Asma Yaprağı İhracatına Özel Denetim Uygulanacak

Alaşehir Manşet Haber - Asma yaprağı ihracatına Avrupa Birliği özel denetim uygulayacak.

Reklam
Reklam

 

 

Osmanlı mutfağının önemli ürünlerinden biri olan asma yaprağı sarması, günümüzde Akdeniz diyetinin beğeniyle tüketilen yemeklerinden birisidir. Türkiye’nin hemen her yerinde yaygın olarak tüketiliyor. Salamura asma yaprağı ve dolması, son yıllarda Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Avrupa’dan gelen talep üzerine aynı zamanda önemli bir ihraç ürünü oldu. Türkiye’den Avrupa Birliği’ne salamura asma yaprağı ihraç ediliyor.

Avrupa Birliği, Türkiye’den asma yaprağı almak istiyor. Fakat aynı zamanda sağlıklı olmasını istiyor. Üzümün zarar görmemesi için zararlılara karşı kullanılan zirai ilaçlar asmanın yaprağına geçtiği için, ihracatta kalıntı sorunu yaşanıyor. Zirai ilaç kalıntısı nedeniyle hızlı alarm sistemine takılan asma yaprağı ile ilgili Avrupa Birliği yeni önlemler alıyor. Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ihraç edilecek asma yaprağına özel önlem alınacak.

Ticaret Bakanlığı uyardı

Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi aracılığıyla ülke genelindeki ihracatçı birliklerine gönderdiği yazıda, Avrupa Birliği’nin asma yaprağı ile ilgili aldığı önlemleri bildirdi. Yazıda, Avrupa Birliği (AB) nezdinde gerçekleştirilen muhtelif mevzuat değişiklikleri kapsamında, 669/2009/EC sayılı Komisyon Tüzüğü’nü tadil eden ve 885/2014/EU sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü’nü yürürlükten kaldıran, pestisit kalıntılarının bulaşma riski nedeniyle hayvansal menşeli olmayan bazı gıdaların belirli üçüncü ülkelerden ithalatında özel şartların getirilişine dair 2018/1660/EU sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünün, AB Resmi Gazetesi’nin 8 Kasım 2018 tarihli ve L 278 sayılı nüshasında yayımlandığı bildiriliyor.

Yazının devamında, “Düzenleme ile ülkemiz menşeli asma yaprağı ithalatının özel şartlara tabi kılındığı, asma yaprağı ihracatından önce uygunluğunun onaylanması için numune alınması, analizi de içerecek şekilde resmi kontrole tabi tutulması ve tüm sevkiyatlara Tüzüğün Ek 2’sinde yer alan ve menşe ülkedeki ilgili otorite tarafından doldurulacak sağlık sertifikasının eşlik etmesi gibi hususların hükme bağlandığı” ifade ediliyor.

Uygulama 8 Aralık’ta başladı

Türkiye menşeli asma yaprağındaki pestisit maksimum kalıntı limiti (MRL) değerlerinin tespitine ilişkin düzenlemelere yer verilen mezkur Tüzük, 8 Aralık 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı.

Avrupa Komisyonu’nun kabul ettiği 2018/1660 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünde asma yaprağı ile ilgili bugüne kadar yapılan pestisit denetim sıklığının artırılmasına rağmen etkin bir çözüm bulunamadığına dikkat çekilerek Türkiye’den asma yaprağı ithalatı için özel şartlar oluşturulması gerektiği bilgisine yer veriliyor.

Asma yaprağı ile ilgili alınan önlemler hakkındaki değerlendirmeyi şöyle özetleyebiliriz:
Türkiye’den asma yapraklarının ithal edilmesinin sağlık açısından ciddi bir risk teşkil edeceğine ve söz konusu riskin halen yürürlükte olan önlemler tarafından tatmin edici bir şekilde karşılanamayacağına dair kanıt sağlanmaktadır. Bu nedenle, Türkiye’den gelen asma yaprakları ve Vietnam’dan Pitahaya (ejderha meyvesi) için özel ithalat şartları oluşturmak gerekmektedir.

Bu kapsamda asma yaprağı Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ihraç edilmeden önce resmi kontrollere tabi tutulacak. Bu ürünlerin tüm sevkiyatlarına Komisyon Direktifine göre örneklendiğini belirten sağlık sertifikası şartı getiriliyor.

Avrupa Birliği kendi tüketicisini korumak için her türlü önlemi alıyor. Asma yaprağı dolması Türkiye’de de çok yoğun tüketiliyor. Zirai ilaç kalıntısı ile ilgili herhangi bir denetim yapılıyor mu? sorusuna gönül rahatlığıyla “evet” diyemiyoruz.

 

asma yaprağı asma yaprağı ihracat asma yaprağı salamura