Arabalarda Güneş Yanığına Dikkat

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Özel Haber - Alaşehir sanayide hizmet veren oto boya ustası Şenol Şevik, güneşin kavurucu etkisinin otomobilleri erken eskitebileceği uyarısında bulundu. Güneş yanıklarının arabalarda boyanın etkisini kaybetmesiyle birlikte ortaya çıkan bir durum olduğunu belirten Şevik, "Güneş yanıkları araba üzerinde ufak bir nokta halinde ortaya çıkıyor ve bu yanık zamanla büyüyerek kocaman bir alana nüfuz ediyor. Hal böyle olunca vatandaşların gözü gibi batığı araçlarının değeri piyasa fiyatının altına düşüyor" dedi.   

Gün boyu güneş altında kalan otomobillerde güneş yanığı tehlikesinin dışında kuş pisliği gibi faktörlerin de boyanın incelmesine ve zamanla cilanın zarar görmesine sebep olduğunu belirten oto boya ustası Şenol Şevik: "Otomobilin boyasında ortaya çıkan bu lekeler aracın satış değerini düşürür.Siyah ve koyu renkli araçlarda daha fazla görülen güneş yanığı, aracın sadece kaportasına değil iç aksamına da zarar veriyor. Koltuk, döşeme ve plastik aksama direkt vuran güneş ışınları, bu bölgelerde renk solmasına ve eski görüntüye sebep oluyor. Kapalı garaj kullanma imkanı olmayan sürücülerin, güneş yanığına karşı otomobillerini savunmasız halde bırakmaması gerekiyor. Bu sebeple araçlarınızı gölge alanlara park etmeniz ya da araç üzerine branda örtmenizi tavsiye ederim" ifadelerini kullandı. 

Güneş Yanığının Büyümesine İzin Vermeyin!

Vatandaşların araçlarının üzerinde küçük küçük güneş yanıkları fark ettiklerinde vakit kaybetmeden kaporta bakımı yaptırmaları halinde yanıkların büyümesinin önüne geçileceğini belirten oto boya ustası Şenol Şevik: "Araçlardaki güneş yanıklarını araç kanseri olarak adlandırıyoruz. Çünkü bu yanık lekeleri araçlarda görüldüğü taktirde önlem alınmazsa tüm çevresine yayılır. Erken tedbir alınarak lokal bir bölgeye yapılacak işlem ile sonlandırılabilecek bir sorun, zamanında müdahale edilmediği taktirde çok daha geniş bir alana yayılır" dedi.

Güneş Yanıkları Nasıl Giderilir?

Güneş yanıkları için lokal boya atılması gerektiğini belirten Şevik: "Güneş yanığı olan yerler sırasıyla 240 ve 400 kum zımpara ile elle yada makinayla zımparalanır. Boyanın yanık olmayan bölgeleri ise 600 yada 800 Kum zımpara ile kuru yada sulu zımparalanır. İşleme tabi tutulan bölgeler kirden ve tozdan temizlenerek, sadece yüzeyi hazırlanmış güneş yanığının olduğu bölgeye astar atımı işlemi geçilir. Bu bölge mümkün olduğunca geniş tutulmalıdır. Zımpara macunu az kullanmak ve ya hiç kullanmamak için dikkatli ve özenli bir şekilde yapılmalıdır. Daha sonra araçtaki astarın kurumasının ardından yeniden zımparalama ve maskeleme işlemi de yapılır. Hasarlı bölge daha sonra aracın kendi renginden boyanır. Aracın bağdaştırma işleminin yapılması için de yama tineri ve benzer malzemeler kullanılmaktadır. Araçtaki boyanın kurumasının ardından hafif bir şekilde pasta ve cila uygulanır. Lokal boya uygulamak oldukça zordur. Çünkü tam bir boyama yapmaktan ziyade lokal boyada ekstra dikkat gerekebilir. Boya seçimi de çok dikkat gerektirmektedir" ifadeleri kullandı.

arabada güneş yanığı nasıl geçer oto güneş yanığı giderme araç güneş yanığı giderme fiyatları araç güneş yanığı giderme