Aslan,"Riskli Evlerin Güçlendirilmesi Gündemde"

Alaşehir Manşet Haber - İstanbul'da yaşanan depremin ardından akıllara Manisa ve ilçeleri olası bir depreme hazırlıklı mı sorusu geldi?

Reklam
Reklam

 

İstanbul'da yaşanan 5,8 büyüklüğündeki yer sarsıntısı ve üst üste gelen artçı depremler, birinci derece deprem kuşağında yer alan Manisa ve ilçeleri olası bir depreme hazırlıklı mı? Mevcut binalar depreme dayanıklı mı? sorusunu bir kez daha gündeme getirdi.   Alaşehir, Salihli ve Manisa’nın diğer ilçelerinde kentsel dönüşüm projesi ve mevcut binaların olası bir depremde hasar görmemesi yönünde başlatılan kalite kontrol çalışmaları ile ilgili açıklamada bulunan Sarıkız Yapı Denetim Kurumu Sahibi İnşaat Mühendisi Adem Aslan, 2011 yılından bugüne kadar gelen süreçte yapılan binaların olası bir depreme dayanıklı olduğunu söyledi.                                          ” Kentsel Dönüşüm ve Riskli Yapılar”
  Sarıkız Yapı Denetim Kurumu sahibi İnşaat Mühendisi Adem Aslan Kentsel dönüşüm projesi ve mevcut binaların olası bir depremde hasar görmemesi yönünde başlattıkları kalite kontrol çalışmaları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ”Her fırsatta dile getirdiğim gibi Kentsel Dönüşüm nedir? Öncelikle bunu anlatmamız gerekir. Biz, çarpık yerleşim ve riskli binalardan oluşan, altyapısı yetersiz bölgelerin, afet ve deprem risklerine karşı hızlı bir şekilde, halkın ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde kentsel planlama ilkelerine uygun olarak yenilenmesi faaliyetlerinin bütününe “Kentsel Dönüşüm” diyoruz. Risk altındaki yapıların yıkılıp yeniden sağlam yapılara dönüştürülmesi kentsel dönüşümün önemli bir boyutudur. Bunun dışında sosyal ve kültürel boyutlarda çok önemlidir, özellikle kentsel dönüşüm alanlarında bulunan riskli tarihi yapıların restorasyonu ve güçlendirilmesi söz konusu olabilir. Riskli Yapı” ne demektir? Muhtemel bir afette (deprem, sel, heyelan vb.) içerisinde yaşayanların can güvenliklerinin olmadığı yapılara riskli yapı denir.   Son dönemde Türkiye’deki neredeyse herkesin yakından ilgilendiği, apartman ve site yönetimi toplantılarının birinci gündem maddesi olan kentsel dönüşüm, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 16.5.2012 tarihinde çıkartmış olduğu kentsel dönüşüm yasası olarak da bilinen 6306 sayılı  “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" yasasıdır. Kentsel dönüşüm yasasının amacı; başta deprem olmak üzere, sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ vb. afet riski altında bulunan bölgelerin ve risk dışında kalan, ekonomik ömürlerini tamamlamış, eski ve hasarlı binaların tasfiyesi ve yerine, sağlıklı, güvenli, standartlara uygun yaşam alanlarının oluşturulması ve olası afetlerde can ve mal kayıplarının önlenmesidir. Dönüşümün bir başka boyutu ise çarpık kentleşmenin etkilerinin azaltılarak modern, refah seviyesi yüksek, tarihi ve doğal dokusu muhafaza edilmiş marka şehirler oluşturmaktır.   Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında oluşan yeni çevrelerin hem insan sağlığı, deprem boyutu ve toplumsal çevre bakışının değişmesine yardımcı olması göz ardı edilmemelidir. Kentsel Dönüşüm Projesi’nin istenilen etkiyi yapması için küçük yapı blokları değil, Büyükşehir ölçeğinde planlanmış şekilde yapılması gerekir. Planlanmadan yapılmış kentsel dönüşümler küçük ölçekte etki yaratsa da, kentsel ölçekte etkisi yetersiz kalır. Sarıkız Yapı Denetim Kurumu olarak hizmet verdiğimiz bölgelerdeki Kentsel Dönüşüm Projelerini büyük bir titizlikle takip ediyoruz. Bölgede yaşayan konut sahiplerinin sağlıklı bir yapı ve sağlıklı bir çevrede yaşaması için proje ve yapım aşamasından itibaren çalışmalarımızı hassasiyetle yapıyoruz. Bölgemizin birinci derece deprem bölgesi kuşağında yer aldığını unutmamamız gerekir.29 Haziran 2001 Tarihinde 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu pilot illerde yürürlüğe girdi. Van depremi sonrasında 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu tüm illerde uygulanmak üzere geneşletildi”dedi.
                       “Riskli binalara güçlendirme uygulanacak”
