı...

Reklam
Reklam

 

Son zamanlarda yaşanan meyve ve sebze fiyatlarındaki spekülatif fiyat artışlarının devlet eliyle düzenlenmesi amacıyla birçok ilde tanzim satış noktaları oluşturuldu. Bu konuda satış noktalarında “üreticiden doğrudan tüketiciye” sloganı ile satış yapılarak olağanın çok üstüne çıkan fiyatlar bir nebze olsun düzenlenmeye çalışıldı.

Basit anlamada kooperatifçiliği çağrıştıran bu sistem, haksız olarak gelir elde eden birçok aracının çıkarını engeller ise daha da başarılı olacaktır. Bu yaşadıklarımız bize tarımsal üretimin önemini daha da anımsattı.

GIDA VE TARIM ÜRÜNLERİNİN STRATEJİK ÖNEMİ

Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak diyor eski bir Kızılderili atasözü. Bu anlama gelecek yüzlerce atasözü de kendi kültürümüzde bulunmakta. Dünya üzerinde bulunan milyarlarca insanın en temel gereksinimi, Maslow’un insan ihtiyaçları teorisine göre de yiyecektir. Bu ve bunun gibi çıkarımlara göre gıda konusunda hiç tükenmeyecek bir arz - talep dengesinin bulunduğu ve geleceğin en önemli kaynağının gıda ve tarım olduğu bir realitedir.

BİR GOFRETE BİR DEPO BENZİN

İstediğiniz kadar petrol yatakları ve altın rezerviniz olsun! Bu değerleri uluslararası piyasada satamadığınızda, akşam evde rafine petrol çorbası içip, altın haşlama yiyemezsiniz. Şu anda Venezüella’da olduğu gibi en küçük bir ambargo halinde bir gofrete bir depo benzin doldurmak ve gıda sıkıntısı çekmek zorunda kalırsınız. Tarımsal üretim kapasitesi bakımından ülkemizin sorunu olduğunu düşünmüyorum ama asıl önemli olan eskilerin dediği gibi “ zeki ama çalışmıyor” yanılgısına yakalanmamak.

Evet, çok verimli ovalarımız, uygun iklimimiz ve iş gücümüz var ancak kullanamadıktan sonra Ahmet Hamdi TANPINAR’ın SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ kitabında geçen bezgin memurlar gibi boş bir rüya olarak  devam edecek bu imkânlar. 

FREE SOLO

Herhangi bir emniyet aleti ve ipi kullanılmadan yapılan tırmanış türü olarak adlandırılıyor free solo. Bu konu hakkında Alex HONNOLD’ un 2308 metre olan EL CAPİTAN dağına ipsiz olarak yaptığı tırmanışı konu alan bir yapım. İnanan, isteyen, çabalayan ve yılmayan bir insanın neler yapabileceğini bize gösteriyor bu tırmanış. 91. Oscar ödüllerinde en iyi belgesel olarak seçildi. Ödül töreninde bu belgesel, imkânsız şeylere inanlara ithaf edildi.

 Çiftçilerimizin tarımsal üretim ve satış gibi konularda binlerce sorunu olabilir, artık değişmesi imkânsız olarak düşünenler mutlaka vardır fakat derdin olduğu yerde derman, gecenin olduğu yerde gündüz mutlaka vardır. Bu yazı işini hakkı ile dürüstçe yapan ve imkânsız şeylere inan çiftçilerimize ithaf edildi.

alaşehir alaşehir mehmet salcıoğlu alaşehir avukat mehmet salcıoğlu