Avşar Barajı'nda Düşen Su Seviyesi Üreticiyi Endişelendiriyor

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'de tarımsal sulamanın yanı sıra bölgenin en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Avşar Barajı'nda su seviyesi alarm veriyor.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever - Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'de tarımsal sulamanın yanı sıra bölgenin en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Avşar Barajı'nda su seviyesi üreticiyi tedirgin ediyor. 1979 yılında yapılan ve 84 milyon metreküp kapasiteye sahip barajda son yıllardaki kuraklık ve vahşi sulama nedeniyle su seviyesi alarm verecek boyutlara geldi.

Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi üzümün Türkiye'deki ambarı konumunda olan Alaşehir'de, 84 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Avşar Barajı'nda su seviyesi korkulan seviyelere düştü. Başta üzüm üreticileri barajdaki su seviyesinin kritik derecenin de altına düşmesinden endişeli. Barajdaki son durum ile ilgili değerlendirmede bulunan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, “Gediz havzasında tarım yapmaktayız. Bu tarımı yaparken de Avşar Barajı'nı kullanıyoruz. Sulama yaptığımız ürün deseni ise bağcılık. Bağcılık denince ilk akla gelen şey su. Su olmayınca tarım olmaz. 1979 yılında hizmet vermeye başlayan Avşar Barajımız o yıllarda 84 milyon metreküp su almaktaydı. Fakat yıllar geçtikçe hava şartlarıyla birlikte geçtiğimiz yıllardaki rakamlara göre baraj seviyemiz 45-50 milyon metreküp seviyelerine geriledi. Şu anda tam kapasiteyle barajımız 60 milyon metreküp su almaktadır. Bu 60 milyon metreküp su ile 35-40 bin dekar arazi sulanıyor. Bir sezon içerisinde bu suyun önemli bir kısmı tükeniyor" dedi.

"DAMLAMA SULAMADA İHALE YAPILDI"

Avşar Barajı'ndaki doluluk oranının düşmesinin en önemli nedenlerinden birisinin arazi sulamalarının 'vahşi yöntem' ile yapılması olduğunu dile getiren Türk, "Vahşi sulama yöntemi ile arazilerde sulama yönteminde artık sona yaklaşıldı. Bölgemizde arazi ve bağlarımız artık damlama sulama sistemi ile sulanacak. Bu sistem için gerekli ihaleler yapıldı. Damlama sulama projesine tam anlamıyla geçildiğinde, 40 bin dekarlık olan sulanabilir tarım alanları, suyun verimli kullanılması ile 69 bin dekarlara çıkacak" dedi.

"BARAJDA GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI"

84 milyon metreküp su tutma kapasitesi ile yapılan Avşar Barajının, şu anda tam kapasiteyle 60 milyon metreküp su tutabildiğine değinen Türk,  "Barajımızın su tutma kapasitesi her geçen yıl azalıyor. Damlama sulama sistemine geçilse bile, barajımızda yeteri kadar su olmadığı taktirde bu sistemin bir anlamı olmayacak. Karamsar düşünmek istemiyoruz ama, yaşanabilecek su sıkıntısı ile birlikte bağcılık bittiğinde bölgemizdeki 60-65 işletmemiz, gümrüğümüz ne olacak? Tüm bu kötü senaryoları göz önünde bulundurarak barajımız için gerekli temizleme işlemlerine vakit kaybedilmeden başlanılmalı. Barajı besleyen su yollarında gerekli çalışmalar yapılmalı. Eğer bu çalışmaların yapılması teknik olarak mümkün değilse, mevcut barajımızın üst kısmına yeni bir baraj inşa edilmeli" ifadelerini kullandı.



alaşehir avşar barajı alaşehir afşar barajı necdet türk alaşehir necdet türk alaşehir haberleri alaşehir baraj su seviyesi