  Riskli binada yaşayanbölge  sakinleri için yeni bir dönemin  başlıyacağını belirten İnşaat Mühendisi Adem Aslan,” “Sarıkız Yapı Denetim Kurumu olarak, Manisa ve İlçelerinin Birinci Derece Deprem Kuşağında yer alması nedeniyle projelerin her aşamasında titiz bir çalışma yapıyoruz. Sorumlu olduğumuz bölgelerde inşaatların başlangıç aşamasından itibaren önce projelerin yapı denetim kanununa göre planlı alanlar imar yönetmeliği, yangın ve deprem yönetmeliğine uygunluğunu kontrol ediyoruz. Uygun olan projeler ilgili idarenin onayı için Belediye İmar İşleri Müdürlüğüne dosya halinde teslim ediyoruz. Uygun olmayan projeleri ise proje mühendislerine geri gönderip uygun hale getirmesini talep ediyoruz. Proje ve uygulama denetim alanında uzman olan personel ile hizmet veriyoruz. Saha aşamasında deneyimli kontrol elemanlarımız tüm inşaat safhalarını başında bekleyip, demir, beton ve inşaatta kullanılan malzemelerin belgeleri ile birlikte kontrollerini yapmaktadır.   Yapı Denetim Yönetmeliği yürürlüğe girdikten sonra yapılan binaların her aşaması kontrol edildiği için deprem yangın bakımından sağlıklıdır. Bunun yanı sıra geçmişte el ile yapılan beton yerini hazır betona bıraktığı için sağlamlık ve ömür bakımından gerekeli ihtiyaçları karşılamaktadır. Binalar, inşaat sırasında Yapı Denetim Şirketleri tarafından tutanaklar tutulup kontrol altına alınarak, kullanılan tüm malzemelerin TSE Belgesi standartlarına uygun olduğu belgeleniyor. Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bölgemizde,  yapılan binaların denetimleri çok titiz bir çalışma ile gerçekleştirildiği için olası bir depreme karşı güvenlidir.Riskli binada yaşayanbölge  sakinleri için yeni bir dönemin  başlıyor. 31 Aralık 2017’den önce yapılmış ruhsatsız yapılar imar barışı uygulaması ile yasal hale geldi. Şimdi de bu evlerin depreme dayanıklı hale getirilme süreci başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak ve bu yıl devreye girecek mevzuat değişikliği sayesinde ‘güçlendirme ruhsatları’ verilecek. Yapılacak düzenleme sayesinde imar planına takılan ya da plansız bölgede olan yapılar için de güçlendirme uygulanacak.Vatandaşın bu konuda hiçbir kaybı olmayacak.Önümüzdeki günlerde Resmi Gazetede yayımlanarak  riskli evlere güç verilmesi konusu  resmiyet  kazanmış olacaktır”dedi.
  “ Konut sahibi olmak isteyenler enerji kimlik belgeleri olan yapı denetimli binaları tercih etmelidir”
  Konut sahibi olmak isteyen bölge sakinlerini uyaran İnşaat Mühendisi Adem Aslan,”Enerji kimlik belgeleri olan yapı denetimli binaları tercih etmelerini tavsiye ederim. Bu arada 2010 yılından önce yapılan binalar için yapı sahiplerinin, mevcut binalarına yasa gereği depreme dayanıklı performans analizi yaptırması gerekiyor. Depreme dayanıklı performans analizinden olumsuz sonuç alan konut sahipleri, Kentsel Dönüşüm Projesi’nden yararlanarak yeni bir konuta sahip olabilir”dedi.
                                           “Jeotermal çalışmaları depremi tetiklemez”
  İstanbul'da yaşanan 5,8 büyüklüğündeki yer sarsıntısı ve üst üste gelen artçı depremler,birinci derece deprem kuşağında yer alan Manisa ve ilçleri ilçleri olası bir depreme hazırlıklımı? Mevcut binaların depreme dayanıklımı?sorusunu  bir kez daha gündeme getirdiğini belirten Sarıkız  Yapı Denetim Kurumu sahibi İnşaat Mühendisi Adem Aslan,”  Birinci derece deprem kuşağında yer alan bölgemizde  jeotermal enerji santral çalışmaları ve bu çalışmalar kapsamında  jeotermal suların çekilmesinin etkisi  varımıdır, depremi tetiklermi sorusu  ile sık sık karşılaşmaktayız.Jeoloji mühendislerinin bize verdikleri bilgiye göre , ‘yer altından sulama amaçlı çekilen soğuk su miktarı jeotermal sudan kat kat fazladır. Ancak depremler 6 ile 15 kilometre derinliklerde oluşuyor. Jeotermal kuyuların derinlikleri ise en fazla 3 kilometre. Bu açıdan jeotermal faaliyetlerin depreme sebep olması mümkün değil. Depremler yerin hareket etmesi ve enerji birikmesi ile oluşuyor. Yer hareketleri ise jeotermal olsa da olmasa da devamlı oluyor’ Bana göre jeotermal çalışmaları sırasında gerekli tedbirler alınmaz firmalar yanlış uygulama yaparlarlarsa yer altı sularının kirliliğinden tutun ve doğaya vermiş olduğu tahribattan dolayı çevre kirliliği yaratmaktadır. Manisa ve ilçeleri birinci derece deprem bölgesi kuşağında yer aldığı için olası depremlerden korkmamalıyız ve gerekli tedbirleri almalıyız”dedi.

alaşehir deprem salihli deprem manisa deprem sarıkız yapı denetim