Asma Yaprağı Üreticiler İçin Ek Gelir Oluyor

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir’de dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzümünün yanı sıra önemli bir gelir kaynağı olan asma yaprağı sezonu açıldı. Çiftçiler tarafından özenle toplanan asma yapraklarının kilogramı tüccara 25 TL'den satılıyor.

Alaşehir’de üzümün yanında önemli bir gelir kaynağı olan asma yaprağı sezonu açıldı. Çiftçiler tarafından sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başlanan asma yapraklarının kilogramı tüccara 25 TLden satılıyor. Geçtiğimiz senelere kıyasla bu sene fiyatların biraz daha iyi olduğunu belirten vatandaşların tek isteklerinin ise yaprak alım fiyatlarının çok düşürülmemesi oldu. İlçede özenle toplanan yapraklar Türkiye'nin birçok bölgesine ve yurt dışına da ihraç ediliyor.

Kavaklıdere Mahallesi'nde üzüm üreticiliği yapan Erkan Ülker fiyatlardan memnun olduğunu belirterek; "Fiyatlar geçtiğimiz senelere oranla daha iyi bizi memnun ediyor. Eşim ile birlikte Sultaniye üzüm bağımızdan günlük ortalama 25 kilogram yaprak topluyoruz. Şuan yapraklar çok taze olduğu için fazla kilo basmıyor o yüzden fiyatlar bu şekilde. Önümüzdeki günlerde yapraklar kartlaştıkça yaprak alım fiyatlarını da aşağı çekecekler. İğneden ipliğe her şeye zam geldi. Önümüzdeki günlerde yaprak alım fiyatları umarım çok aşağıya çekmezler. En azından emeğimizin karşılığını alalım bize yeter" ifadelerini kullandı."YAPRAKLAR KARTLAŞTIKÇA FİYAT DÜŞER"

Yaklaşık 20 yıldır Kavaklıdere Mahallesi'nde yaprak alımı yapan Mustafa Külcü ise; "Şuan için yaprak alım fiyatlarımız 25 TL. Sabah ve akşam üzerleri toplanan yapraklarımızı kamyonlara sararak Ankara’ya gönderiyoruz. İşçilik, nakliye derken üreticiden aldığımız 25 TL'lik yaprak Ankara haline gidinceye kadar yaklaşık 50 TL oluyor. Yaprak taze olduğu için fiyat 25 TL civarında. Yapraklar kartlaşmaya başladıkça fiyatlarda da düşme olacak. Yaprak alımı ile mahallemizdeki üzüm üreticileri hergün düzenli gelir elde ediyorlar" dedi.ÜZÜM GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ

Yaprak toplamanın üzüm gelişimi için de önemli olduğunu belirten tarım işçisi Ayşe Ersöz, "Alaşehir’de yaprak sezonu başladı. Yaprak toplayarak, üzümlerin daha iyi hava ve güneş ışığı almasını sağlıyoruz. Yetişmekte olan üzümlerin çevresindeki yaprakları toplayarak önümüzdeki süreçte atılacak olan zirai ilaçların üzüme daha iyi etki etmesini de sağlamış oluyoruz. Ayrıca, toplamış olduğumuz yaprakları satarak ek gelir elde etmiş oluyoruz" dedi.

alaşehir asma yaprağı alaşehir üzüm alaşehir yaprak alaşehir salamura yaprak üzüm yaprağı