Asansör Bakımlarınızı İhmal Etmeyin

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir’de asansör bakım hizmeti veren Atilas Asansör firma yetkililerinden Fatih Akın, "Apartmanlarda ikamet eden vatandaşlar için asansör en büyük ihtiyaç. Bu yüzden asansörlerin sorunsuz ve sağlıklı çalışması için bakımlarının periyodik olarak mutlaka yapılması gerekmektedir. Apartman yöneticileri veya yönetim firmaları, apartman sakinlerinin konforu ve güvenliği için bu konuda duyarlı ve hassas olmaları gerekiyor. Bakımı zamanında yapılmayan asansörler, apartmanda yaşayan vatandaşların hem rahatını kaçırabilir hem de güvenliğini tehlikeye atabilir" dedi.

Apartmanların olmazsa olmazıdır artık asansörler. Yedi gün yirmi dört saat durmaksızın hizmet veren ve hayatımızın her alanında karşımıza çıkan önemli bir mekanizmadır. Büyük siteler, kamu kurum ve kuruluşları okullar hastaneler ofisler asansörlerle donatılmıştır. Asansörlere her gün binlerce kez komut verilir ve binlerce kilogramlık ağırlıklar taşınır. Konutlarda asansör seçimi yapılırken asansörün sağlamlığına, kullanılan malzemenin kalitesine önem verirlir. Fakat çoğu kez asansörün rutin bakım ve onarımının gerçekleştirilmesi ertelenmekte ve bu konu ile ilgili gerekli özen gösterilmemektedir. Oysa asansör için kullanılan malzemeler kadar asansörün rutin bakım ve onarımının yapılması da hayati bir önem arz etmektedir. İnsan ve yük taşımak için kullanılan asansörlerin can taşıdığı için önem arz ettiğini, asansörlerin yılda bir kez periyodik olarak bakımlarının yapılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Atilas Asansör firma yetkililerinden Fatih  Akın, "Asansörler bilindiği üzere binalarda insan ve yük taşıma olmak üzere kullanılan mekanik ve elektronik aletlerdir. Bu cihazlar çok önem arz etmektedir. Nihayetinde can taşıyor. Bunların yılda bir defa kontrollerinin muhakkak yapılması gerekmektedir" dedi.

"Asansörler nedeniyle oluşabilecek maddi ve manevi kayıp bina yöneticilerinin sorumluluğunda"

Bina yöneticilerinin de çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Atillas Asansör firması yetkililerinden Atilla Gül ise, kırmızı etiketli bir asansörün vakit kaybetmeden onarılması gerektiğini belirtti. Oluşabilecek her türlü kaybın bina yöneticisi sorumluluğunda olduğunu ifade eden Gül; "Belediyeler Kanunu'nda bu binalardaki asansörlerin yılda bir defa akredite kuruluşlar tarafından muayene ettirilmesi zorunlu kılınmıştır. Bunu yaparken bina yöneticilerimiz bu kontrollerin zamanında yapıldığını kontrol ettirmek zorundalar. Vermiş olduğumuz mavi ve yeşil etiketlerde asansör kullanımında bir sıkıntı olmadığı ama kırmızı etiket alan binalarda bu asansörlerin güvensiz olduğu anlamına gelmektedir. Güvensiz olan asansörlerin ilgili idareler tarafından mühürlenerek kullanılmaması gerekiyor. Buna bina yöneticileri çok dikkat etmeli. Muhakkak bir sebep var ki kırmızı etiket verilmiş ve asansörün kullanılmasında problem var manasına geliyor. Oluşabilecek maddi ve manevi kayıplar bina yöneticisine yüklenmiştir. Onun için çok dikkat edilmesi gerekiyor. Asansörün kırmızı etiket aldığı pozisyonda çok hızlı şekilde asansör bakım ve tamirini yapan firmayla bunu görüşüp gidermesi ve tekrardan ilgili akredite kuruluşa başvurup ikinci muayenelerini yaptırmaları gerekiyor. 60 gün içerisinde eksikliklerin giderilerek tekrar muayene yapılması gerekiyor. 60 gün uzun bir süre. Ancak, kırmızı etiket alan bir asansör güvensiz anlamına geliyor. Can tehlikesi her zaman için bu asansörlerde mevcut. Ondan dolayı bu 60 günlük süreyi beklemeyip bir an önce yaptırıp etiketler mavi ve yeşile dönüştürmelidir" şeklinde konuştu.

asansör aylık bakımı zorunlu mu? asansör neden kırmızı etiket alır? alaşehir asansör alaşehir asansör bakım